ΕΛΛΑΔΑ

Συνήγοροι Πολ. Αγωγής στη δίκη της ΧΑ: Να προσέλθουν επωνύμως οι μάρτυρες

της Μίνας Μουστάκα - Δημοσίευση 28 Σεπτεμβρίου 2017, 14:56 / Ανανεώθηκε 28 Σεπτεμβρίου 2017, 14:56
Συνήγοροι Πολ. Αγωγής στη δίκη της ΧΑ: Να προσέλθουν επωνύμως οι μάρτυρες
Facebook Twitter Whatsapp

Να ξεπεράσουν τους φόβους τους και να προσέλθουν επωνύμως στο δικαστήριο συμβούλευσαν οι σύνηγοροι πολιτικής αγωγής τους μάρτυρες στη Δίκη της Χρυσής Αυγής.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Την θέση ότι οι 5 προστατευόμενοι μάρτυρες, οι οποίοι κατέθεσαν υπό καθεστώς ανωνυμίας στο πλαίσιο της ανάκρισης για την Χρυσή Αυγή, πρέπει να ξεπεράσουν τον φόβο και να προσέλθουν επωνύμως στο δικαστήριο, λέγοντας όσα γνωρίζουν για την εγκληματική οργάνωση, εξέφρασαν με δήλωση τους ενώπιον των δικαστών, οι συνήγοροι πολιτικής αγωγής που εκπροσωπούν τους Αιγύπτιους αλιεργάτες.

Σύμφωνα με τους συνηγόρους, η ανωνυμία και η κατάθεση μέσω μόνο της μετάδοσης της φωνής των μαρτύρων παραβιάζει την αρχή της δίκαιης δίκης και της αμεσότητας της. Γι'αυτό το λόγο, καλούν τους 5 μάρτυρες, των οποίων ωστόσο τα στοιχεία έχουν διαρρεύσει, να ξεπεράσουν τον όποιο προβληματισμό και να έρθουν πρόσωπο με πρόσωπο με τους δικαστές και τους συνηγόρους και να καταθέσουν στην δίκη των κατηγορουμένων για την εγκληματική οργάνωση.

«Συμμεριζόμαστε απόλυτα τον φόβο των μαρτύρων, ιδίως όσων έχουν να αποκαλύψουν σημαντικά στοιχεία, όσον αφορά την εγκληματική δράση των κατηγορουμένων της υπόθεσης. Ωστόσο, δεκάδες μάρτυρες  ξεπέρασαν τον φόβο, βρήκαν το θάρρος και κατέθεσαν επώνυμα  και στην προδικασία και στη δίκη" λένε στη δήλωση που έκαναν στο διικαστήριο οι συνήγοροι πολιτικής αγωγής», προσθέτοντας:

«Έχοντας ως σκοπό την αποδεικτική πληρότητα της διεξαγόμενης δίκης και τη διασφάλιση του ελέγχου της αξιοπιστίας όλων των μαρτύρων, καλούμε τους προστατευόμενους μάρτυρες να προσέλθουν εκούσια και επώνυμα στο ακροατήριο, δημοσιοποιώντας τα πλήρη στοιχεία τους, και να καταθέσουν κατά συνείδηση και ελεύθερα, όλη την αλήθεια.

Και φυσικά καλούμε τον κρατικό μηχανισμό, την κυβέρνηση και τις δικαστικές και αστυνομικές αρχές, να αναλάβουν τις ευθύνες τους απέναντι στους μάρτυρες αυτούς, προστατεύοντάς τους αποτελεσματικά από οποιαδήποτε πιθανή εκδίκηση ή εκφοβισμό».

Σε περίπτωση που δεν ικανοποιηθεί το αίτημά τους, δηλώνουν ότι οι ίδιοι δεν θα εξετάσουν τους εν λόγω μάρτυρες.

Ακολουθήστε το Newpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο Newpost.gr