ΕΛΛΑΔΑ

Φάκελος «Εγκληματικότητα στα ΑΕΙ» - Παρασκευόπουλος: «Σύνθετο το πρόβλημα και δεν λύνεται από την μια στιγμή στην άλλη»

της Μαρίας Μπακοπούλου - Δημοσίευση 1 Μαρτίου 2018, 19:26 / Ανανεώθηκε 1 Μαρτίου 2018, 19:41
Φάκελος «Εγκληματικότητα στα ΑΕΙ» - Παρασκευόπουλος: «Σύνθετο το πρόβλημα και δεν λύνεται από την μια στιγμή στην άλλη»
Facebook Twitter Whatsapp

Τι αναφέρει ο πρόεδρος της ειδικής επιτροπής στο newpost.gr 

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

«Το πρόβλημα με την εγκληματικότητα στα ΑΕΙ'' είναι σύνθετο» υπογραμμίζει μιλώντας στο newpost.gr ο πρόεδρος της ειδικής επιτροπής για την αντιμετώπιση της βίας στα ΑΕΙ Νίκος Παρασκευόπουλος, προσθέτοντας ότι στο τέλος αυτής της διαδρομής μαζί με τα στελέχη της πανεπιστημιακής κοινότητας, που αναμένεται να είναι τον Ιούνιο, θα είναι σε θέση να παραδώσει στον υπουργό Παιδείας ένα υπόμνημα με λύσεις για τα προβλήματα. 

Πανεπιστημιακός, πρώην υπουργός δικαιοσύνης, εμπνευστής του περίφημου ''νόμου Παρασκευόπουλου'' για την αποσυμφόρηση των φυλακών, ο Νίκος Παρασκευόπουλος ανέλαβε πρόεδρος της επιτροπής μετά από πρόταση του υπουργού Παιδείας στα τέλη του Ιανουαρίου.

Εκτός από εκείνον, στην επιτροπή συμμετέχουν και άλλοι πανεπιστημιακοί, αλλά και πρόσωπα που αλλάζουν κάθε φορά ανάλογα με τη θεματολογία της κάθε συνεδρίασης. 

Ο ίδιος μιλά για αυτή του τη νέα αρμοδιότητα στο newpost.gr: «Στόχος μας είναι στο πέρας των εργασιών της επιτροπής να έχουμε συντάξει μια ολοκληρωμένη πρόταση, η οποία θα βοηθήσει αισθητά στην επίλυση των προβλημάτων που έχουν τα ΑΕΙ σε όλη τη χώρα, άλλα μεγαλύτερα και άλλα μικρότερα. Φυσικά και έχουμε επίγνωση ότι μετά από αυτό, δεν θα συμβεί απλά να... γυρίσει ένας διακόπτης και όλα θα αλλάξουν από τη μια στιγμή στην άλλη. Αυτή η προσπάθεια θέλει δουλειά πολλή από όλες τις πλευρές. Ελπίζουμε τουλάχιστον ότι η κατάσταση δεν θα είναι η ίδια μετά από αυτό, ότι θα υπάρξει μια αρχή για να γίνουν τα πράγματα καλύτερα». 

Τις τελευταίες εβδομάδες ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ ασχολείται ενδελεχώς με το ζήτημα, μελετώντας μάλιστα και ειδικά υπομνήματα που έχουν συντάξει πρυτάνεις από όλα τα πανεπιστήμια της Ελλάδας. Όπως επισήμανε, στην πλειοψηφία τους πρόκειται για χρόνια προβλήματα, τα οποία άλλοτε αμβλύνονται και άλλοτε οξύνονται, καταδεικνύοντας και ως πολύ σημαντικό παράγοντα για αυτά την γεωγραφική θέση και την χωροταξία του κάθε πανεπιστημίου. 

Ερωτηθείς λοιπόν ποιο θεωρεί το μεγαλύτερο πρόβλημα σε σχέση με την παραβατικότητα στα πανεπιστήμια απαντά: «Ο πολύς κόσμος ίσως θεωρεί ότι το μεγαλύτερο ζήτημα που υπάρχει αυτή τη στιγμή στα ΑΕΙ είναι τα ναρκωτικά, όμως προσωπικά θα έλεγα ότι έχουμε να κάνουμε με ένα σύνθετο πρόβλημα και όχι μόνο τα ναρκωτικά. Είναι πολλά πράγματα μαζί, το κάθε ίδρυμα έχει τα δικά τα ζητήματα, τα οποία καλούμαστε να ιεραρχήσουμε και να αντιμετωπίσουμε. 

Έχουμε καλή διάθεση από τους πρυτάνεις, τους έχουμε δίπλα μας να υποδείξουν τα ζητήματα και να προτείνουν λύσεις και θεωρώ ότι τον Ιούνιο θα μπορούμε να έχουμε ένα ολοκληρωμένο υπόμνημα που θα περιλαμβάνει μέτρα για την αντιμετώπιση του προβλήματος». 

Το έργο της επιτροπής - Πότε αναμένονται τα πρώτα αποτελέσματα

Η πρώτη συνεδρίαση της ειδικής αυτής επιτροπής έλαβε χώρα στις αρχές του Φεβρουαρίου, η δεύτερη στα μέσα του μήνα και η επόμενη αναμένεται να γίνει στα μέσα του Μαρτίου. Σύμφωνα με πληροφορίες η πρώτη συνεδρίαση ήταν αναγνωριστική και η δεύτερη ήταν στην ουσία η χαρτογράφηση των προβλημάτων που υπάρχουν στα ελληνικά ΑΕΙ, αρχίζοντας από αυτά της Αττικής και καταλήγοντας σε αυτή της υπόλοιπης Ελλάδας.

Την ημερήσια διάταξη την καθορίζει κάθε φορά ο ίδιος ο Νίκος Παρασκευόπουλος, ανάλογα με τα υπομνήματα και τις αναλυτικές εκθέσεις που έχει λάβει από τους πρυτάνεις και στελέχη της κάθε Πανεπιστημιακής κοινότητας.

Η διάρκεια ζωής της επιτροπής, σύμφωνα με τα όσα έχουν γίνει μέχρι τώρα γνωστά, θα είναι μέχρι τον Ιούνιο, οπότε και ο ίδιος αναμένεται να παραδώσει στον Κώστα Γαβρόγλου ένα πόρισμα, το οποίο θα περιέχει μια «μίξη» της καταγραφής των πιο σημαντικών προβλημάτων στα ελληνικά ΑΕΙ μαζί με μια πρόταση για την αντιμετώπισή τους, χωρίς όμως ακόμα να έχει καθοριστεί αν θα αφορά κάθε πανεπιστήμιο χωριστά, ανάλογα με τις ιδιαιτερότητές  του ή μια συνολική πρόταση για αντιμετώπιση των επιμέρους ζητημάτων. 

Ακολουθήστε το Newpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο Newpost.gr