ΕΛΛΑΔΑ

Δήμαρχοι Λέσβου – Χίου: Να επανέλθει ο μειωμένος ΦΠΑ σε όλα τα νησιά του Αιγαίου

Δημοσίευση 20 Δεκεμβρίου 2017, 16:17 / Ανανεώθηκε 20 Δεκεμβρίου 2017, 16:17
Δήμαρχοι Λέσβου – Χίου: Να επανέλθει ο μειωμένος ΦΠΑ σε όλα τα νησιά του Αιγαίου
Facebook Twitter Whatsapp

Δηλώνουν την αντίθεσή τους στην χθεσινή απόφαση του υπουργείου Οικονομικών

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Την επαναφορά των ειδικών συντελεστών ΦΠΑ σε όλα τα νησιά του Αιγαίου, ζητούν οι δήμαρχοι Λέσβου και Χίου, δηλώνοντας έτσι την αντίθεσή τους στην απόφαση που έλαβε η κυβέρνηση την Τρίτη, για παράταση του καθεστώτος για έξι μήνες σε όσα νησιά αντιμετωπίζουν αυξημένο βάρος λόγω του προσφυγικού.

«Οι μειωμένοι συντελεστές ΦΠΑ είναι ένα κεκτημένο ετών όλων των νησιών, για την ανακούφιση των τοπικών κοινωνιών από το αυξημένο κόστος της νησιωτικότητας. Δεν είναι σε καμία περίπτωση ένα αντισταθμιστικό μέτρο για τη διαχείριση των προσφυγικών ροών και για την ανθρωπιά των νησιωτών, όπως δείχνει η παράτασή εφαρμογής του μέτρου μόνο για τα 5 νησιά», σημείωσε ο δήμαρχος Λέσβου Σπύρος Γαληνός και συνέχισε:

«Τα πολύ μικρά ακριτικά νησιά, των οποίων οι κάτοικοι φυλούν Θερμοπύλες και επιτελούν εθνικό έργο, αντί να απαλλαχθούν πλήρως από το ΦΠΑ, όπως θα έπρεπε, είναι από τα πρώτα που πλήττονται άμεσα και βάναυσα. Το κεκτημένο των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ πρέπει να διατηρηθεί ως έχει σε όλα τα νησιά. Τα ισοδύναμα μέτρα που θα εφαρμοστούν δεν επαρκούν για να αντισταθμίσουν την τεράστια ζημιά που θα προκληθεί».

Ο δήμαρχος Χίου, Μανώλης Βουρνούς, σε ανακοίνωση του αναφέρει: «Η κυβέρνηση συνεχίζει να αντιμετωπίζει τα νησιά του Αιγαίου με ημίμετρα. Η διατήρηση των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ για έξι μήνες και μόνο για τα πέντε νησιά που δέχονται το κύριο βάρος των προσφυγικών/μεταναστευτικών ροών, είναι τουλάχιστον προσβλητική για όλους εμάς τους κατοίκους των ακριτικών νησιών».

«Ο μειωμένος ΦΠΑ» συνεχίζει στην ίδια ανακοίνωση ο δήμαρχος Χίου, «δεν έχει δοθεί χαριστικά. Δεν αποτελεί ούτε προνόμιο, ούτε ελεημοσύνη, που μας έχει δοθεί εξαιτίας των προσφυγικών ροών. Έρχεται σε αντιστάθμισμα των δυσκολιών που αντιμετωπίζουν οι οικονομίες των νησιών, λόγω των ιδιαίτερων χαρακτηριστικών των νησιών μας, όπως εξάλλου και το μεταφορικό ισοδύναμο, το οποίο επίσης αποτελούσε διαχρονικά αίτημα των νησιών μας και το οποίο ελπίζουμε επιτέλους να υλοποιηθεί. Αντί η κυβέρνηση να δίνει τις απαιτούμενες λύσεις στα νησιά, προκειμένου να επιτευχθεί ο στόχος της ανάπτυξης, αντί να δίνει ερεθίσματα στους κατοίκους να παραμένουν ή και να επιστρέφουν στα νησιά, άστοχα προσπαθεί να συνδέσει το θέμα του ΦΠΑ με την προσφυγική/μεταναστευτική κρίση, προβαίνοντας σε ένα ακατανόητο διαχωρισμό στην αντιμετώπιση των νησιών. Συνεχίζουμε τον αγώνα όλα τα νησιά ενωμένα. Θα συνεχίσουμε να απαιτούμε τη μόνιμη διατήρηση των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ για όλα τα νησιά του Αιγαίου».

Ακολουθήστε το Newpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο Newpost.gr