current views are: 9

22 Σεπτεμβρίου 2017
Δημοσίευση16:10

«Μάχη» για να καθαρίσει ο Σαρωνικός – Το Aegean Βreeze 1 συνεχίζει την απάντληση καυσίμων

Ιδιοκτήτης «Αγία Ζώνη ΙΙ»: «Κατέθεσα στοιχεία στην Εισαγγελία που γίνονται εις βάρος της εταιρείας μου» – «Καθαρά» τα πρώτα δείγματα οστρακοειδών

Δημοσίευση 16:10’

Ιδιοκτήτης «Αγία Ζώνη ΙΙ»: «Κατέθεσα στοιχεία στην Εισαγγελία που γίνονται εις βάρος της εταιρείας μου» – «Καθαρά» τα πρώτα δείγματα οστρακοειδών

Με το πετρελαιοφόρο «Aegean Βreeze 1» συνεχίζεται η απάντληση των καυσίμων που βρίσκονται στις δεξαμενές του βυθισμένου δεξαμενόπλοιου «Αγ. Ζώνη ΙΙ» στον Σαρωνικό

Το συγκεκριμένο δεξαμενόπλοιο βρίσκεται ήδη στο σημείο του ναυαγίου. Την απάντληση των καυσίμων διεκδικούσε, σύμφωνα με πληροφορίες, και άλλη εταιρεία με το πλοίο «Siros». 

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες τα δύο πλοία ανήκουν σε διαφορετικές εταιρείες και η μία έχει αιτηθεί να απαντλήσει το πετρέλαιο ως πετρελαιοειδή κατάλοιπα και η άλλη ως φορτίο.

Να σημειωθεί ότι έως τώρα την επιχείρηση απάντλησης των καυσίμων από το ναυαγισμένο πλοίο διενεργούσε το δεξαμενόπλοιο «Lassea» στο οποίο έληξαν τα πιστοποιητικά ασφαλείας του ενώ μετά από έλεγχο λιμενικών και τελωνειακών στις δεξαμενές έρματος του πλοίου εντοπίστηκαν ποσότητες πετρελαιοειδών μιγμάτων χωρίς τα νόμιμα παραστατικά.

Στο «Lassea» είχαν φορτωθεί 1.533 κυβικά πετρελαιοειδών με απάντληση από το βυθισμένο πλοίο, τα οποία αναμένεται να αδειάσει το δεξαμενόπλοιο σε δεξαμενές, με εισαγγελική εντολή.

Ιδιοκτήτης «Αγία Ζώνη ΙΙ»: «Κατέθεσα στοιχεία στην Εισαγγελία που γίνονται εις βάρος της εταιρείας μου» 

«Ήρθα να καταθέσω στην Εισαγγελία στοιχεία που γίνονται εις βάρος της εταιρείας μου» δήλωσε το μεσημέρι, εξερχόμενος από το δικαστικό μέγαρο Πειραιά, ο ιδιοκτήτης του δεξαμενόπλοιου «Αγία Ζώνη ΙΙ», Θεόδωρος Κουντούρης.

Η συνήγορος του ιδιοκτήτη του δεξαμενόπλοιου ανέφερε στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ότι ο κ. Κουντούρης φαίνεται ενοχλημένος από το γεγονός ότι ενώ η εταιρεία του είναι υπεύθυνη για τη όλη διαχείριση της απορρύπανσης στις παράκτιες περιοχές αλλά και στην απάντληση των καυσίμων από το βυθισμένο πλοίο, την ίδια ώρα τού επιβάλλονται ενέργειες από τις αρμόδιες Αρχές, με τις οποίες δεν συμφωνεί.

«Καθαρά» τα πρώτα δείγματα οστρακοειδών από τον Σαρωνικό

Δεν εντοπίστηκε χημική επιβάρυνση στα πρώτα δείγματα οστρακοειδών από τον Σαρωνικό Κόλπο, που ελέγχθηκαν από το Γενικό Χημείο του Κράτους.

Το Γενικό Χημείο, το οποίο υπάγεται διοικητικά στην Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων, προχώρησε στην εξέταση των θαλασσινών που προέρχονται από τη θάλασσα του Σαρωνικού και καταλήγουν, ύστερα από την εκδήλωση της ρύπανσης από την πετρελαιοκηλίδα.

Σύμφωνα με την ΑΑΔΕ, εκτός από την πρώτη μέτρηση αυτή, οι έλεγχοι​ συνεχίζονται​ και για άλλα αλιεύματα ή καλλιέργειες, από διάφορα σημεία του Σαρωνικού.

Εν τω μεταξύ, τη Δευτέρα 25/9 ο υπουργός Βαγγέλης Αποστόλου έχει συγκαλέσει σύσκεψη στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων με τους αλιευτικούς φορείς της περιοχής.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων στο πλαίσιο προστασίας του καταναλωτικού κοινού και προκειμένου να αποφευχθούν οι κίνδυνοι που δημιουργούνται για τη Δημόσια Υγεία μετά τη βύθιση του πλοίου «Αγία Ζώνη ΙΙ» ενημερώνει ότι η Γενική Διεύθυνση Βιώσιμης Ζωικής Παραγωγής και Κτηνιατρικής και οι τοπικές κτηνιατρικές υπηρεσίες, ξεκινώντας από τις 14 Σεπτεμβρίου, έχουν λάβει και συνεχίζουν να λαμβάνουν δείγματα ζώντων οστράκων από τις ζώνες παραγωγής στην περιοχή του Σαρωνικού, τα οποία χρησιμοποιούνται επιστημονικά ως «δείκτες» για την πετρελαϊκή ρύπανση των αλιευμάτων.

Επιπλέον επισημαίνεται ότι οι έλεγχοι των αρμόδιων κτηνιατρικών αρχών και των υπηρεσιών του υπουργείου στις μονάδες υδατοκαλλιέργειας της ευρύτερης περιοχής είναι συνεχείς.

«Σε ό,τι αφορά τα αλιεύματα “ελεύθερης” αλιείας, μετά από εντολή του υπουργού Βαγγέλη Αποστόλου, κλιμάκιο των αρμόδιων Κτηνιατρικών Υπηρεσιών βρίσκεται σε καθημερινή βάση στην Ιχθυόσκαλα Κερατσινίου, πραγματοποιώντας συνεχείς ελέγχους», τονίζεται στην ανακοίνωση και επισημαίνεται ότι ο ΕΦΕΤ σε συνεργασία με τις κτηνιατρικές αρχές έχει εντείνει τους ελέγχους που πραγματοποιεί στα σημεία λιανικής πώλησης των αλιευμάτων (super market, ιχθυοπωλεία κλπ).

«Σε κάθε περίπτωση, το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης περιμένει το πόρισμα των ερευνών που πραγματοποιεί στην ευρύτερη θαλάσσια περιοχή του Σαρωνικού το ΕΛΚΕΘΕ, προκειμένου να προβεί, εάν χρειαστεί, στη λήψη περαιτέρω έκτακτων μέτρων», τονίζεται στην ανακοίνωση.


σχετικα αρθρα