current views are: 10

27 Δεκεμβρίου 2017
Δημοσίευση16:12

Η Ομάδα Λαϊκών Αγωνιστών πίσω από την επίθεση στο Εφετείο

Ανάληψη ευθύνης με προκήρυξη

Δημοσίευση 16:12’

Ανάληψη ευθύνης με προκήρυξη

Η τρομοκρατική οργάνωση «Ομάδα Λαϊκών Αγωνιστών» ανέλαβε την ευθύνη για την επίθεση με εκρηκτικό μηχανισμό έξω από το Εφετείο Αθηνών την περασμένη Παρασκευή, τα ξημερώματα. 

Την ευθύνη ανέλαβε η τρομοκρατική οργάνωση μέσω προκήρυξής της σε γνωστή ιστοσελίδα αντιεξουσιαστών. Οι αξιωματικοί της αντιτρομοκρατικής υποψιαζόταν από την πρώτη στιγμή την «ΟΛΑ», παρά το γεγονός ότι το καλάσνικοφ με το οποίο πυροβόλησε ένας εκ των μελών της οργάνωσης έναν φρουρό, ήταν «καθαρό».

Μεταξύ άλλων στην προκήρυξή τους τα μέλη της «ΟΛΑ», εξαπολύουν επίθεση κατά της κυβέρνησης, αλλά και εκτοξεύουν απειλές κατά δικαστών, λέγοντας ειδικότερα πως «η αστική δικαιοσύνη όχι μονάχα δεν μπορεί να σταθεί στο πλευρό του δοκιμαζόμενου λαού, αλλά από την ίδια της τη θεσμική φύση σε περιόδους καπιταλιστικής κρίσης, όπως είναι η σημερινή, βαθαίνει ακόμα περισσότερο τον αντιδραστικό, αντεργατικό και αντικοινωνικό της ρόλο. Παρά τις όποιες (σπάνιες κι αυτές) φιλολαϊκές αποφάσεις που παίρνονται από τις κατώτερες βαθμίδες του δικαστικού σώματος, τόσο το γενικό πλαίσιο του αστικού Δικαίου όσο και η κεντρική κατεύθυνση της εφαρμογής του ορίζονται ευθέως από τα ταξικά συμφέροντα του κεφαλαίου, ως νομική έκφραση και πραγμάτωση των σχέσεων εκμετάλλευσης. Ταυτόχρονα, η ιεραρχική εξάρτηση των ανώτερων βαθμίδων της δικαστικής εξουσίας από τον στενό πυρήνα του κρατικού μηχανισμού (την εκτελεστική εξουσία) περιορίζει την όποια σχετική του αυτονομία, που στην επίσημη αστική ιδεολογία εμφανίζεται ως “διάκριση των εξουσιών”. Οι ανώτερες βαθμίδες, όπως ο Άρειος Πάγος και το Συμβούλιο της Επικρατείας, που διαμορφώνουν τη νομολογία και το ευρύτερο πλαίσιο της νομικής πολιτικής που διαχέεται στις υφιστάμενες βαθμίδες, διορίζονται απευθείας από την κυβέρνηση. Έτσι, παρά την όποια γκρίνια εκφράζουν τα θεσμικά όργανα του δικαστικού σώματος, όπως η Ένωση Δικαστών και Έισαγγελέων που είχε το θράσος να εκδόσει πέρσι μια υποκριτική ανακοίνωση ενάντια στο μνημόνιο διαρκείας και τον αντιασφαλιστικό νόμο που πέρασε από τη συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ/ΑΝΕΛ, η ίδια η ταξική θέση των δικαστών, η προκαθορισμένη αστική φύση του Δικαίου που εφαρμόζουν και η ιεραρχική τους εξάρτηση από την εκτελεστική εξουσία τους θέτει απέναντι από το προλεταριάτο». 

«Γι αυτό και το ΣτΕ στο όνομα της “προστασίας του δημοσίου συμφέροντος” νομιμοποίησε τα μνημόνια και τις πολιτικές αφαίμαξης της κοινωνικής πλειοψηφίας για να προστατέψει τα συμφέροντα των αξιοσέβαστων λήσταρχων της τοκογλυφίας. Η ιμπεριαλιστική εξάρτηση, η γενικευμένη φτωχοποίηση και εξόντωση της κοινωνίας, η λεηλασία της δημόσιας περιουσίας και η κλοπή του κοινωνικού πλουτου από τους γύπες του διεθνούς και εγχώριου κεφαλαίου, δεν είναι τίποτε άλλο για το ΣτΕ παρά “προστασία του δημοσίου συμφέροντος”. Το ίδιο νόμιμες και συνταγματικές έκρινε το ΣτΕ τις περικοπές των μισθών και των συντάξεων για λόγους δημοσιονομικής προσαρμογής, αποδεικνύοντας για μια ακόμα φορά πως το δικαστικό σώμα στο σύνολό του (και ιδιαίτερα οι ανώτερες βαθμίδες του) έχει μετατραπεί ολόψυχα σε βαστάζο των μνημονιακών πολιτικών», συνεχίζουν στην προκήρυξη.

Το χρονικό της επίθεσης

Υπενθυμίζεται ότι, τα ξημερώματα της Παρασκευής, ένα βαν στάθηκε μπροστά από το Εφετείο τα ξημερώματα και δυο άτομα άφησαν μια τσάντα με εκρηκτικά. Η παρουσία τους έγινε αντιληπτή από τον φρουρό τον οποίο και επιχείρησε να χτυπήσει, ο συνεργός των δυο δραστών που επέβαινε στο όχημα, πυροβολώντας προς το μέρος του, χωρίς ωστόσο να του επιφέρει τραυματισμό.

Περιγράφοντας τη στιγμή που οι τρομοκράτες άφησαν το σακίδιο με τον εκρηκτικό μηχανισμό στα σκαλιά του κτιρίου, ο γγ των Ειδικών Φρουρών είπε: «Ο ένας ανέβηκε τρέχοντας τα σκαλιά. Ο άλλος στάθηκε κάπου στο μέσο και ο τρίτος έμεινε μέσα στο αυτοκίνητο».

Αξίζει να σημειωθεί ότι πριν την έκρηξη, άγνωστος ήρθε σε επικοινωνία με μια εφημερίδα και μια ιστοσελίδα, ενημερώνοντας για την ύπαρξη βόμβας στο Εφετείο. Μέσα σε λίγη ώρα η περιοχή αποκλείστηκε από αστυνομικές δυνάμεις.

Από τις έρευνες που διεξήχθησαν στο σημείο, εντοπίστηκε ένας κάλυκας ενώ το κλεμμένο όχημα που χρησιμοποίησαν οι δράστες βρέθηκε καμένο στην περιοχή των Εξαρχείων.


σχετικα αρθρα