ΕΛΛΑΔΑ

Έβρος: Διεθνής ανησυχία για τους εγκλωβισμένους πρόσφυγες

Δημοσίευση 14 Αυγούστου 2022, 11:00 / Ανανεώθηκε 14 Αυγούστου 2022, 11:54
Έβρος: Διεθνής ανησυχία για τους εγκλωβισμένους πρόσφυγες
Facebook Twitter Whatsapp

Η ΕΛ.ΑΣ. από πλευράς της ισχυρίζεται επίσης ότι έχει ζητήσει από την Τουρκία να κάνει εκείνη επιχείρηση εντοπισμού και διάσωσης.

Οι οργανώσεις «Ελληνικό Συμβούλιο για τους Πρόσφυγες» και Human Rights 360 επιμένουν ότι οι περίπου 40 εγκλωβισμένοι πρόσφυγες του Έβρου βρίσκονται σε ελληνική επικράτεια και επικαλούνται τη Γεωγραφική Υπηρεσία Στρατού και τα επίσημα στοιχεία από το Κτηματολόγιο.

Η ΕΛ.ΑΣ. από πλευράς της ισχυρίζεται επίσης ότι έχει ζητήσει από την Τουρκία να κάνει εκείνη επιχείρηση εντοπισμού και διάσωσης.

Στην ανακοίνωσή τους μέσω Twitter οι οργανώσεις λένε τα εξής:

«1/ Η Ελληνική Αστυνομία ανακοίνωσε χθες ότι η ομάδα των 40 περίπου Σύριων προσφύγων που είναι εγκλωβισμένοι σε νησίδα του Έβρου υπό απάνθρωπες και επικίνδυνες για τη ζωή συνθήκες βρίσκονται σε τουρκικό έδαφος. Και ότι η Ελλάδα έχει ζητήσει από την Τουρκία επισήμως να τους διασώσει.

»2/ Οι ελληνικές αρχές τουλάχιστον αναγνώρισαν επιτέλους την ύπαρξη της ομάδας, την οποία έως σήμερα αρνούνταν, παρότι γνώριζαν εξαρχής την τοποθεσία τους και παρά τις διαβεβαιώσεις τους ότι διεξήγαγαν έρευνες για τον εντοπισμό τους που απέβαιναν άκαρπες.

»3/ Η ανακοίνωση της ΕΛΑΣ εγείρει επίσης ερωτήματα σχετικά με το καθεστώς της νησίδας. Σύμφωνα με τη Google και τα επίσημα στοιχεία του Εθνικόύ Κτηματολογίου, η νησίδα ανήκει στην Ελλάδα.

»Η Γεωγραφική Υπηρεσία του Στρατού επίσης μάς παρέπεμψε στο Google Maps για την εξακρίβωση του καθεστώτος της νησίδας.

»4/ Το πρώτιστο πλέον είναι να διασωθούν οι πρόσφυγες και να γίνουν σεβαστά τα δικαιώματα τους.

»Υπενθυμίζουμε σε όλες τις αρχές ότι οι πρόσφυγες έχουν αναφέρει τον θάνατο ενός κοριτσιού 5 ετών και ότι ένα άλλο παιδί βρίσκεται σε κρίσιμη κατάσταση.

»Οι πρόσφυγες παραμένουν μέχρι τώρα στη νησίδα».

Ακολουθήστε το Newpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο Newpost.gr