current views are: 9

11 Ιανουαρίου 2018
Δημοσίευση12:37

Την αντίθεσή του στο νομοσχέδιο για την υποχρεωτική διαμεσολάβηση εκφράζει ο ΔΣΑ

O Δικηγορικός Σύλλογος Αθηνών θεωρεί επιβεβλημένο να συγκληθεί η Διοικητική Ολομέλεια του Αρείου Πάγου

Δημοσίευση 12:37’

O Δικηγορικός Σύλλογος Αθηνών θεωρεί επιβεβλημένο να συγκληθεί η Διοικητική Ολομέλεια του Αρείου Πάγου

Με το νομοσχέδιο του υπουργείου Δικαιοσύνης για την υποχρεωτική διαμεσολάβηση τραυματίζεται, υπονομεύεται και κινδυνεύει να ακυρωθεί στην πράξη ο θεσμός της διαμεσολάβησης, υποστηρίζει, σε σημερινή ανακοίνωσή του, ο Δικηγορικός Σύλλογος Αθηνών (ΔΣΑ).

Ειδικότερα, το Διοικητικό Συμβούλιο του ΔΣΑ, κατά τη διάρκεια της τελευταίας συνεδρίασής του, κατέληξε στις παρακάτω θέσεις αναφορικά με το επίμαχο νομοσχέδιο:

  1. “Με σεβασμό στις παραδόσεις του δικηγορικού σώματος, τάσσεται σταθερά υπέρ των εναλλακτικών μορφών επίλυσης διαφορών (ΕΕΔ). Μεταξύ αυτών σπουδαιότερος και αποτελεσματικότερος θεσμός είναι η διαιτησία, η προώθηση και διάδοση της οποίας πρέπει να ενθαρρυνθεί και μέσω των Δικηγορικών Συλλόγων (βλ. και άρθρα 131, 132 Κωδ. Δικ.)
  2. Θεωρεί ότι η επιλογή του υπουργείου Δικαιοσύνης να διαθέσει μόλις τρεις εργάσιμες ημέρες για διαβούλευση, αποτελεί εμπαιγμό του θεσμού της διαβούλευσης και παραβιάζει ευθέως τον ν. 4048/12 περί καλής νομοθέτησης.
  3. Αποδοκιμάζει έντονα τις προωθούμενες διατάξεις για την υποχρεωτική διαμεσολάβηση, όπως έχουν διατυπωθεί στο πολυνομοσχέδιο, καθώς: α) αυξάνουν το κόστος πρόσβασης στη Δικαιοσύνη για τους διαδίκους και θέτουν σοβαρά ζητήματα συμβατότητας με το ενωσιακό δίκαιο και το Σύνταγμα, β) αφορούν αδικαιολόγητα ευρύ φάσμα ιδιωτικών διαφορών”.

Ακόμη, το Διοικητικό Συμβούλιο του ΔΣΑ,θεωρεί ότι συμβατή με το ενωσιακό δίκαιο θα μπορούσε να είναι μόνο η εισαγωγή ενός υποχρεωτικού πρώτου σταδίου διαμεσολάβησης, πιλοτικά, με πολύ χαμηλό κόστος και μόνο για συγκεκριμένες, πολύ περιορισμένες αριθμητικά, κατηγορίες ιδιωτικών διαφορών, που θα καθοριστούν σε συνεργασία με όλους τους συλλειτουργούς της Δικαιοσύνης.

Ο ΔΣΑ υπογραμμίζει ότι με τις προτεινόμενες διατάξεις όχι μόνο δεν προωθείται ο θεσμός της διαμεσολάβησης, αλλά, αντιθέτως, τραυματίζεται, υπονομεύεται και κινδυνεύει να ακυρωθεί στην πράξη.

Παράλληλα, ο Δικηγορικός Σύλλογος Αθηνών θεωρεί επιβεβλημένο να συγκληθεί η Διοικητική Ολομέλεια του Αρείου Πάγου, προκειμένου να γνωμοδοτήσει σχετικά με τη συμβατότητα του θεσμού της υποχρεωτικής διαμεσολάβησης, όπως νομοθετείται, προς το Σύνταγμα και το Ενωσιακό Δίκαιο, εκφράζει, δε, την ικανοποίησή του για το γεγονός ότι η ίδια άποψη διατυπώνεται και από την Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων.

Τέλος, ο ΔΣΑ σημειώνει ότι οι δικηγόροι της Αθήνας «θα παραμείνουν σε εγρήγορση προκειμένου να διαγνωστεί με κάθε πρόσφορο νόμιμο μέσο η αντίθεση του νέου θεσμού, όπως εισάγεται με το πολυνομοσχέδιο, προς το δικαίωμα δικαστικής προστασίας».


σχετικα αρθρα