current views are: 8

9 Νοεμβρίου 2017
Δημοσίευση10:14

Βγήκε από τη φυλακή με διήμερη άδεια ο Δ. Κουφοντίνας – Επίθεση από τη δικηγόρο του: «Να πάψουν να ασχημονούν»

Σφοδρές αντιδράσεις για την απόφαση του Συμβουλίου Φυλακών

Δημοσίευση 10:14’

Σφοδρές αντιδράσεις για την απόφαση του Συμβουλίου Φυλακών

Εκτός φυλακής είναι από τις 12 το μεσημέρι το ηγετικό στέλεχος της 17Ν Δημήτρης Κουφοντίνας, ύστερα από την απόφαση να του χορηγηθεί διήμερη άδεια, γεγονός που ξεσήκωσε θύελλα αντιδράσεων στον πολιτικό κόσμο. 

Ο Δημήτρης Κουφοντίνας βγήκε από τις φυλακές Κορυδαλλού σήμερα το μεσημέρι, συνοδευόμενος από τη σύζυγό και τον γιο του, ύστερα από 15 χρόνια και παρά του ότι έχει καταδικαστεί σε 11 φορές ισόβια για σειρά δολοφονιών, οι οποίες τελέστηκαν κατά τη δράση της οργάνωσης. Ο ίδιος εξήλθε από την κεντρική είσοδο των φυλακών χαμογελαστός και ευδιάθετος, ενώ δεν θέλησε να κάνει δηλώσεις στις τηλεοπτικές κάμερες.

Στον Δημήτρη Κουφοντίνα επιβλήθηκαν περιοριστικοί όροι, σύμφωνα με τους οποίους πρέπει να εμφανίζεται δύο φορές την ημέρα στο Α.Τ. της περιοχής όπου θα διαμένει. Ωστόσο, επειδή έχει δηλώσει ως τόπο διαμονής τον Βαρνάβα, ο οποίος δεν έχει Α.Τ., θα εμφανίζεται στο Α.Τ. Νέας Μάκρης.

Όπως ανέφεραν νωρίτερα στο ΑΠΕ – ΜΠΕ κυβερνητικές πηγές, η απόφαση για τη χορήγηση άδειας στον Δημήτρη Κουφοντίνα, υπήρξε ομόφωνη στο αρμόδιο συμβούλιο των φυλακών Κορυδαλλού και με τη σύμφωνη γνώμη του, συμμετέχοντος σε αυτό, αντιεισαγγελέα Εφετών.

“Είναι προφανές ότι ουδεμία σχέση είχε η κυβέρνηση με το θέμα” υπογράμμιζαν οι ίδιες πηγές, προσθέτοντας ότι ο αντιεισαγγελέας Εφετών ήταν έως τώρα αρνητικός στα προηγούμενα αιτήματα του Δ. Κουφοντίνα, γι΄αυτό και είναι η πρώτη φορά που του χορηγείται σήμερα άδεια.

Συνήγορος Δ. Κουφοντίνα: «Ο νόμος δεν προβλέπει μεταμέλεια»

«Η άδεια είναι δικαίωμα για τον κρατούμενο που αποκτήθηκε με αγώνες και θυσίες. Ένα δίκαιο Συμβούλιο έκανε μια δίκαια κρίση. Κρίνοντας με βάση τον νόμο και τίποτα παραπάνω. Το ευχαριστούμε», δήλωσε η συνήγορος του Δημήτρη Κουφοντίνα Ιωάννα Κούρτοβικ, λίγα λεπτά αφότου ο Δημήτρης Κουφοντίνας βγήκε από τις φυλακές.

Η κυρία Κούρτοβικ τόνισε πως «θα θέλαμε σε όσους παρεμβαίνουν στις αποφάσεις των θεσμικών οργάνων, να τις σεβαστούν και να πάψουν να ασχημονούν στα κανάλια. Το κοινό περί δικαίου αίσθημα χειραγωγείται, λιντσάρει ανθρώπους».

