current views are: 11

21 Σεπτεμβρίου 2017
Δημοσίευση16:07

Τιμητική εκδήλωση για τους πρωταγωνιστές του θρυλικού κινήματος του ναυτικού

Ανάμεσα στα τιμώμενα πρόσωπα και ο Επίτιμος Ναύαρχος, κύριος Βαρδής Ι. Βαρδινογιάννης

Δημοσίευση 16:07’

Ανάμεσα στα τιμώμενα πρόσωπα και ο Επίτιμος Ναύαρχος, κύριος Βαρδής Ι. Βαρδινογιάννης

Χθες βράδυ, σε μια λαμπρή τελετή και σε κλίμα συγκίνησης, το Πολεμικό Ναυτικό και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κύριος Προκόπης Παυλόπουλος, τίμησαν πάνω στο θωρηκτό «Αβέρωφ», τους αξιωματικούς των τριών κλάδων των Ενόπλων Δυνάμεων και τους ιδιώτες που συμμετείχαν στο θρυλικό Κίνημα του Ναυτικού ενάντια στη δικτατορία, τον Μάιο του 1973.

Η εκδήλωση διοργανώθηκε από το Γενικό Επιτελείο Ναυτικού και το Ναυτικό Μουσείο Ελλάδος με την ευκαιρία της έκδοσης του βιβλίου του Αντιναυάρχου Ιωάννη Παλούμπη με τίτλο «Οι άνθρωποι του Κινήματος του Ναυτικού, Μάιος 1973».

Ανάμεσα  στα τιμώμενα πρόσωπα, τους απόστρατους αξιωματικούς και τους ιδιώτες που συμμετείχαν στο Κίνημα του Ναυτικού, ήταν και ο Επίτιμος Ναύαρχος, κύριος Βαρδής Ι. Βαρδινογιάννης με τη σύζυγό του, Πρέσβυ Καλής Θελήσεως της UNESCO, κυρία Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη.

Ο κύριος Παυλόπουλος απευθύνοντας χαιρετισμό στην εκδήλωση υπογράμμισε μεταξύ άλλων ότι οι συμβολισμοί του Κινήματος του Ναυτικού είναι πολλαπλοί και εξαιρετικά επίκαιροι και ότι οι κίνδυνοι για τη Δημοκρατία σήμερα είναι τόσο περισσότερο διαβρωτικοί όσο είναι υποδόριοι. «Δεν αντιλαμβανόμαστε πολλές φορές, είπε χαρακτηριστικά ο κύριος Παυλόπουλος, τι σημαίνει να ροκανίζονται τα θεμέλια της ίδιας της Δημοκρατίας. Πρέπει λοιπόν μέσα από αυτήν την τιμή και ανάλογες τιμές να θυμόμαστε ότι η Δημοκρατία δεν είναι και δεν πρόκειται να είναι ποτέ δεδομένη. Πρέπει να την υπερασπιζόμαστε – και το τονίζω – με την ίδια τη στάση της ζωής μας».

Παράλληλα ο κύριος Παυλόπουλος επεσήμανε ότι το Κίνημα του Ναυτικού μας θυμίζει ότι δεν ήταν οι Ένοπλες Δυνάμεις δίπλα στη Δικτατορία: «Η Δικτατορία ήταν το αποτέλεσμα της δράσης ορισμένων αφρόνων αξιωματικών της εποχής εκείνης, που δυστυχώς ακόμα ο Τόπος και ιδίως το μαρτυρικό νησί της Κύπρου, πληρώνουν τα “επίχειρα της κακίας τους”. Το μεγάλο τμήμα των Ενόπλων Δυνάμεων και τότε υπερασπίσθηκε τη Δημοκρατία και παρέμεινε δημοκρατικό, φυλάσσοντας τις παρακαταθήκες των Ενόπλων Δυνάμεων όπως επιβάλει το Σύνταγμα… Γι’ αυτόν τον λόγο αισθάνομαι υποχρέωση μου να βρίσκομαι εδώ και να επιδώσω αυτό το πόνημα, το οποίο έχει ιστορική αξία πραγματικά, σε έναν-έναν από εκείνους που είναι σήμερα εδώ μαζί μας. Είναι το ελάχιστο το οποίο μπορώ να κάνω. Θέλω να τους ευχαριστήσω, να ευχαριστήσω όλους εσάς, που όχι μόνο με την παρουσία σας εδώ, με τη διαδρομή σας και τη ζωή σας, μας εμπνέετε όλους για να μπορούμε να γνωρίζουμε πώς πρέπει να υπηρετήσουμε τον Τόπο μας και τον Λαό μας».

