current views are: 9

24 Ιανουαρίου 2018
Δημοσίευση15:11

Πρώτη φορά κάτω από τις 5.000 οι διαμένοντες στη Μόρια

Τραγικές οι συνθήκες στο hot spot της ΒΙΑΛ στη Χίο 

Δημοσίευση 15:11’

Τραγικές οι συνθήκες στο hot spot της ΒΙΑΛ στη Χίο 

Ελάχιστα κάτω από του 5.000 είναι οι πρόσφυγες και μετανάστες που βρίσκονται στο hot spot της Μόριας στη Λέσβο.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής. Είναι η πρώτη φορά που ο αριθμός των φιλοξενούμενων στο Κέντρο πέφτει κάτω από τις 5.000. Αυτό συνέβη, σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, καθώς υπήρξε μηδενικός αριθμός αφίξεων το τελευταίο διάστημα, σε συνδυασμό με τις αναχωρήσεις από το νησί μεταναστών και προσφύγων που ανήκουν στις λεγόμενες ευπαθείς ομάδες προς την ενδοχώρα.

Συγκεκριμένα, την Τρίτη με το πλοίο της γραμμής αναχώρησαν για την Αθήνα 376 άτομα τα οποία παρελήφθησαν από υπηρεσίες προκειμένου να διαμείνουν σε δομές στο εσωτερικό της Ελλάδας, περιμένοντας εκεί την εξέταση των αιτήσεων ασύλου που έχουν υποβάλλει.

Μετά τη μείωση των διαμενόντων στη Μόρια, βελτιώθηκαν οι συνθήκες που επικρατούν στον καταυλισμό, με τον αριθμό των σκηνών να μειώνονται από τις 450 σε ογδόντα.  Σύμφωνα με τη διοίκηση του Κέντρου Υποδοχής και Ταυτοποίησης η προοπτική είναι σε λίγες ημέρες να μην υπάρχει πλέον καμία σκηνή στην οποία να μένει πρόσφυγας ή μετανάστης.

Συνολικά 7.000 πρόσφυγες και μετανάστες στο νησί

Μπορεί η κατάσταση στη Λέσβο να έχει βελτιωθεί μερικώς, ωστόσο δεν συμβαίνει το ίδιο και στη Χίο όπου οι μετανάστες ζουν σε εξαιρετικά αντίξοες συνθήκες στον καταυλισμό της ΒΙΑΛ.

Σύμφωνα με τα τελευταία επίσημα στοιχεία, στην ΒΙΑΛ βρίσκονται περίπου 1450 άτομα, εκ των οποίων περίπου 1050 διαμένουν σε οικίσκους, βρίσκοντας στοιχειώδη προστασία από το κρύο που έχει ενσκήψει τις τελευταίες ημέρες.

Σύμφωνα με το astraparis.gr, οι υπόλοιποι περίπου 400 πρόσφυγες και μετανάστες εξακολουθούν να διαμένουν σε σκηνές, που έχει εγκαταστήσει στους ελεύθερους χώρους του hot spot η ύπατη αρμοστεία του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες και είναι εκτεθειμένοι στον χειμώνα, στο κρύο και στις βροχές.

Στο παρακείμενο στρατόπεδο Αργέντη παραμένουν ακόμα προς φύλαξη περί τους 25 οικίσκους, οι οποίοι εκτιμάται ότι τις προσεχείς ημέρες θα επιχειρηθεί να μεταφερθούν στην ΒΙΑΛ, αν και υπάρχουν ισχυρές αντιδράσεις από κατοίκους της περιοχής του Χαλκειούς, ενώ ανακύπτουν διαρκώς νέα τεχνικά ή και νομικά εμπόδια.


σχετικα αρθρα