current views are: 12

16 Νοεμβρίου 2017
Δημοσίευση19:48

Μετά την «Ευριδίκη» χτυπά την Ελλάδα και ο κυκλώνας «Ζήνωνας»

Σύμφωνα με τους μετεωρολόγους ο «Ζήνωνας» πέραν των θυελλωδών ανέμων (αναμένονται ισχυρότεροι των 100 km/h) θα συνοδεύεται και από ισχυρές βροχοπτώσεις.

Δημοσίευση 19:48’

Σύμφωνα με τους μετεωρολόγους ο «Ζήνωνας» πέραν των θυελλωδών ανέμων (αναμένονται ισχυρότεροι των 100 km/h) θα συνοδεύεται και από ισχυρές βροχοπτώσεις.

Μετά την «Ευριδίκη» έρχεται ο μεσογειακός κυκλώνας «Ζήνωνας», που θα χτυπήσει σε πρώτη φάση το Ιόνιο Πέλαγος και τη Δυτική Ελλάδα.

Σύμφωνα με το meteo.gr, ο εν λόγω κυκλώνας θα εισβάλει στη χώρα το Σάββατο με ανέμου που θα αγγίξουν τα 7 με 8 μποφόρ. Σύμφωνα με τους μετεωρολόγους ο «Ζήνωνας» πέραν των θυελλωδών ανέμων (αναμένονται ισχυρότεροι των 100 km/h) θα συνοδεύεται και από ισχυρές βροχοπτώσεις. Ο ακριβής εντοπισμός των περιοχών που θα επηρεαστούν από τα ισχυρά φαινόμενα θα εξαρτηθεί από την ακριβή κίνηση του κυκλώνα, ωστόσο είναι νωρίς για να γνωρίζουμε την ακριβή πορεία. 

Κυκλώνες τέτοιου τύπου έχει επικρατήσει να ονομάζονται medi-canes, σύνθεση των λέξεων Mediterranean και hurricanes, και συνοδεύονται από θυελλώδεις ανέμους και ισχυρές βροχοπτώσεις. 

Όπως σημειώνει το meteo.gr οι «medicanes»  ή αλλιώς μεσογειακοί τροπικοί κυκλώνες είναι ένα σπάνιο φαινόμενο που παρατηρήθηκε εδώ και μερικές δεκαετίες στη Μεσόγειο και ακόμη βρίσκεται υπό μελέτη. Οι κυκλώνες αυτοί – οι οποίοι, όπως επισημαίνουν οι ειδικοί, μπορεί να προϋπήρχαν, αλλά έγιναν αντιληπτοί από τη δεκαετία του 1980 και μετά χάρη στην ανάπτυξη των δορυφόρων – διχάζουν τους επιστήμονες.

Η μεσογειακή καταγωγή τους κάνει πολλούς να διστάζουν να χρησιμοποιήσουν τον χαρακτηρισμό «τροπικός» για τα συστήματα του είδους. Παρ’ όλα αυτά τόσο οι συνθήκες δημιουργίας τους όσο και τα χαρακτηριστικά τους μοιάζουν πολύ με εκείνα των τυφώνων που γεννιούνται στα χαμηλότερα γεωγραφικά πλάτη, αν και σε μικρότερα «μεγέθη».


σχετικα αρθρα