current views are: 10

15 Φεβρουαρίου 2018
Δημοσίευση17:53

Π. Καρβούνης: Ο Έλληνας σύμβουλος του Μοσκοβισί μιλάει στο Newpost και αποκλείει «κούρεμα» χρέους

«Δεν θα υπάρξει ονομαστικό κούρεμα χρέους» ξεκαθαρίζει στο newpost.gr, o Πάνος Καρβούνης ειδικός σύμβουλος του Επιτρόπου, Πιερ Μοσκοβισί.

Δημοσίευση 17:53’

«Δεν θα υπάρξει ονομαστικό κούρεμα χρέους» ξεκαθαρίζει στο newpost.gr, o Πάνος Καρβούνης ειδικός σύμβουλος του Επιτρόπου, Πιερ Μοσκοβισί.

Καθήκοντα Ειδικού Συμβούλου του Ευρωπαίου Επιτρόπου για τις Οικονομικές και Νομισματικές Υποθέσεις Πιέρ Μοσκοβισί, ανέλαβε ένας Έλληνας, ο μέχρι πρότινος επικεφαλής της Αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα, Πάνος Καρβούνης.

Η χρονική συγκυρία είναι σημαντική λόγω των αποφάσεων που θα πρέπει να συντονίσει ο κ. Μοσκοβισί τους επόμενους μήνες αναφορικά με το ελληνικό ζήτημα και δη την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους.

Ο κ. Καρβούνης μίλησε στο newpost.gr, για την τιμητική αυτή θέση, για το τι μπορεί να περιμένει η Ελλάδα από τον «φιλέλληνα», όπως τον χαρακτηρίζει, Πιερ Μοσκοβισί, ξεκαθαρίζοντας παράλληλα, ότι «ονομαστικό κούρεμα χρέους δεν πρόκειται να γίνει».

Είναι αξιοσημείωτο ότι ο κ. Καρβούνης επιλέχθηκε από το Κολέγιο των Ευρωπαίων Επιτρόπων. Σημαντικό ρόλο σε αυτό έπαιξε η μακρά πορεία του στην Κομισιόν, με το βαθμό του γενικού διευθυντή, αλλά και η επταετής θητεία του ως επικεφαλής του γραφείου στην Ελλάδα. «Νιώθω τιμή και χαρά που μπορώ να προσφέρω τις υπηρεσίες μου για την Ευρώπη και τη χώρα μου Ελλάδα, γιατί ο κ. Μοσκοβισί θα έχει μόνον ένα σύμβουλο και επελέγη η θέση αυτή να καλυφθεί από έναν Έλληνα, ενώ θα μπορούσε να είναι οποιασδήποτε εθνικότητας».

Ρόλος του θα είναι να συμβουλεύει τον Επίτροπο κ. Μοσκοβισί σε θέματα που αφορούν κυρίως την Ελλάδα. «Λόγω της προσεχούς εξόδου της χώρας από το μνημόνιο, μου ζητήθηκε, λόγω της εμπειρίας και της θητείας μου στην Κομισιόν, ειδικά στην περίοδο της κρίσης να κάνω τις προτάσεις μου. Εκτίμησαν προφανώς πως πορεύτηκα και τι έπραξα κατά τα επτά κρίσιμα χρόνια που εκπροσωπούσα την Κομισιόν στην Ελλάδα».

Προχωρώντας προς την τέταρτη αξιολόγηση, θα ανοίξει η συζήτηση για το χρέος. Πόσο θα μπορούσε να επηρεάσει θετικά τον κ. Μοσκοβισί; «Σαφώς θα καταβάλω κάθε προσπάθεια για την καλύτερη δυνατή συμφωνία για τη χώρα μας. Να ξέρετε ότι ο κ. Μοσκοβισί έχει μια ιδιαίτερη ευαισθησία για την Ελλάδα. Έχει προσωπικό ενδιαφέρον και φιλελληνισμό. Πάλεψε για να αποφευχθεί το Grexit. Έχει αγάπη για την Ευρωζώνη. Πιστεύει ότι είναι κεφαλαιώδους σημασίας  η ακεραιότητα της Ευρωζώνης, διότι αν αρχίσεις και «ξεκουμπώνεις» μια νομισματική ένωση, τότε μπορεί να διαλυθεί».

«Γιούνκερ και Μοσκοβισί πάλεψαν για την αποφυγή του Grexit»

Μάλιστα αναφέρει κάτι χαρακτηριστικό: «Κατά τη διάρκεια της θητείας του έχει έρθει οκτώ φορές στην Ελλάδα, ενώ ο Όλι Ρεν είχε έρθει τρεις φορές.  Δείχνει πόσο κοντά είναι στα πράγματα. Και ο πρόεδρος Γιούνεκρ έχει μεγάλη ευαισθησία για την Ελλάδα. Οι δυο τους ήταν ένα πολύ δυνατό ντουέτο, που πάλεψε για να κρατήσει την Ελλάδα στην Ευρωζώνη. Μάλιστα ο κ. Μοσκοβισί θεωρεί ότι τώρα δικαιώνεται, αφού η χώρα μας ανακάμπτει».

«Ονομαστικό κούρεμα χρέους δεν θα γίνει»

Η μεγάλη συζήτηση για τη διευθέτηση του χρέους πρόκειται να ανοίξει σύντομα. Η εμπειρία του κ. Καρβούνη τον οδηγεί στο συμπέρασμα ότι ονομαστικό κούρεμα δεν θα γίνει. Ωστόσο θα γίνει μια ουσιαστική ελάφρυνση. «Ονομαστικό κούρεμα έχει αποκλειστεί από όλους και δεν θα γίνει. Αυτό που θα γίνει είναι ελάφρυνση με άλλο τρόπο. Θα δοθεί π.χ. μια περαιτέρω περίοδος χάριτος σε συνδυασμό με πολύ χαμηλά επιτόκια και επιμήκυνση της ωρίμανσης των δανείων και όλα αυτά ουσιαστικά θα μειώνουν το χρέος χωρίς κούρεμα. Αυτή είναι η επιδίωξη».

Οι προκαταρκτικές συζητήσεις έχουν αρχίσει ήδη, αλλά όπως λέει ο κ. Καρβούνης «έχουμε πολύ δρόμο ακόμα. Όλο το πακέτο πρέπει να είναι έτοιμο μέσα στο Μάιο και θα αποφασιστούν όλα τον Ιούνιο, πριν την έξοδο της Ελλάδας από το μνημόνιο».

«Υπάρχει ανάκαμψη και ας μην την έχουμε δει στην τσέπη μας»

Ο κ. Καρβούνης θεωρεί ότι υπάρχει ήδη οικονομική ανάκαμψη στην Ελλάδα κι ας μην την έχουν νιώσει στις τσέπες τους οι Έλληνες. «Υπάρχει αισιοδοξία, είναι καλύτερη η οικονομική κατάσταση. Η συμπαράσταση των εταίρων θα συνεχιστεί και οι αγορές θα αναγνωρίσουν την αξιοπιστία της Ελλάδας και θα δανειστεί με καλούς όρους. Την ανάκαμψη δεν την έχουμε αισθανθεί ακόμα στην τσέπη μας, αλλά τα οικονομικά δεδομένα βελτιώνονται. Χρειάζεται περαιτέρω δουλειά όμως πιστεύω ότι βγαίνουμε από το τούνελ».

Αξίζει να σημειωθεί, ότι ο κ.Καρβούνης, που συνταξιοδοτήθηκε πριν μερικούς μήνες από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, θα προσφέρει τις υπηρεσίες του αμισθί.