«Ο νόμος δεν προβλέπει μεταμέλεια. Προβλέπει ως κριτήρια την προσωπικότητα, την κρίση του Συμβουλίου, ως πρόγνωση, ότι δεν θα κάνει κακή χρήση της άδειας.  Είναι μια προσωπικότητα σεβαστή και εκτιμητέα σε πολλά επίπεδα. Ο νόμος και ο δικαστής ερευνούν τον νόμο. Καταδικάστηκε, εκτίει ποινή και εκεί τελειώνει η κρίση της δικαιοσύνης», επεσήμανε η κυρία Κούρτοβικ και πρόσθεσε:

«Δικαιούται κάθε 60 μέρες να κάνει αίτηση για χορήγηση άδειας. Το συμβούλιο έκρινε το αυτονόητο. Ο νόμος αυτή τη φορά εφαρμόστηκε». 

«Δεν υπογράφω δήλωση μετάνοιας»

«Δεν υπογράφω δήλωση μετάνοιας» είχε δηλώσει σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Documento, τον Νοέμβριο του 2016 ο Δημήτρης Κουφουντίνας, απαντώντας τότε στις αρμόδιες επιτροπές που απέρριπταν τα αιτήματά του με το σκεπτικό ότι δεν υπάρχει μεταμέλεια παρά τη διαβεβαιώσεις του «στο όνομα της ιδεολογίας μου και στους ανθρώπους που θα αναλάβουν την ευθύνη χορήγησης της άδειας ότι θα τηρήσω τους όρους που θα μου τεθούν».

Και σημείωνε: «Δεν θα μπω σε μια συζήτηση φρονηματικού χαρακτήρα μαζί σας κι έχω την εντύπωση ότι κάτι τέτοιο δεν αφορά την άδεια» είχε ξεκαθαρίσει και ενώπιον της επιτροπής.

Θύελλα αντιδράσεων

Όπως ήταν φυσικό, από χθες το βράδυ οι αντιδράσεις από τον πολιτικό κόσμο της αντιπολίτευσης είναι έντονες, με πρώτο τον Κυριάκο Μητσοτάκη να χαρακτηρίζει αδιανόητη τη συγκεκριμένη άδεια.

«Οποιαδήποτε άδεια στον Κουφοντίνα είναι αδιανόητη. Όχι μόνο για τις απεχθείς πράξεις του που στρέφονταν κατά της Δημοκρατίας, αλλά και γιατί δεν έχει εκφράσει ποτέ καμία μεταμέλεια γι’ αυτές και παραμένει ιδεολογικός καθοδηγητής της νέας γενιάς τρομοκρατών», έγραψε στον προσωπικό του λογαριασμό στο Twitter ο πρόεδρος της ΝΔ.

Τη διήμερη άδεια του Δημήτρη Κουφοντίνα σχολίασε και η Ντόρα Μπακογιάννη

«Αδιανόητο ο Κουφοντίνας να κυκλοφορεί ελεύθερος δύο ημέρες στην Αθήνα» είπε η κ. Μπακογιάννη, μιλώντας στον σταθμό Action 24. 

Λίγη ώρα αργότερα, η βουλευτής της ΝΔ τόνισε: «Τον θεωρώ επικίνδυνο τον κ. Κουφοντίνα. Ποιος θα μας δώσει εγγυήσεις όταν θα κυκλοφορεί δύο ημέρες ελεύθερος;». 

Παράλληλα, η κ. Μπακογιάννη κάλεσε τους «λαλίστατους της κυβέρνησης να πάρουν θέση για την άδεια Κουφοντίνα». 

Μιλώντας λίγο μετά την έξοδό του από τη φυλακή, η βουλευτής της ΝΔ τόνισε πως πρόκειται για ύβρι και για απόφαση με συμβολικό χαρακτήρα.

«Έχω μείνει άναυδη με την απόφαση αυτή, σε αυτή τη χρονική στιγμή», κατέληξε.

Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και ο Μάκης Βορίδης. «Κάτι ακούω για άδεια στον Κουφοντίνα. Φαίνεται ότι ξεχάστηκαν τα 11 φορές ισόβια. Αδιανόητο» έγραψε ο Μάκης Βοριδης.

Την ενόχλησή του εξέφρασε και ο αντιπρόεδρος της ΝΔ Αδωνις Γεωργιάδης. «Ασχολίαστο» έγραψε ο κ. Γεωργιάδης στο Twitter, συνοδεύοντας το λακωνικό αυτό σχόλιο με ένα δημοσίευμα για την 48ωρη άδεια.

