current views are: 8

15 Φεβρουαρίου 2018
Δημοσίευση19:38

Nέες τουρκικές προκλήσεις σε αέρα και θάλασσα: Νέες παραβιάσεις, φρεγάτα έφτασε μέχρι το Κάβο Ντόρο

Το αυτί του Ερντογάν δεν ιδρώνει, παρά τις διεθνείς αντιδράσεις

Δημοσίευση 19:38’

Το αυτί του Ερντογάν δεν ιδρώνει, παρά τις διεθνείς αντιδράσεις

Συνεχίζουν ακάθεκτοί τις προκλήσεις και τις επιθετικές ενέργειες στο Αιγαίο οι Τούρκοι, παρά την έκκληση του ΝΑΤΟ για αποκλιμάκωση της έντασης. Για ακόμη μια ημέρα λοιπόν, σημειώθηκαν παραβιάσεις του εθνικού εναέριου χώρου, ενώ μια τουρκική φρεγάτα έφτασε μέχρι το Κάβο Ντόρο.

Παραβιάσεις στον αέρα, «βόλτες» στη θάλασσα

Παρά τη διεθνή καταδίκη και την παρέμβαση ΕΕ και ΗΠΑ, οι τούρκοι επιμένουν ακάθεκτοι, καθώς μαχητικά της γειτονικής χώρας προχώρησαν σε 29 παραβιάσεις, σήμερα, Πέμπτη.

Πάνω από το Αιγαίο πέταξαν σε σχηματισμό δυο οπλισμένα F- 16, τα οποία προέβησαν σε 12 παραβιάσεις, ένα κατασκοπευτικό αεροσκάφος CN 235 που πραγματοποίησε 16 παραβιάσεις.

Μία ακόμα παραβίαση έγινε από ελικόπτερο του τουρκικού στρατού. Συνολικά, στο Αιγαίο κινήθηκαν σήμερα δύο τουρκικά ελικόπτερα. Επίσης από τα τουρκικά αεροσκάφη σημειώθηκαν και τρεις παραβάσεις των κανόνων εναέριας κυκλοφορίας στο FIR Αθηνών.

Ωστόσο οι γείτονες δεν περιορίστηκαν μόνο στις παραβιάσεις. Προηγήθηκε η «βόλτα» τουρκικής φρεγάτα [η Barbaros], μέχρι το ακρωτήριο Καφηρέας. Η φρεγάτα βρισκόταν στο Κεντρικό Αιγαίο παρακολουθώντας από απόσταση την άσκηση «Αστραπή» στην οποία συμμετείχαν ελληνικές φρεγάτες.

Καθώς τα πλοία του Πολεμικού Ναυτικού επέστρεφαν στον ναύσταθμο της Σαλαμίνας, η τουρκική φρεγάτα Barbaros έφθασε μέχρι το Κάβο Ντόρο, συνεχίζοντας τις προκλήσεις! Μάλιστα, την ώρα που η τουρκική φρεγάτα προσέγγιζε το ακρωτήριο Καφηρέας ανάμεσα στο Barbaros και στην ελληνική φρεγάτα Θεμιστοκλής, μπήκε το αμερικανικό αντιτορπιλικό USS Ross

Κατασκευή φυλακίου απέναντι από τα Ίμια

Την ίδια στιγμή, συνεχίζονται με εντατικό ρυθμό οι  εργασίες κατασκευής στρατιωτικών εγκαταστάσεων στη νησίδα Τσαβούς κοντά στα Ίμια. 

Ηδη στα τουρκικά ΜΜΕ κυκλοφορεί και βίντεο με τις εργασίες αλλά και το ακριβές σημείο που θα δημιουργηθεί το παρατηρητήριο.

Η Άγκυρα θέλει να κατασκευάσει το παρατηρητήριο στη νησίδα Τσαβούς, με σκοπό να παρακολουθεί διαρκώς την κίνηση στην ευρύτερη περιοχή. Οι κινήσεις θα παρακολουθούνται όλο το 24ωρο με θερμικές κάμερες από Τούρκους αξιωματικούς, αλλά και από την τουρκική ακτοφυλακή.

Μάλιστα, οι εργασίες ξεκίνησαν από νωρίς το πρωί της Τετάρτης, μόλις το επέτρεψαν οι καιρικές συνθήκες, στην ακτή Γκιουμουσλούκ, στην Αλικαρνασσό, η οποία βρίσκεται μόλις 2 ναυτικά μίλια από την περιοχή των Ιμίων.

Μόλις οι εργασίες και η απαραίτητη προετοιμασία ολοκληρωθούν, σκάφη και ρυμουλκά της ακτοφυλακής θα μεταφέρουν από την ακτή στο μέρος που έχει προβλεφθεί τις κατασκευές προκειμένου να εγκατασταθεί εκεί το παρατηρητήριο.

Δεν ιδρώνει το αυτί του Ερντογάν

Δεδομένων όλων αυτών, καθίσταται σαφές πως παρά το κλίμα αποκλιμάκωσης που προσπαθεί να καλλιεργήσει η Αθήνα, το αυτί του Ερντογάν δεν ιδρώνει ιδιαίτερα, ακόμη και μετά τις εκκλήσεις του ΝΑΤΟ, για σύνεση και ψυχραιμία.

Ο Γενικός Γραμματέας του Βορειοατλαντικού Συμφώνου Γενς Στόλτενμπεργκ, σημείωσε σήμερα πως το ελληνοτουρκικό βρέθηκε στο επίκεντρο συζητήσεων που είχε με τους υπουργούς Άμυνας της Ελλάδας και της Τουρκίας και ότι ενημερώθηκε σχετικά με το περιστατικό του εμβολισμού πλοίου του Λιμενικού.

«Χαιρετίζω το γεγονός ότι οι δύο πρωθυπουργοί συνομίλησαν στο τηλέφωνο και απευθύνω έκκληση να συνεχιστούν οι επαφές έτσι ώστε να αποφευχθούν τέτοια περιστατικά στο μέλλον, να μειωθούν οι έντασεις και να αποφευχθεί νέα κλιμάκωση», είπε, προσθέτοντας ότι οι δύο χώρες είναι «πολύτιμοι σύμμαχοι».

«Θέλουμε να κάνουμε ό,τι είναι δυνατό προκειμένου να αποφευχθούν πραγματικά προβλήματα και η κλιμάκωση της διαμάχης και της έντασης μεταξύ τους», υπογράμμισε ο γγ του ΝΑΤΟ.


σχετικα αρθρα