current views are: 11

13 Νοεμβρίου 2017
Δημοσίευση17:02

«Σάρωσε» η κακοκαιρία Σύμη, Ναύπλιο, Αργολίδα

Στο σημείο έσπευσαν άνδρες του Λιμενικού καθώς και ένα πλοιάριο.

Δημοσίευση 17:02’

Στο σημείο έσπευσαν άνδρες του Λιμενικού καθώς και ένα πλοιάριο.

Δύσκολες στιγμές βιώνουν τις τελευταίες ώρες οι κάτοικοι της ακριτικής Σύμη λόγω της σφοδρής κακοκαιρίας που έχει πλήξει το νησί. Το απόγευμα της Δευτέρας σήμανε συναγερμός στο λιμάνι του νησιού μετά από πτώση πέντε οχημάτων στη θάλασσα.

Στο σημείο έσπευσαν άνδρες του Λιμενικού ένα πλοιάριο, καθώς και πέντε βατραχάνθρωποι προκειμένου να διαπιστώσουν αν μέσα στα οχήματα βρίσκονται εγκλωβισμένοι.

Νωρίτερα, το επιβατηγό οχηματαγωγό πλοίο blue star paros, δεν μπόρεσε να προσεγγίσει στο λιμάνι της Σύμης λόγω των κακών καιρικών συνθηκών που επικρατούν στη θαλάσσια περιοχή. Το πλοίο συνέχισε το δρομολόγιό του για το λιμάνι της Ρόδου.

Δήμαρχος Σύμης: Κινδύνευσα να πνιγώ από τους χείμαρρους

Στο νησί διακόπηκε η ηλεκτροδότηση για τουλάχιστον τρεις ώρες  ενώ ο δήμαρχος της Σύμης μιλώντας στο newpost  είπε ότι κινδύνεψε να πνιγεί από τους χείμαρρους που έχουν προκληθεί λόγω της σφοδρής βροχόπτωσης

Όπως είπε στην θάλασσά βρίσκονται τουλάχιστον πέντε αυτοκίνητα, ενώ στο νησί μεταβαίνει με ελικόπτερο ο αναπληρωτής υπουργός Ναυτιλίας , Νεκτάριος Σαντορινιός.

Τις επόμενες ώρες αναμένεται να μεταβεί στο νησί κλιμάκιο 10 πυροσβεστών από την Ρόδο με αντλητικά μέσα καθώς επίσης στις 12 τα μεσάνυχτα θα αναχωρήσει οχηματαγωγό πλοίο με οχήματα και μάνικες προκειμένου να παρ’ασχουν βοήθεια στο νησί που επλήγη από την σφοδρή κακοκαιρία.

Οι εικόνες που αντικρίζει κανείς στπους δρόμους του ακριτικού νησιού θυμίζουν είκονες Αποκάλυψης,  η… θάλασσα βγήκε στην κυριολεξία στη στεριά στο λιμάνι της Σύμης, ενώ οι δρόμοι μετατράπηκαν σε ποτάμια.

Δεν άφησε τίποτα όρθιο η «Ευρυδίκη» σε Κέρκυρα και Αργολίδα 

Στο «μάτι» της κακοκαιρίας μπήκε και η Κέρκυρα, στοιχίζοντας μάλιστα την ζωή ενός 56χρονου άνδρα του οποίου το όχημα παρασύρθηκε από τα ρεύματα με αποτέλεσμα να εγκλωβιστεί.

Μεγαλύτερη ζημιά φαίνεται ότι έχει υποστεί το νότιο τμήμα του νησιού καθώς από την κακοκαιρία ξεριζώθηκαν δέντρα, παρασύρθηκαν στέγες, σημειώθηκαν κατολισθήσεις, ενώ «σήκωσε» ακόμη και τάφους, ξεκολλώντας τα μάρμαρα. Χαρακτηριστικές είναι οι φωτογραφίες από τη Λευκίμμη.

Σε αρκετά σημεία τα ορμητικά νερά έχουν προκαλέσει φθορές στις άκρες του οδοστρώματος, ενώ μέχρι και αυτή τη στιγμή συνεργεία της ΔΕΔΔΗΕ επιχειρούν να διορθώσουν τις δεκάδες βλάβες στην παροχή ηλεκτρικού ρεύματος λόγω της πτώσης στύλων και της καταστροφής καλωδίων.

Σοβαρές ήταν και οι επιπτώσεις της κακοκαιρίας στον Δήμο Ναυπλιέων, καθώς ρέματα φούσκωσαν και σκέπασαν δρόμους. Ο δήμαρχος κ. Δημήτρης Κωστούρος μιλώντας στο Αθηναικό πρακτορείο έκανε λόγο για μικρή έκτασης προβλήματα τονίζοντας ότι  «δεν υπήρξαν καταστροφές.»

