ΕΛΛΑΔΑ

ΚΕΔΕ: Υπόθεση των δήμων το υπαίθριο εμπόριο και οι λαϊκές αγορές

Δημοσίευση 11 Οκτωβρίου 2017, 00:01 / Ανανεώθηκε 10 Οκτωβρίου 2017, 21:22
ΚΕΔΕ: Υπόθεση των δήμων το υπαίθριο εμπόριο και οι λαϊκές αγορές
Facebook Twitter Whatsapp

Η ΚΕΔΕ εκφράζει τη διαφωνία της και για το ότι το ημερήσιο τέλος που καταβάλλουν οι επαγγελματίες στις λαϊκές αγορές, δεν θα καταβάλλεται εξ' ολοκλήρου στους δήμους, αλλά μέρος αυτού

Την επαναφορά της αρμοδιότητας του υπαίθριου εμπορίου και των λαϊκών αγορών στους δήμους αντί για τις Περιφέρειες, όπως προβλέπει σχέδιο νόμου του υπουργείου Οικονομικών και Ανάπτυξης, ζητεί η ΚΕΔΕ.

Σε ανακοίνωσή της, η ΚΕΔΕ αναγνωρίζει ότι με το νομοσχέδιο αυτό επιχειρείται η αναμόρφωση της σχετικής νομοθεσίας, ωστόσο, σημειώνει ότι δεν είναι συνταγματικά επιτρεπτό για κατεξοχήν τοπικές υποθέσεις και δραστηριότητες, όπως είναι η λειτουργία των λαϊκών αγορών, εμποροπανηγύρεων, χριστουγεννιάτικων και πασχαλινών αγορών, κινητές καντίνες κλπ., να εμπλέκονται εκτός των δήμων οι Περιφέρειες και άλλα διοικητικά όργανα, «διότι με τον τρόπο αυτό παραβιάζεται η βασική αρχή της εγγύτητας».

Η ΚΕΔΕ εκφράζει τη διαφωνία της και για το ότι το ημερήσιο τέλος που καταβάλλουν οι επαγγελματίες στις λαϊκές αγορές, δεν θα καταβάλλεται εξ' ολοκλήρου στους δήμους, αλλά μέρος αυτού. Ζητεί να καταβάλλεται στο σύνολό του στους δήμους, διότι αφενός έχουν την ευθύνη της αποκομιδής των απορριμμάτων και της καθαριότητας στους χώρους άσκησης του υπαίθριου εμπορίου και των λαϊκών αγορών, αφετέρου δε, διότι στο σχέδιο νόμου προτείνεται και η κατάργηση του τέλους καθαριότητας και αποκομιδής απορριμμάτων που εισέπρατταν μέχρι τώρα.

«Αν το νομοσχέδιο ψηφιστεί ως έχει, θα κληθούν οι δήμοι να συνεχίσουν να προσφέρουν τις υπηρεσίες που μέχρι σήμερα προσφέρουν, έναντι όμως πολύ χαμηλότερου τιμήματος. Γεγονός που οδηγεί ουσιαστικά στην επιβάρυνση των δημοτών τους», τονίζεται στην ανακοίνωση.

Ακολουθήστε το Newpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο Newpost.gr