current views are: 15

21 Δεκεμβρίου 2017
Δημοσίευση05:41

Στην τελική ευθεία το σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος για το Ελληνικό – Σήμερα η συνεδρίαση

Όλες οι εμπλεκόμενες πλευρές διατηρούν ακόμα και σήμερα τις επιφυλάξεις τους

Δημοσίευση 05:41’

Όλες οι εμπλεκόμενες πλευρές διατηρούν ακόμα και σήμερα τις επιφυλάξεις τους

Την τελευταία εκτός απροόπτου συνεδρίασή του για τη διαμόρφωση του κειμένου του Σχεδίου Προεδρικού Διατάγματος για το Ελληνικό θα πραγματοποιήσει σήμερα Πέμπτη το Κεντρικό Συμβούλιο Διοίκησης της κυβέρνησης. Πρόκειται για καθοριστικό βήμα τόσο για την επένδυση όσο και για την εκπλήρωση της σχετικής μνημονιακής υποχρέωσης που έχει προθεσμία έως τα τέλη του 2017, αναφέρει δημοσίευμα της “Καθημερινής“.

Σύμφωνα με πληροφορίες από το ΤΑΙΠΕΔ και το επενδυτικό σχήμα του οποίου ηγείται η Lamda Development, το σχέδιο δεν αναμένεται να μεταβάλει τα προτεινόμενα από το Σχέδιο Ολοκληρωμένης Ανάπτυξης του επενδυτή ύψη των εμβληματικών κτιρίων, ούτε θα θέτει άλλους όρους που να ανατρέπουν ουσιωδώς το επιχειρηματικό και πολεοδομικό σχέδιο του επενδυτή.

Παρά ταύτα όλες οι εμπλεκόμενες πλευρές διατηρούν ακόμα και σήμερα τις επιφυλάξεις τους δεδομένης της όλης αντιπαράθεσης που έχει δημιουργηθεί, ειδικά μετά τις πρόσφατες αποφάσεις και συστάσεις του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου. Για να διευθετηθούν όμως και αυτές, Δημόσιο και επενδυτής αναμένεται να προχωρήσουν στην επικαιροποίηση του μνημονίου συνεργασίας για τα ζητήματα αρχαιολογικού ενδιαφέροντος που έχει υπογραφεί μεταξύ υπουργείου Πολιτισμού και επενδυτή.

Η επικαιροποίηση αυτή θα γίνει μετά την έγκριση του σχεδίου Προεδρικού Διατάγματος από το Συμβούλιο της Επικρατείας, η οποία, καλώς εχόντων των πραγμάτων, πιθανόν να έλθει εντός του Ιανουαρίου. Σημειώνεται πως πριν αποσταλεί στο ΣτΕ το σχέδιο θα πρέπει να υπογραφεί από όλους τους συναρμόδιους υπουργούς.

Ο επενδυτής αναφερόμενος προσφάτως στις συστάσεις για τα ύψη αλλά και τις απαιτήσεις της αρχαιολογικής υπηρεσίας, πέραν των όσων έχουν προβλεφθεί στο σχετικό μνημόνιο μεταξύ Δημοσίου και επενδυτή, είχε κάνει δημοσίως λόγο για «αιφνιδιαστική ανατροπή των συμφωνηθέντων» για το Ελληνικό, που «δημιουργεί έντονο προβληματισμό ως προς τη δυνατότητα υλοποίησης της επένδυσης».

Ετσι, το προς οριστικοποίηση σχέδιο του Προεδρικού Διατάγματος είναι το στάδιο στο οποίο μπορούν να λυθούν αυτά τα προβλήματα. Η υπογραφή του Προεδρικού Διατάγματος και η εκπλήρωση των άλλων εκκρεμοτήτων του Δημοσίου, όπως η εκκένωση της έκτασης από χρήστες συμπεριλαμβανομένου του αμαξοστασίου του ΟΑΣΑ αλλά και η προκήρυξη διαγωνισμού για την αδειοδότηση καζίνο, έχουν καταστεί και μνημονιακά προαπαιτούμενα.