ΕΛΛΑΔΑ

ΚΑΣ, οικολόγοι και δικαστήρια «μπλοκάρουν» τη χωροθέτηση του Ελληνικού

της Ντίνας Καραμάνου - Δημοσίευση 2 Οκτωβρίου 2017, 19:40 / Ανανεώθηκε 3 Οκτωβρίου 2017, 12:07
ΚΑΣ, οικολόγοι και δικαστήρια «μπλοκάρουν» τη χωροθέτηση του Ελληνικού
Facebook Twitter Whatsapp

Εντός χρονοδιαγράμματος αλλά με ρυθμούς... χελώνας οι διαδικασίες

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Η χωροθέτηση της επένδυσης στο Ελληνικό είναι μια πολύπλοκη και χρονοβόρα διαδικασία. Μια διαδικασία που, μιλώντας στην εκπομπή «Ακραίως» του ΣΚΑΪ την προηγούμενη Κυριακή ο Γιώργος Κατρούγκαλος αποκάλυψε ότι δεν έχει ολοκληρωθεί.

Στην τεράστια έκταση που ξεπερνά τα 6.000 στρέμματα, υπάρχουν παλιές εγκαταστάσεις, τα γραφεία της σημερινής Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας, μια έκταση 37 στρεμμάτων που το δασαρχείο Πειραιά διεκδικούσε ως δασική και πολλά ακόμα.

Αυτές οι εγκαταστάσεις και τα έργα που θα πραγματοποιηθούν σε αυτές πρέπει, ως το τέλος του 2017, να χωροθετηθούν με περιβαλλοντικές μελέτες που θα εγκριθούν από το Υπουργείο Περιβάλλοντος και οι οποίες θα ενταχθούν σε σχετικό Προεδρικό Διάταγμα που θα υπογράψει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες του Νewpost, έχουν όλα ολοκληρωθεί και απομένουν δυο αποφάσεις του ΚΑΣ: η μια για την κήρυξη της έκτασης σε αρχαιολογικό χώρο και η άλλη για το Σχέδιο Οικιστικής Ανάπτυξης. Την Τρίτη στη 1 το μεσημέρι θα συνεδριάσει το συμβούλιο για να λάβει και τις δύο αποφάσεις.

Μέχρι και τη Δευτέρα εκκρεμούσε η διαμάχη με το Δασαρχείο Πειραιά που κήρυξε μέρος της έκτασης σε δασική. Η «Ελληνικό Α.Ε.» είχε προσφύγει κατά της απόφασης στο Συμβούλιο Ενστάσεων της Περιφέρειας Πειραιά, η οποία τελικά έκρινε κατά πλειοψηφία, με ψήφους 3-2 ότι δεν θα χαρακτηριστεί η εν λόγω έκταση εντός του πρώην αεροδρομίου ως δασική. Η ψήφος του προέδρου μέτρησε ως διπλή, υπέρ της αίτησης που κατέθεσε το ΤΑΙΠΕΔ και η Ελληνικό Α.Ε.

Όταν τελεσιδικήσουν και οι αποφάσεις του ΚΑΣ, θα ανοίξει ο δρόμος για τις περαιτέρω διαδικασίες έγκρισης των περιβαλλοντικών μελετών;

Φαίνεται πως όχι, καθώς στο παιχνίδι μπαίνουν τώρα και οικολογικές οργανώσεις που προσφεύγουν κατά της επένδυσης. στο Ανώτατο Ακυρωτικό Δικαστήριο προσέφυγαν τα Σωματεία Πανελλήνιο Δίκτυο Οικολογικών Οργανώσεων και Οικολογική Συνεργασία και στρέφονται κατά της συντονιστικής αποκεντρωμένης διοίκησης Αττικής και του Δασάρχη Πειραιά.

Μάλιστα, υπέβαλαν αίτημα η αίτηση ακύρωσής τους να συζητηθεί ενώπιον της Ολομέλειας του ΣτΕ.

Τα οικολογικά Σωματεία υποστηρίζουν ότι οι προσβαλλόμενες αποφάσεις είναι αντισυνταγματικές, μη νόμιμες και ακυρωτέες, καθώς διακόπηκε η διαδικασία ανάρτησης και κύρωσης του δασικού χάρτη της επίμαχης περιοχής (των Δήμων Αργυρούπολης, Βούλας, Γλυφάδας, Βουλιαγμένης, Αλίμου, Ελληνικού, Καλλιθέας, Μοσχάτου, Παλαιού Φαλήρου και Πειραιά).

Όλα πρέπει να έχουν ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος του 2017. Χρόνος υπάρχει, λένε όσοι εμπλέκονται -κυβέρνηση, δήμος, αρχαιολόγοι- αλλά η αλήθεια είναι πως και αυτός «ροκανίζεται» στους αργούς ρυθμούς με τους οποίους κινείται στη χώρα η Δικαιοσύνη.

Ακολουθήστε το Newpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο Newpost.gr