Σύμφωνα με τον πρώτο απολογισμό που έχει γίνει, πλημμύρισε ένα σπίτι στην περιοχή του Αγίου Ανδριανού και επίσης, ανέφερε ότι «λόγω της ισχυρής βροχόπτωσης “φούσκωσαν” κάποιοι μικροί χείμαρροι και έφεραν φερτά υλικά, με αποτέλεσμα να διακοπεί σε κάποια σημεία η κυκλοφορία των οχημάτων.»

«Εμείς από την πλευρά μας» συνέχισε ο δήμαρχος, «προχωρήσαμε άμεσα σε εργασίες καθαρισμού, ώστε να μην δημιουργηθούν μεγαλύτερα προβλήματα.»

Ειδικότερα, σύμφωνα με το argolikeseidhseis.gr, έντονο είναι το πρόβλημα στην περιοχή του χωριού Αργολικού, λίγο έξω από το Ναύπλιο, όπου το ρέμα που περνάει στην περιοχή έχει φουσκώσει με αποτέλεσμα τα νερά να έχουν καλύψει ένα μεγάλο μέρος του οδοστρώματος, ενώ πορτοκαλεώνες και αυλές σπιτιών έχουν καλυφθεί από λασπόνερα.

Επίσης, στην περιοχή Κατεβασιά, πίσω από το στρατόπεδο Ναυπλίου προς Νέα Τίρυνθα, έχει φουσκώσει και εκεί το ρέμα, δημιουργώντας μεγάλο πρόβλημα στην διέλευση των οχημάτων.

Ο Δήμος Ναυπλιέων και η υπηρεσία πολιτική προστασίας με τον Αντιδήμαρχο Σταύρο Γαβρήλο από νωρίς το πρωί με μηχανήματα και προσωπικό επιλαμβάνονται των συμβάντων, ενώ η αστυνομία έχει αποκλείσει αρκετούς δρόμους οι οποίοι περνουν μέσα από ρέματα. 

Ποτάμια οι δρόμοι της Αττικής

Το νέο κύμα κακοκαιρίας έκανε την εμφάνισή του και στην Αττική, μετατρέποντας σε ποτάμια τους δρόμους της πρωτεύουσας. Από νωρίς το πρωί στην Αθήνα, λόγω και της στάσης εργασίας στο μετρό (έως τις 09:00), αλλά και στον Προαστιακό έως τη 1, η κίνηση ήταν αυξημένη και σε όλους τους κεντρικούς άξονες σημειώνονται καθυστερήσεις. 

Στην Αττική τα  καιρικά φαινόμενα άρχισαν να εμφανίζονται από τα νότια με βροχές από τις 10:00 στην περιοχή του Αγίου Κοσμά, ενώ αναμένεται τις προσεχείς ώρες να επεκταθούν σχεδόν σε ολόκληρο τον νομό. Από τις 17:00 και ύστερα τα φαινόμενα θα γίνουν εντονότερα και θα διαρκέσουν μέχρι και μετά τα μεσάνυχτα, ενώ προβλέπεται πτώση της θερμοκρασίας.

Μ. Σιούτας: Βροχερή ολόκληρη η εβδομάδα 

Βροχερή αναμένεται να είναι σχεδόν ολόκληρη η εβδομάδα, καθώς, όπως τονίζει στο newpost.gr ο μετεωρολόγος Μ. Σιούτας, ανά περιοχές σε όλη τη χώρα θα σημειώνονται ισχυρές βροχές και καταιγίδες τουλάχιστον μέχρι το Σάββατο το πρωί. 

Την Τρίτη, βροχές θα πέσουν από το πρωί σε Ηπειρο, Ιόνιο, Δυτική Στερεα, αλλά και σε Δυτική και νότια Πελοπόννησο, ενώ το απόγευμα θα βρέξει σχεδόν σε όλη την Αττική.

Το βράδυ, ωστόσο, τα φαινόμενα θα είναι πιο ακραία στη Μακεδονία και τη Θεσσαλία. 

Ιδιαίτερα δύσκολη ημέρα θα είναι η Τετάρτη, καθώς σχεδόν όλη η χώρα θα είναι υπό τον κλοιό των ισχυρών βροχοπτώσεων, με περισσότερη ένταση στη Δυτική Ελλάδα: Ήπειρος, Στερεά Ελλάδα, Ιόνιο, Μακεδονία, ενώ βροχές θα πέφτουν κατά διαστήματα σε όλη την Αττική. 


σχετικα αρθρα