current views are: 7

16 Φεβρουαρίου 2018
Δημοσίευση19:25

Βίντεο Ντοκουμέντο: Η στιγμή του εμβολισμού του «Γαύδος» από την τουρκική ακταιωρό στα Ίμια

Καρέ – καρέ το θερμό επεισόδιο το βράδυ της Δευτέρας

Δημοσίευση 19:25’

Καρέ – καρέ το θερμό επεισόδιο το βράδυ της Δευτέρας

Τη στιγμή που το πλοίο «Γαύδος», εμβολίζεται από την τουρκική ακταιωρό κοντά στα Ίμια το βράδυ της Δευτέρας, καταγράφουν δύο βίντεο που φέρνει στη δημοσιότητα η ιστοσελίδα kathimerini.gr

Σε αυτά φαίνεται πεντακάθαρα ο εμβολισμός του πλοίου ανοικτής θαλάσσης του Λιμενικού και έτσι καταρρίπτονται οι τουρκικοί ισχυρισμοί ότι το ελληνικό πλοίο ήταν αυτό που εμβόλισε το τουρκικό σκάφος. 

Σημειώνεται ότι οι τούρκοι τόσο μέσω επίσημης ανακοίνωσης του υπουργείου Εξωτερικών, όσο και μέσω προσκείμενων στον Ερντογάν ΜΜΕ, ισχυριζόταν πως το βράδυ της Δευτέρας το «Γαύδος» ήταν αυτό που παραβίασε τα τουρκικά χωρικά ύδατα και παρά τις προειδοποιήσεις των τούρκων να εγκαταλείψει την περιοχή και την καταδίωξη που ακολούθησε επι 15 λεπτά, το «Γαύδος» δεν εγκατέλειπε. Ισχυρίστηκαν επίσης ότι κατά την διάρκεια της καταδίωξης και ενώ έκανε ελιγμούς το «Γαύδος» έπεσε πάνω στην τουρκική ακταιωρό! Το τραγελαφικό είναι πως παρότι το Γαύδος… έπεσε στην τουρκική ακταιωρό (σύμφωνα με τους Τούρκους πάντα), ζημιές έπαθε μόνο το ελληνικό σκάφος!

Η τουρκική ακταιωρός «UMUT» εμβόλισε το μήκους 68 μέτρων ελληνικό πλοίο, 20 λεπτά πριν από τα μεσάνυχτα της Δευτέρας. Στην ανακοίνωσή του το Αρχηγείο του Λιμενικού ανέφερε ότι «στη θαλάσσια περιοχή ανατολικά των Ιμίων, εντός ελληνικών χωρικών υδάτων, τουρκική ακταιωρός πραγματοποίησε επικίνδυνους ελιγμούς και προσέκρουσε στην πρυμναία αριστερή πλευρά του ΠΑΘ “090”, το οποίο εκτελούσε διατεταγμένη περιπολία στην περιοχή».

 

Το παρασκήνιο του επεισοδίου

Σύμφωνα με την εφημερίδα «Καθημερινή», πριν από το θερμό επεισόδιο, έλαβε χώρα ένα άγνωστο επεισόδιο. Όπως συμβαίνει καθημερινά από τις αρχές Ιανουαρίου, πλοία του Λιμενικού εκτελούν περιπολίες στην περιοχή των Ιμίων. Tο 060 παρέμενε για λόγους τακτικής μακριά από την οριογραμμή, πιο κοντά στις ακτές της Καλολίμνου.

Πηγή της «Καθημερινής» αποκάλυψε ότι το πρωί της Δευτέρας το ΠΑΘ «Φούρνοι» ενεπλάκη σε επεισόδιο με τουρκικό αλιευτικό εντός ελληνικών χωρικών υδάτων· ελιγμοί του ελληνικού πλοίου υποχρέωσαν τους Τούρκους ψαράδες να απομακρυνθούν. Το περιστατικό φέρεται να ενεργοποίησε τα αντανακλαστικά των γειτόνων, που ενίσχυσαν τις δυνάμεις τους, διατηρώντας στην περιοχή τρεις ακταιωρούς: το μήκους 88 μέτρων πλοίο «UMUT» και δύο μικρότερες.

Το βράδυ της ίδιας ημέρας και ενώ το πλοίο βρισκόταν μακριά από τα πλωτά της τουρκικής ακτοφυλακής, από τον θάλαμο επιχειρήσεων του Λιμενικού δόθηκε εντολή στους κυβερνήτες του σκάφους να μετακινηθούν από τον κόλπο της Καλολίμνου και να βάλουν πλώρη για Ιμια.

Η κίνηση θεωρήθηκε επιθετική από τους απέναντι, πυροδοτώντας τα γεγονότα που ακολούθησαν. Το ελληνικό πλοίο ενεπλάκη σε εικονική ναυμαχία με τις τρεις τουρκικές ακταιωρούς, ενώ από τα τουρκικά παράλια έσπευσαν προς ενίσχυση δύο ακόμα πλωτά.

Την ίδια στιγμή, από το αρχηγείο του Λιμενικού δόθηκε εντολή να μεταβούν στο σημείο ένα περιπολικό σκάφος από την Κάλυμνο, καθώς και το ΠΑΘ «090 Γαύδος». Μάρτυρας όσων συνέβησαν τη νύχτα της Δευτέρας περιέγραψε στην «Καθημερινή» ότι το πλήρωμα του τουρκικού πλοίου «UMUT» επικέντρωσε την προσοχή του στο «Γαύδος», ενώ τα υπόλοιπα πλωτά ενεπλάκησαν σε μια μεταξύ τους εικονική ναυμαχία.

Το αποτέλεσμα του επεισοδίου γνωστό: το μήκους 88 μέτρων πλοίο εμβόλισε το «Γαύδος» προκαλώντας ζημιές στο πίσω αριστερό μέρος του. Σύμφωνα με ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες, η εντολή για τη μετακίνηση του πλοίου «Φούρνοι» από την Καλόλιμνο στις βραχονησίδες Ιμια δόθηκε από το επιτελείο των Ενόπλων Δυνάμεων.

Πηγές του Λιμενικού σχολίαζαν ότι αμέσως μετά τη σύγκρουση υπήρξε σχεδόν ακαριαία αποκλιμάκωση της έντασης. Μάλιστα, όπως καλά ενημερωμένες πηγές σχολίαζαν στην «Κ», τις ώρες που ακολούθησαν το επεισόδιο από τον θάλαμο επιχειρήσεων του Λιμενικού επικράτησε σιγή ιχθύος. Το «Γαύδος» αποχώρησε από την περιοχή και κατέπλευσε στη Λέρο για έλεγχο, ενώ στο σημείο παρέμειναν τις ώρες που ακολούθησαν η τουρκική ακταιωρός και το ελληνικό ΠΑΘ «060 Φούρνοι».


σχετικα αρθρα