current views are: 9

14 Φεβρουαρίου 2018
Δημοσίευση17:15

Από το 1 μίλι οι Έλληνες παρακολουθούν τους Τούρκους να «αλωνίζουν» στα Ίμια

Η καταγραφή των παραβιάσεων και η παθητική στάση

Δημοσίευση 17:15’

Η καταγραφή των παραβιάσεων και η παθητική στάση

Από απόσταση ενός μιλίου από τα Ίμια παρατηρούν από τον Μάρτιο του 2017, τα Ελληνικά σκάφη της ακτοφυλακής τα Τουρκικά πολεμικά πλοία, που κινούνται γύρω από τις βραχονησίδες.

Tα Τουρκικά σκάφη, με περίσσιο θράσος, φτάνουν ανενόχλητα  μέχρι το φυλάκιο της Χαλής, την Ψέριμο έως και την Παλιόνησο. Οι εντολές που έχουν δοθεί από το αρχηγείο του Λιμενικού Σώματος, είναι «η μη εμπλοκή», η «παρατήρηση» και η «καταγραφή των σκαφών, των ωρών και των σημείων» που οι Τούρκοι κάνουν παραβιάσεις των Ελληνικών χωρικών υδάτων.

Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του Newpost και στο πρόσφατο παρελθόν επιχείρησαν να εμβολίσουν σκάφος του λιμενικού, ενώ σε μια τουλάχιστον περίπτωση, Ελληνικό και Τουρκικό σκάφος είχαν επαφή.

«Η Τουρκική προκλητικότητα είναι τέτοια, που η παρουσία τους στα Ίμια και οι παραβιάσεις είναι πλέον  καθεστώς» όπως αναφέρει στο Newpost, πηγή που επιθυμεί να διατηρήσει  την ανωνυμία της.

Η τελευταία φορά που σκάφος του λιμενικού προσέγγισε τα Ίμια σε απόσταση μικρότερη του ενός ναυτικού μιλίου, ήταν τον Μάρτιο του 2017, με του Τούρκους να του ζητούν να φύγει από το σημείο καθώς όπως ανέφεραν οι Τούρκοι «βρίσκονται σε Τουρκικά χωρικά ύδατα», άρα καθόλου τυχαία η αναφορά του Τουρκικού ΥΠ.ΕΞ στις 13 Φεβρουαρίου, που σε ανακοίνωση σημείωνε πως «Τα Ίμια είναι Τούρκικα». Τότε, τον Μάρτιο του 2017 και για άγνωστο λόγο, το σκάφος που προσέγγισε τα Ίμια, μεταφέρθηκε στο Λαύριο και το σκάφος του Λαυρίου, πήγε στην Κάλυμνο.

Οι εντολές που δίνονται από το αρχηγείο του Λιμενικού, είναι «η παρατήρηση  των Ιμίων σε απόσταση μισού μιλίου από την Καλόλιμνο». Μάλιστα όπως αναφέρουν οι πληροφορίες, «ειδικά τους τελευταίους 3 μήνες η Τουρκική παρουσία στα Ίμια είναι μόνιμη».

Το θράσος των Τούρκων είναι τέτοιο που «συνοδεύουν τα ψαράδικά τους σε Ελληνικά χωρικά ύδατα με ακταιωρούς στις οποίες έχουν τοποθετήσει πυροβόλα τα οποία κατά καιρούς τα στρέφουν εναντίον των Ελληνικών σκαφών. Τα χειρίζονται με τηλεχειριστήριο».

Οι Τούρκοι ψαράδες ψαρεύουν ανενόχλητοι στα Ελληνικά χωρικά ύδατα, την ίδια ώρα που οι Έλληνες απομακρύνονται, ενώ σε κάποιες περιπτώσεις επιχειρούν να τους βουλιάξουν. Οι απειλητικές διαθέσεις των Τούρκων γίνονται ξεκάθαρες από τα σκάφη μήκους 60 μέτρων που στέλνουν στην περιοχή των Ιμίων, όπως αυτό με τον αριθμό 80, το 82 και το 91. Το πλοίο ανοιχτής θαλάσσης που εμβολίστηκε, το 90, όπως και το 60, είχαν μεταφερθεί προσφάτως στην Κάλυμνο και το έμπειρο πλήρωμά τους, πραγματοποιούσαν 24ωρη περιπολία. 


σχετικα αρθρα