current views are: 7

31 Οκτωβρίου 2017
Δημοσίευση13:51

Κόντρα κυβέρνησης – ΣΦΕΕ για την απόσυρση αντικαρκινικού φαρμάκου

Η εταιρία επικαλείται μη βιωσιμότητα της κυκλοφορίας στην ελληνική αγορά του εν λόγω σκευάσματος λόγω των πρόσφατων κυβερνητικών ρυθμίσεων

Δημοσίευση 13:51’

Η εταιρία επικαλείται μη βιωσιμότητα της κυκλοφορίας στην ελληνική αγορά του εν λόγω σκευάσματος λόγω των πρόσφατων κυβερνητικών ρυθμίσεων

Σάλο έχει προκαλέσει στον χώρο της υγείας το τελευταίο εικοσιτετράωρο η απόφαση της εταιρίας «ROCHE» να προχωρήσει στην απόσυρση από την θετική λίστα αποζημιούμενων φαρμάκων το COTELLIC, ένα ειδικό φάρμακο για ασθενείς με ανεγχείρητο μεταστατικό μελάνωμα που φέρουν μια συγκεκριμένη μετάλλαξη.

Η εταιρία επικαλείται μη βιωσιμότητα της κυκλοφορίας στην ελληνική αγορά του εν λόγω σκευάσματος λόγω των πρόσφατων κυβερνητικών ρυθμίσεων (επιπλέον έκπτωση 25% στα νέα πρωτότυπα φάρμακα) που συμφωνήθηκαν με τους “δανειστές” και νομοθετήθηκαν στο πλαίσιο των προαπαιτουμένων της 2ης αξιολόγησης.

Η απόφαση αυτή προκάλεσε την έντονη αντίδραση του υπουργού Υγείας Ανδρέα Ξάνθου ο οποίος χαρακτήρισε την απόφαση της εταιρίας «απαράδεκτη» και τονίζοντας ότι «η προκλητική τακτική της ROCHE πρέπει να αντιμετωπιστεί με αποφασιστικότητα από όλες τις πολιτικές και κοινωνικές δυνάμεις της χώρας και από όλους τους ευρωπαϊκούς θεσμούς».

Σήμερα, ο Σύνδεσμος Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδος σε ανακοίνωση που εξέδωσε αναφορικά με την επίμαχη απόφαση της «ROCHE» αναφέρει ότι κάθε εταιρία αποφασίζει και χαράσσει τη δική της εμπορική πολιτική σε τοπικό και ευρωπαϊκό επίπεδο και ταυτόχρονα υπογραμμίσει την αντίθεση του στα οριζόντια φοροεισπρακτικά και δυσβάσταχτα μέτρα.

Ειδικότερα ο ΣΦΕΕ αναφέρει «Κάθε εταιρία αποφασίζει και χαράσσει τη δική της εμπορική πολιτική σε τοπικό και ευρωπαϊκό επίπεδο. Ο Σύνδεσμος Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδος (ΣΦΕΕ) έχει επισημάνει επανειλημμένως -εδώ και ένα χρόνο τουλάχιστον- τους κινδύνους και τις τραγικές επιπτώσεις της νέας φαρμακευτικής πολιτικής στους Έλληνες ασθενείς και το δημόσιο σύστημα Υγείας.

Ο ΣΦΕΕ έχει υπογραμμίσει την αντίθεση του στα οριζόντια φοροεισπρακτικά και δυσβάσταχτα μέτρα. Ταυτόχρονα, έχει προτείνει ουσιαστικές μεταρρυθμίσεις με προτεραιότητα τη διασφάλιση της απρόσκοπτης πρόσβασης των ασθενών στην απαραίτητη θεραπεία. Επιπλέον, οι προτάσεις του ΣΦΕΕ διασφαλίζουν τόσο τη βιωσιμότητα του συστήματος Υγείας όσο και των εταιριών μελών του και των εργαζομένων τους.

Καλούμε για ακόμη μία φορά το Υπουργείο Υγείας να επανεξετάσει άμεσα τα μέτρα αυτά και να προχωρήσει στην υλοποίηση των απαραίτητων, διαρθρωτικών αλλαγών, οι οποίες έχουν εφαρμοστεί με επιτυχία σε πολλές Ευρωπαϊκές χώρες.»


σχετικα αρθρα