ΕΛΛΑΔΑ

Το χρονικό της καθυστέρησης των αντιπλημμυρικών έργων στην Δυτική Αττική - Όλη η αλληλογραφία

της Ντίνας Καραμάνου - Δημοσίευση 5 Δεκεμβρίου 2017, 16:16 / Ανανεώθηκε 5 Δεκεμβρίου 2017, 17:48
Το χρονικό της καθυστέρησης των αντιπλημμυρικών έργων στην Δυτική Αττική - Όλη η αλληλογραφία
Facebook Twitter Whatsapp

Παρέλαβε έτοιμη μελέτη αλλά ζήτησε καινούργια η Ρ. Δούρου

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Με μία σειρά καθυστερημένων παρεμβάσεων και κινήσεων η σημερινή ηγεσία της Περιφέρειας Αττικής κατάφερε αυτό που φαινόταν εξ αρχής αδύνατον: να μην.... προλάβει την ανάρτηση των δασικών χαρτών, καθιστώντας αδύνατη την γρήγορη και έγκαιρη υλοποίηση των αντιπλημμυρικών έργων στο Θριάσιο.

Με μια σειρά εγγράφων αποδεικνύεται ότι η Περιφερειάρχης, Ρένα Δούρου, και οι συνεργάτες της-αν και είχαν τις καλύτερες προθέσεις για τήρηση της νομιμότητας- κατάφεραν να καθυστερήσουν το έργο για τρία χρόνια.

Όπως φαίνεται από τις αποφάσεις της προηγούμενης ηγεσίας της Περιφέρειας Αττικής (έγγραφο 1), από το 2014 είχε εγκριθεί η Περιβαλλοντική Μελέτη Εκτροπής Χειμάρρου Αγίας Αικατερίνης και διευθέτησης Χειμάρρου στις περιοχές Σούρες στο Θριάσιο, ενώ και από την οικονομική επιτροπή είχε εγκριθεί κονδύλι ύψους 588,327 ευρώ από τον προϋπολογισμό προκειμένου να ξεκινήσει η κατασκευή (έγγραφο 2). Να σημειωθεί ότι τα ρέματα της Αγίας Αικατερίνης και των Σουρών είναι αυτά ακριβώς που «έπνιξαν» την Μάνδρα.

Εδώ πρέπει να διευκρινίσουμε ότι πριν αρχίσει να υλοποιείται κάθε έργο, πρέπει να υπάρχει εγκεκριμένη μελέτη η οποία αποτελεί προγενέστερο, ξεχωριστό έργο. Η επόμενη κίνηση μετά την έγκριση της μελέτης, είναι η έγκριση άντλησης κονδυλίων από τον προϋπολογισμό και αμέσως μετά ξεκινά το δεύτερο έργο που είναι η κατασκευή.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες του newpost που αποτυπώνονται και στα σχετικά έγγραφα, η σημερινή ηγεσία της Περιφέρειας δεν εμπιστεύτηκε την έτοιμη μελέτη που παρέλαβε και ζήτησε νέα μελέτη (ένα νέο έργο, δηλαδή, όπως εξηγήσαμε παραπάνω), η οποία να ενημερώνει ποιο αντιπλημμυρικό έργο έχει προτεραιότητα (έγγραφο 3). Ουσιαστικά ζήτησε από τεχνικούς συμβούλους να της παραδώσουν μία μελέτη στην οποία να της υποδεικνύουν με ποια σειρά έπρεπε να υλοποιηθούν οι υπάρχουσες μελέτες για τα αντιπλημμυρικά έργα στην Αττική. Τα αντιπλημμυρικά στην Μάνδρα έλαβαν την... δωδέκατη θέση.

Την μελέτη αυτή, σύμφωνα με πληροφορίες του newpost, η Περιφέρεια την παρέλαβε τον Ιανουάριο του 2016. Το έργο και πάλι δεν εντάχθηκε στον προϋπολογισμό, καθώς κρίθηκε ως καλύτερη λύση η ένταξή του στο ΕΣΠΑ, κάτι που προκάλεσε ακόμη μεγαλύτερη καθυστέρηση μέχρι τον Οκτώβριο του 2016. Τότε, οι δασικοί χάρτες είχαν πια αναρτηθεί. 

Οι διαδικασίες που προηγήθηκαν εξηγούν -ίσως -και την καθυστερημένη απάντηση του Δασαρχείου (έγγραφο 4), που μόλις το 2017 απαντά στην Περιφέρεια ότι πρέπει να της καταθέσει τα τοπογραφικά σχέδια προκειμένου επακριβώς να προσδιοριστούν οι ακριβείς τοποθεσίες των παρεμβάσεων. 

Ακολουθήστε το Newpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο Newpost.gr