ΕΛΛΑΔΑ

Η επόμενη μέρα της επένδυσης στο Ελληνικό - Τι πρέπει να αλλάξει - Πότε θα ολοκληρωθούν οι διαδικασίες

της Ντίνας Καραμάνου - Δημοσίευση 4 Οκτωβρίου 2017, 14:43 / Ανανεώθηκε 4 Οκτωβρίου 2017, 14:43
Η επόμενη μέρα της επένδυσης στο Ελληνικό - Τι πρέπει να αλλάξει - Πότε θα ολοκληρωθούν οι διαδικασίες
Facebook Twitter Whatsapp

Ικανοποιημένοι οι αρχαιολόγοι από την απόφαση του ΚΑΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Απόλυτα ικανοποιημένοι από την απόφαση του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου για το Ελληνικό φαίνονται οι Έλληνες αρχαιολόγοι. Υπολογίζουν ότι, κατά προσέγγιση, εντός του χώρου του πρώην αεροδρομίου, έχουν κηρυχτεί ως αρχαιολογικός χώρος περίπου 350 στρέμματα (αμαξοστάσιο τραμ, Χασάνι, ρέμα) και επιπλέον 1.700 στρέμματα στους δήμους γύρω από το παλιό αεροδρόμιο.

Πέραν της κήρυξης, το ΚΑΣ αποφάσισε την αρχαιολογική παρακολούθηση σε όλη την έκταση κατά τη διάρκεια των εργασιών, κάτι που θα περιλαμβάνεται στο τροποποιημένο μνημόνιο μεταξύ του Υπουργείου Περιβάλλοντος και της Ελληνικό Α.Ε. Επίσης, οι αρχαιολόγοι πέτυχαν, ο χώρος του αρχαίου Λατομείου (εντός του πρώην αεροδρομίου) αν και δεν κηρύχθηκε αρχαιολογικός, να μην δομηθεί αλλά να γίνει χώρος πρασίνου.

Ουσιαστικά, το ΚΑΣ ακύρωσε το μνημόνιο που ήδη είχε υπογράψει η Λυδία Κονιόρδου, κάτι που ερμηνεύεται ως πολιτική ήττα για την υπουργό Πολιτισμού.

Όπως δηλώνει στο Newpost, εκ μέρους των αρχαιολόγων, η Δέσποινα Κουτσούμπα: «Ο Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων εκφράζει την ικανοποίησή του για τις χτεσινές αποφάσεις του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου. Η ομόφωνη βούληση των μελών του ΚΑΣ (με διαφοροποίηση μόνο ως προς τα όρια) για την κήρυξη ενιαίου αρχαιολογικού χώρου στους Δήμους Ελληνικού-Αργυρούπολης, Αλίμου και Γλυφάδας, όπου συμπεριλαμβάνεται και τμήμα της έκτασης του πρώην αεροδρομίου του Ελληνικού, αποτελεί μια δικαίωση για την τήρηση του νόμου, της ισονομίας των πολιτών και της προστασίας της πολιτιστικής κληρονομιάς. Η κήρυξη στην οποία κατέληξε το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο (νεκροταφείο, λόφος Χασάνι κλπ) συμπληρώνεται από την υπάρχουσα κήρυξη αρχαιολογικού χώρου της χερσονήσου του Αγίου Κοσμά και από τους όρους προστασίας των αρχαιοτήτων που τέθηκαν ως προϋποθέσεις στην έγκριση του Σχεδίου Ολοκληρωμένης Ανάπτυξης. Σύμφωνα με τις πληροφορίες, αυτές είναι: η μη δόμηση στη χερσόνησο του Αγίου Κοσμά, όπου εκτείνεται ο πρωτοελλαδικός οικισμός και άλλες αρχαιότητες, η προστασία του αρχαίου λατομείου (που έμεινε εκτός ορίων κήρυξης) με την συμπερίληψή του σε ελεύθερο χώρο πρασίνου, η μεταφορά του ταφικού μνημείου σε σχήμα Π στην αρχική του θέση (περιοχή πρώην ανατολικού αεροδιαδρόμου) σε ελεύθερο χώρο πρασίνου, η επανεξέταση του ύψους των ψηλών κτιρίων και βέβαια η αρχαιολογική παρακολούθηση των εκσκαφικών εργασιών σε όλη την έκταση του πρώην αεροδρομίου στη βάση τροποποιημένου Μνημονίου συναντίληψης και συνεργασίας. Όλα τα παραπάνω συνιστούν πραγματική προστασία των αρχαιολογικών καταλοίπων στην περιοχή του πρώην αεροδρομίου, και απάντηση σε όσους τόσον καιρό λοιδωρούσαν τους αρχαιολόγους».

Οι διαδικασίες που θα ακολουθήσουν είναι χρονοβόρες και πρέπει να έχουν ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος του χρόνου.

Πρώτο βήμα, να καθαρογραφεί η απόφαση του ΚΑΣ και να εντυπωθούν οι αποφάσεις σε χάρτη της περιοχή. Δεύτερο βήμα, η τροποποίηση του μνημονίου που θα πρέπει να περιλαμβάνει την απόφαση του ΚΑΣ. Τρίτο βήμα, η αποστολή στο υπουργείο Περιβάλλοντος που, μαζί με όλες τις μελέτες και αποφάσεις των συναρμόδιων υπουργείων θα την εντάξει στο Προεδρικό Διάταγμα που θα συνταχθεί. Το Προεδρικό Διάταγμα θα αποσταλεί στο Συμβούλιο της Επικρατείας προς έγκριση.

Η τελική πράξη θα είναι η υπογραφή του Προεδρικού Διατάγματος από τον Πρόεδρο της Δημορκατίας προκειμένου να ξεκινήσουν οι εργασίες δόμησης στο χώρο.
 

Ακολουθήστε το Newpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο Newpost.gr