Κατηγορηματικά αντίθετος είναι και ο βουλευτής των ΑΝΕΛ, Δημήτρης Καμμένος, στη χορήγηση άδειας στον καταδικασμένο για τρομοκρατία, Δημήτρη Κουφοντίνα. Ο κ. Καμμένος υπογραμμίζει πως θα πρέπει το Συμβούλιο, που πέρσι είχε απορρίψει ο αίτημα του Κουφοντίνα να πάρει άδεια από την φυλακή, με το σκεπτικό ότι ήταν «αμετανόητος», να δώσει εξηγήσεις για το σκεπτικό στο οποίο βασίζει σήμερα την απόφασή του να δοθεί άδεια.

«Επειδή ο Κουφοντίνας έχει καταδικαστεί με τον τρομοκρατικό νόμο και ο νόμος αυτός καταδικάζει αυτούς που στρέφονται κατά του κράτους και της Δημοκρατίας σε ισόβια. Όταν λέμε ισόβια, όμως, πρέπει να εννοούμε ισόβια», υπογραμμίζει ο κ. Καμμένος στα parapolitika.gr και τονίζει: «Πέραν τούτου ο  Κουφοντίνας δεν έχει δείξει καμία μεταμέλεια για τα ειδεχθή εγκλήματά του. Έχει καταδικαστεί 11 φορές σε ισόβια και 20 χρόνια κάθειρξη. Μετά τα παραπάνω διαφωνώ με την λογική της χορήγησης της διήμερης άδειας. Το ίδιο Συμβούλιο πέρυσι είχε απορρίψει το αίτημά του με το σκεπτικό ότι είναι αμετανόητος. Θα έχει ενδιαφέρον κι εγώ προσωπικά θέλω πολύ να διαβάσω το νέο σκεπτικό στο οποίο βασίζεται η νέα του απόφαση», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Καμμένος.

Από την πλευρά της η βουλευτής του ΚΚΕ Λιάνα Κανέλλη μιλώντας  και πάλι  στο Action24 έκανε λόγο για βαθιά προβοκατόρικη απόφαση. 

Έντονη ήταν και η αντίδραση του δήμαρχου Αθηναίων, Γιώργου Καμίνη, ο οποίος τόνισε ότι άνθρωποι όπως ο Δημήτρης Κουφοντίνας που έχει καταδικαστεί για τις δολοφονίες της «17 Νοέμβρη» δεν θα πρέπει να βγαίνουν από τη φυλακή. Ο κ. Καμίνης μάλιστα ζήτησε να δοθεί στη δημοσιότητα το σκεπτικό του συμβουλίου που έδωσε την άδεια στον Δημήτρη Κουφοντίνα.

«Πρόκληση η επιείκεια σε αμετανόητους εγκληματίες που έχουν αφαιρέσει 11 ανθρώπινες ζωές. Θα είμαστε σύμφωνοι να τυγχάνουν όλων των προνομίων που δίνει ο νόμος στους εγκλείστους, υπό την προϋπόθεση να έκανε δήλωση μετανοίας για τα εγκλήματα που διέπραξε. Αμετανόητος να τυγχάνει επιείκειας είναι πρόκληση, όταν έχει αφαιρέσει 11 ανθρώπινες ζωές», σχολίασε η Ένωση Κεντρώων.

Επίθεση στον Κ. Μητσοτάκη από τον γιο του Δ. Κουφοντίνα

Στον Κυριάκο Μητσοτάκη επιτέθηκε ο γιος του Κουφοντίνα με ανάρτησή του στο Facebook.

Ο Έκτορας Κουφοντίνας έγραψε στο Facebook: «Πέφτουν οι μάσκες λοιπόν. Βλέπουμε ποιοι παρενέβαιναν στη δικαιοσύνη που αρνιόταν το δικαίωμα στην άδεια εδώ και 8 χρόνια, παραβιάζοντας κατάφωρα και συστηματικά τον νόμο, ζητώντας επίμονα μια δήλωση αποκήρυξης. Σήμερα δεν έγινε τίποτε άλλο από το πιο απλό και αυτονόητο: Εφαρμόστηκε ο νόμος. Ο ισχύον νόμος. Ο αστικός νόμος. Έστω και με καθυστέρηση 8 ετών. Το μόνο που είναι «αδιανόητο» κ. Μητσοτάκη είναι το θράσος σου. Μια λέξη μόνο: Siemens».


σχετικα αρθρα