ΕΛΛΑΔΑ

Ευρωπαϊκή αναγνώριση για τα ροδάκινα Βελβεντού

Δημοσίευση 8 Δεκεμβρίου 2017, 04:01 / Ανανεώθηκε 7 Δεκεμβρίου 2017, 18:21
Ευρωπαϊκή αναγνώριση για τα ροδάκινα Βελβεντού
Facebook Twitter Whatsapp

Στην ιστοσελίδα της ΕΕ, η αριστεία του ΑΣΕΠΟΠ Βελβεντού προβάλλεται ως μια από τις έξι καλύτερες πρακτικές που προωθούν τη βιώσιμη και σύγχρονη γεωργία.

Στην κορυφή της σύγχρονης και βιώσιμης γεωργίας που εφαρμόζεται στα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης τοποθετεί τον πρότυπο συνεταιρισμό ΑΣΕΠΟΠ Βελβεντού η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Πριν από μερικές ημέρες, στην επίσημη ιστοσελίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης δημοσιεύτηκε αφιέρωμα σχετικά με τη σύγχρονη και βιώσιμη γεωργία, που αφορά γεωργικές δραστηριότητες, οι οποίες εφαρμόζονται σε κράτη μέλη της. 

Tεχνοκράτες και ειδικοί της Ευρωπαϊκής Eπιτροπής επισκέφθηκαν, και στο τέλος επέλεξαν, συνεταιρισμούς και ομάδες παραγωγών που πληρούν τις προϋποθέσεις που έχει θέσει στις οδηγίες της και που θα μπορούσαν να αποτελέσουν παράδειγμα και καλή πρακτική, ώστε συνεταιριστικά σχήματα, ή ομάδες παραγωγών, να υιοθετήσουν μεθόδους για την ανάπτυξη της βιώσιμης και σύγχρονης γεωργίας. 

Από την Ελλάδα, στον τομέα των φρούτων η Ευρωπαϊκή Επιτροπή επέλεξε να αναδείξει τον συνεταιρισμό ΑΣΕΠΟΠ Βελβεντού που με σύγχρονες και πιστοποιημένες μεθόδους σε όλη την αλυσίδα της καλλιέργειας, συγκομιδής και συσκευασίας, παράγει ροδάκινα και νεκταρίνια με την διεθνή ονομασία Velvita.

«Είναι μια αναγνώριση των συνεχών προσπαθειών μας που εδώ και πολλά χρόνια κάνουμε στο Βελβεντό» δηλώνει ο πρόεδρος του ΑΣΕΠΟΠ Νίκος Κουτλιάμπας, καθώς, όπως λέει, «δημιουργεί ψυχολογική ανάταση» αυτή η αναγνώριση σε όλους τους παραγωγούς «που λειτουργούμε σ' ενα περιβάλλον που κυριαρχεί η κατήφεια και η απογοήτευση».

Ο Νίκος Κουτλιάμπας αναφέρει ότι αποτελεί ύψιστη τιμή για τους παραγωγούς στο Βελβεντό ότι «η ΕΕ να αναγνωρίζει τις δικές μας προσπάθειες ως τις καλύτερες για το μέλλον της βιώσιμης και σύγχρονης γεωργίας», επισημαίνοντας ότι στο οργανωμένο συνεταιριστικό περιβάλλον των 27 χωρών της ΕΕ «υπάρχουν οργανώσεις πολλαπλάσιες σε μέγεθος τόσο στην καλλιέργεια όσο και στους ισολογισμούς τους».

Τον περασμένο Αύγουστο, στην κορύφωση της συγκομιδής, επισκέφθηκαν τεχνοκράτες ειδικοί επί θεμάτων γεωργίας και δημοσιογράφοι τις εγκαταστάσεις του συνεταιρισμού ΑΣΕΠΟΠ, παρακολούθησαν τη διαδικασία συσκευασίας των προϊόντων, ενώ περιηγήθηκαν και στα αγροκτήματα παρακολουθώντας τη συλλογή ροδακίνων και νεκταρινιών. 

Στην ιστοσελίδα της ΕΕ, η αριστεία του ΑΣΕΠΟΠ Βελβεντού προβάλλεται ως μια από τις έξι καλύτερες πρακτικές που προωθούν τη βιώσιμη και σύγχρονη γεωργία.

Ο πρόεδρος του ΑΣΕΠΟΠ ανέφερε «(σσ: αυτή την αναγνώριση του συνεταιρισμού - πρότυπο, θα προσπαθήσουμε) να την προβάλλουμε στους πελάτες μας στις διεθνείς αγορές και στην εσωτερική αγορά». Επιπλέον είπε ότι θα ενημερωθεί αναλυτικά το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης ως απόδειξη ότι τα παραδείγματα οργανώσεων παραγωγών και γεωργών είναι εδώ και πως δεν χρειάζεται να ανακαλύψει κανείς από την αρχή μεθόδους που μπορεί να βρίσκονται και στη σφαίρα της φαντασίας.

Πριν από μερικές ημέρες, ο ΑΣΕΠΟΠ και άλλοι φορείς του Βελβεντού, με ενημερωτικές εκδηλώσεις και αφιερώματα, γιόρτασαν τα 100 χρόνια από τη γέννηση του συνεταιριστικού κινήματος στην περιοχή.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε το Newpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο Newpost.gr