ΕΛΛΑΔΑ

Κορωνοϊός: Ώρα μηδέν για την Όμικρον και τις μεταλλάξεις της - Έρχεται και στην Ελλάδα το νέο ενισχυμένο εμβόλιο

Δημοσίευση 6 Αυγούστου 2022, 12:00 / Ανανεώθηκε 6 Αυγούστου 2022, 12:46
Κορωνοϊός: Ώρα μηδέν για την Όμικρον και τις μεταλλάξεις της - Έρχεται και στην Ελλάδα το νέο ενισχυμένο εμβόλιο
Facebook Twitter Whatsapp

Από τον Σεπτέμβριο αναμένεται νέο κύμα, ωστόσο έχουμε εμβολιαστική κάλυψη πληθυσμού, αντιικα φάρμακα σε ευρεία χρήση, για τα οποία οι αιτήσεις φτάνουν τις 500 κάθε μέρα και πληρέστερα θεραπευτικά πρωτόκολλα

Αντίστροφη μέτρηση έχει ξεκινήσει για την έγκριση των νέων εμβολίων κατά του κορωνοϊού, τα οποίο θα είναι επικαιροποιημένα όσον αφορά στην μετάλλαξη Όμικρον. Σύμφωνα με τον υπουργό Υγείας Θάνο Πλεύρη, η έγκριση θα δοθεί μέσα στον Αύγουστο και τα εμβόλια θα προστατεύουν τόσο από την βαριά νόησηση όσο και από την απλή μόλυνση.

Όπως σημείωσε ο κ. Πλέυρης στο ραδιόφωνο στου ΣΚΑΪ, τα νέα εμβόλια θα αφορούν και στις παραλλαγές 4 και 5 του κορωνοϊού. Για τον λόγο αυτόν μάλιστα, η Ελλάδα έχει μεταφέρει το μεγαλύτερο μέρος των παραγγελιών της προς το τελευταίο τρίμηνο του έτους όπως ακριβώς και οι υπόλοιπες χώρες της ΕΕ, καθώς από το φθινόπωρο και μετά, καθώς τότε θα χρειαστούμε περισσότερα εμβόλια και πιο στοχευμένα κατά των νέων μεταλλάξεων.

Τα εμβόλια σε μορφή σπρέι για την μύτη

Ερωτηθείς αν βρισκόμαστε σε φάση ανάπτυξης εμβολίων τα οποία θα είναι σε μορφή σπρέι για τη μύτη ή εισπνεόμενα, ο κ. Πλεύρης ανέφερε ότι γίνονται πολλές προσπάθειες και μελέτες σε αλλά επίπεδα, αλλά δεν γνωρίζει πόσο κοντά βρισκόμαστε σε αυτά, καθώς είναι καθαρά επιστημονικό θέμα.

Νωρίτερα ο καθηγητής Πνευμονολογίας και Εντατικής Θεραπείας του ΕΚΠΑ, Θεόδωρος Βασιλακόπουλος, σημείωσε στον ΣΚΑΪ ότι ««σύντομα θα έχουμε δύο είδη εμβολίων, τα οποία θα είναι αποτελεσματικότερα. Η βέλτιστη στρατηγική είναι να μην κυνηγάμε τον κορωνοϊό που αλλάζει, αλλά να πάμε σε εμβόλια που απευθύνονται στα κομμάτια του ιού που δεν αλλάζουν από στέλεχος σε στέλεχος. Άρα, αυτά τα εμβόλια θα είναι πολύ πιο αποτελεσματικά και πολύ πιο μακροχρόνια. Επίσης, θα έχουμε και τα "τοπικά" εμβόλια, τα εισπνεόμενα, που θα είναι σαν σπρέι για τη μύτη για να μειώνουν τη μετάδοση. Οι εταιρείες που τα έχουν σε φάση ανάπτυξης, διαπραγματεύονται το μέγεθος της χρηματοδότησης με την αμερικανική κυβέρνηση, ώστε να τα παράξουν πολύ πιο γρήγορα».

Νέο κύμα από Σεπτέμβρη

Αναφορικά με την πορεία της πανδημίας και τα κρούσματα που βρίσκονται ξανά σε έξαρση, ο υπουργός ανέφερε ότι το κύμα που επικράτησε τον Ιούνιο και του Ιούλιο έχει επιπεδοποιηθεί και βρίσκεται σε μια κάμψη, ενώ τις επόμενες εβδομάδες αναμένεται πτώση των κρουσμάτων και μεγαλύτερη αποκλιμάκωση.

Δήλωσε μάλιστα ότι από τον Σεπτέμβριο αναμένεται νέο κύμα, ωστόσο έχουμε εμβολιαστική κάλυψη πληθυσμού, αντιικα φάρμακα σε ευρεία χρήση, για τα οποία οι αιτήσεις φτάνουν τις 500 κάθε μέρα και πληρέστερα θεραπευτικά πρωτόκολλα.

Ο προσωπικός γιατρός

Σε ό,τι αφορά στον προσωπικό γιατρό τόνισε ότι η συμμετοχή είναι δωρεάν και η λογική του θεσμού είναι ο πολίτης να εγγράφεται τώρα, να γνωρίζει ότι θα σχηματιστεί ο ηλεκτρικός ιατρικός φάκελος του τους επόμενους μήνες και ένας γιατρός που επιθυμεί ο ίδιος θα παρακολουθεί την υγεία του και να μπορεί να τον κατευθύνει. Έκανε γνωστό ότι το 25% των γιατρών μαζί με ιδιώτες που είχαν δικαίωμα να ενταχθούν, εντάχθηκαν επισημαίνοντας ότι πρόκειται για 3. 000 γιατρούς.

Ακολουθήστε το Newpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο Newpost.gr