Εν συνεχεία ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας, κύριος Πάνος Καμμένος παίρνοντας τον λόγο τόνισε:  «Σήμερα, 44 χρόνια μετά, η Ελληνική Δημοκρατία εκφράζει τον θαυμασμό και την ευγνωμοσύνη της προς εκείνα τα στελέχη των Ένοπλων Δυνάμεων που αντιστάθηκαν. Σε μας τους νεότερους μένει η υποχρέωση να διατηρήσουμε ζώσα την εθνική μνήμη, τις ιστορικές στιγμές που σημάδεψαν την πορεία αυτού του τόπου. Αλλά συνάμα να αποκωδικοποιήσουμε, αβίαστα και απαλλαγμένοι από μυωπικές αντιλήψεις και συμπλέγματα, το μήνυμα της ημέρας, να διδαχτούμε, να αναγάγουμε τα συμπεράσματα στη σημερινή εποχή».

Αναφερόμενος στο βιβλίο του του Αντιναυάρχου Ιωάννη Παλούμπη για τους ανθρώπους του Κινήματος του Ναυτικού ο κύριος Καμμένος επεσήμανε μεταξύ άλλων: «Είναι ένα εξαίρετο μέσα στο οποίο παρουσιάζονται ενδιαφέρουσες απόψεις αλλά και οι προσωπικότητες των πρωταγωνιστών του κινήματος του Ναυτικού, φιλοτεχνημένες από το πενάκι του αγαπητού σε όλους, Γιώργου Ψαρόπουλου. Ο συγγραφέας, ως μέλος του Κινήματος, έχει συλλάβει την ουσία των πραγμάτων πολύ προσεκτικά. Και αυτό γίνεται άμεσα αντιληπτό από τον τίτλο «Οι άνθρωποι του Κινήματος του Ναυτικού», γιατί είναι ακριβώς οι άνθρωποι που κάνουν τη διαφορά… Κύριε Ναύαρχε, παρακολουθούμε τη δράση σας, το συγγραφικό σας έργο, το οποίο εκτιμούμε ότι έχει ακόμα μέλλον. Θέλω να σας διαβεβαιώσω, ότι όλοι οι ήρωες του Πολεμικού Ναυτικού μας κάνετε υπερήφανους. Δεν είστε σε κανένα περιθώριο. Αποτελείτε παραδείγματα για όλους μας. Για την πολιτική και την στρατιωτική ηγεσία, για τους αξιωματικούς, τους υπαξιωματικούς, τους στρατεύσιμους και τους εθνοφύλακες. Αξίζουν σε σας και σε όλους όσους συνέβαλαν για τη δημιουργία αυτής της έκδοσης, για την παρακαταθήκη που αφήνετε στις νεότερες γενιές, για τη συμβολή σας στην τεκμηρίωση της μακρόχρονης ιστορίας, της ιστορικής συνέχειας ολόκληρου του έθνους, θυμίζοντας το τι μπορεί να πετύχει μια κοινωνία ενωμένων και αποφασισμένων ανθρώπων, όταν οι περιστάσεις το απαιτούν και το εθνικό ιστορικό καθήκον το επιτάσσει».

Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης μίλησαν επίσης ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ, Ναύαρχος Ευάγγελος Αποστολάκης, ο Αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Ναυτικού, ο Αρχηγός ΓΕΝ, Αντιναύαρχος Νικόλαος Τσούνης  και ο Αντιναύαρχος Ιωάννης Παλούμπης, και όλοι αναφέρθηκαν στον ηρωϊσμό, τη γενναιότητα, την ανιδιοτέλεια και τη μετριοφροσύνη των ανθρώπων που συμμετείχαν στο Κίνημα του Ναυτικού, ανθρώπων που, όπως είπαν χαρακτηριστικά, ήταν και παραμένουν λαμπροί φάροι που μας καθοδηγούν με τη διαφορετική στάση ζωής και συμπεριφοράς που επέδειξαν.

Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους εκπρόσωποι των Ενόπλων Δυνάμεων, βουλευτές, ακαδημαϊκοί, εφοπλιστές και επιχειρηματίες.


σχετικα αρθρα