current views are: 8

31 Οκτωβρίου 2017
Δημοσίευση15:00

Από τον Ιανουάριο του 2018 σε λειτουργία το Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής

Στο αμέσως προσεχές διάστημα, το υπουργείο θα καταθέσει σχέδιο νόμου που θα προβλέπει, σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα, την ίδρυση του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής από την 1η Ιανουαρίου 2018.

Δημοσίευση 15:00’
αρθρο-newpost

Στο αμέσως προσεχές διάστημα, το υπουργείο θα καταθέσει σχέδιο νόμου που θα προβλέπει, σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα, την ίδρυση του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής από την 1η Ιανουαρίου 2018.

Με γοργούς ρυθμούς προχωρά η εξαγγελία του Πρωθυπουργού για το Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, το οποίο θα προκύψει από την συγχώνευση των ΤΕΙ Αθηνών και Πειραιά.

Όπως έγινε γνωστό, στόχος του υπουργείου Παιδείας είναι να λειτουργήσει από την ερχόμενη ακαδημαϊκή χρονιά (2018-19) και τα τμήματα και οι σχολές του να περιληφθούν στο μηχανογραφικό δελτίο του 2018.

Επίσης, τον Ιανουάριο 2018 αναμένεται να οριστεί η διοικούσα επιτροπή του πανεπιστημίου, η οποία θα ολοκληρώσει τις διαδικασίες της μεταβατικής περιόδου.

Μάλιστα, στο αμέσως προσεχές διάστημα, το υπουργείο θα καταθέσει σχέδιο νόμου που θα προβλέπει, σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα, την ίδρυση του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής από την 1η Ιανουαρίου 2018, με τον ορισμό διοικούσας επιτροπής, ενώ για τους ήδη φοιτούντες στα ΤΕΙ Αθήνας και Πειραιά θα δοθεί με μεταβατικές διατάξεις η δυνατότητα να ενταχθούν στο νέο πρόγραμμα.

Όσοι, δε, θελήσουν, θα μπορέσουν να ολοκληρώσουν τις σπουδές τους όπως αυτές προβλέπονται τώρα, ενώ όσοι θελήσουν πτυχίο του πανεπιστημίου θα έχουν τη δυνατότητα να το πάρουν, κάνοντας κάποια επιπλέον μαθήματα, τα οποία θα ορίσει κάθε τμήμα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, αναμένεται μισθολογική εξίσωση των καθηγητών με τους καθηγητές πανεπιστημίου, χωρίς ωστόσο να υπάρχουν ακόμα περισσότερες λεπτομέρειες ως προς τη διαδικασία και το χρονοδιάγραμμα αυτής.

Διετή προγράμματα σπουδών στα Πανεπιστήμια και τα ΤΕΙ

Σύμφωνα με τα όσα έχουν γίνει γνωστά μέχρι τώρα, θα υπάρξουν διετή προγράμματα σπουδών στα πανεπιστήμια και τα ΤΕΙ, καθώς τους επόμενους μήνες θα προχωρήσει η νομοθέτηση της διαδικασίας ίδρυσης και στελέχωσής τους. 

Οι δομές αυτές θα είναι δωρεάν, θα βρίσκονται εντός των πανεπιστημίων και των ΤΕΙ και  η ολοκλήρωση των σπουδών αυτών θα προσφέρει στους αποφοίτους πιστοποιημένο δίπλωμα επιπέδου 5 του Εθνικού και Ευρωπαϊκού Πλαισίου Προσόντων.

Τα παραπάνω εντάσσονται στη γενικότερη μεταρρύθμιση που επιχειρείται στην τριτοβάθμια εκπαίδευση στη χώρα. 

Σε αυτήν, συμπεριλαμβάνονται και οι συζητήσεις για τις συνέργειες, συνεργασίες ή και συγχωνεύσεις πανεπιστημίων και ΤΕΙ. Συγκεκριμένα, ήδη έχουν συγκροτηθεί επιτροπές που έχουν αναλάβει να υποβάλουν προτάσεις για έναν πενταετή σχεδιασμό στο υπουργείο.

Πρόκειται για συνέργειες μεταξύ Ιονίου Πανεπιστημίου και ΤΕΙ Ιονίων Νήσων, Πανεπιστημίου Ιωαννίνων και ΤΕΙ Ηπείρου, καθώς επίσης και Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και ΤΕΙ Θεσσαλίας και Στερεάς Ελλάδας.

Ζυμώσεις για τις αλλαγές στο Λύκειο και τις Πανελλαδικές

Την ίδια στιγμή, συνεχίζονται οι διεργασίες για τον νέο τρόπο εισαγωγής στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, ενώ όπως έγινε γνωστό στο επίκεντρο είναι το πώς θα αλλάξει το Λύκειο.

Στο τραπέζι βρίσκεται το ζήτημα ανοικτού αριθμού εισακτέων, εκτός από τις Ιατρικές, τις Πολυτεχνικές Σχολές και με επιφύλαξη τις Νομικές, ωστόσο σε αυτή την περίπτωση, ωστόσο, δεν υπάρχει τίποτα δεδομένο, ούτε κάποιο συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα.


σχετικα αρθρα