current views are: 5

9 Μαρτίου 2018
Δημοσίευση18:20

Περιπολίες τουλάχιστον έξι ατόμων στον Έβρο, στον απόηχο της σύλληψης των δύο στρατιωτικών

Τι αναφέρει η εντολή του ΓΕΕΘΑ

Δημοσίευση 18:20’

Τι αναφέρει η εντολή του ΓΕΕΘΑ

Αλλαγές στον τρόπο που διενεργούνται οι περιπολίες στο νομό Έβρου προωθεί το Γενικό Επιτελείο Εθνικής Άμυνας, στον απόηχο του περιστατικού με τους δύο Έλληνες στρατιωτικούς που κρατούνται στην Αδριανούπολη από την περασμένη Παρασκευή.

Όπως προκύπτει από την εντολή του ΓΕΕΘΑ, που επικαλείται η Καθημερινή, από δω και στο εξής θα περιπολούν τουλάχιστον έξι άτομα και όχι δύο που ίσχυε μέχρι πρότινος.

Την ίδια ώρα σύμφωνα με το ΚΥΠΕ, οι μονάδες έχουν λάβει σαφείς οδηγίες για τους τρόπους αντίδρασης σε περίπτωση που επιχειρηθεί παρόμοιο περιστατικό.

Προηγήθηκε η μετακίνηση των διοικητών της 16ης Μηχανοκίνητη Μεραρχία Πεζικού Διδυμοτείχου και στην 3η Ορεινή, Μηχανοκίνητη Ταξιαρχία «Ρίμινι» που βρίσκονται εδώ και οκτώ ημέρες στη «δίνη» του θρίλερ με τη κράτηση των δύο Ελλήνων στρατιωτικών.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο υποστράτηγος Δημήτρης Μπονώρας, από την 16η Μηχανοκίνητη Μεραρχία Πεζικού Διδυμοτείχου θα αναλάβει πόστο στον Δ’ Κλάδο του Γενικού Επιτελείου Στρατού, με πιθανότερη την αξιοποίησή του στη Διεύθυνση Αμυντικού Σχεδιασμού και Προγραμματισμού. Από την άλλη, ο Ταξίαρχος Ανδρέας Φλωράτος θα αφήσει τη διοίκηση της  3ης Mηχανοκίνητης Ορεινής Ταξιαρχίας «Ρίμινι» και θα πάρει στα χέρια του τα ηνία της Σχολής Πεζικού στη Χαλκίδα. 

Η συνομιλία με τον Ταξίαρχο

Διαπραγμάτευση μιας ώρας προηγήθηκε της σύλληψης των δύο Ελλήνων στρατιωτικών στον Έβρο από τους Τούρκους, όπως αποκάλυψε ο ΑΝΤ1.

Σύμφωνα με πληροφορίες από στρατιωτικές πηγές, όταν η ελληνική περίπολος ακινητοποιήθηκε από την ομάδα των Τούρκων, ο Έλληνας ανθυπολοχαγός κάλεσε από το κινητό του τηλέφωνο τον Ταξίαρχο της περιοχής του, εξηγώντας του τι είχε συμβεί. Η συνομιλία τους κράτησε πάνω από δέκα λεπτά.

Ακολούθως, ο Ταξίαρχος κάλεσε τον Τούρκο αξιωματικό ο οποίος ήταν υπεύθυνος της τουρκικής ομάδας που είχε εντοπίσει τους δύο Έλληνες στρατιωτικούς, ζητώντας του να τους αφήσει και να επιστρέψουν στην υπηρεσία τους, όπως παγίως συνέβαινε ως τώρα σε περιπτώσεις όπου ελληνική ή τουρκική περίπολος περνούσε την μεθόριο γραμμή και βρισκόταν στο έδαφος της γειτονικής χώρας.

Ωστόσο, σύμφωνα με τις πληροφορίες του ΑΝΤ1, η απάντηση που εισέπραξε ο Ταξίαρχος, μετά από μακρά συζήτηση, ήταν ότι δεν μπορούσαν να αφεθούν ελεύθεροι οι δύο Έλληνες στρατιωτικοί, καθώς το θέμα είχε ήδη ανατεθεί στην τουρκική Στρατοχωροφυλακή.

Την ίδια στιγμή, ο υπουργός Εθνικής Άμυνας σε δηλώσεις του από τη Ρουμανία χαρακτήρισε «όμηρους», τους δύο Έλληνες στρατιωτικούς που συνελήφθησαν απο τις τουρκικές αρχές και κάλεσε τις γειτονικές χώρες να σεβαστούν το διεθνές δίκαιο και όλα τα «συμφωνηθέντα».

Σε δηλώσεις του συγκεκριμένα από το Βουκουρέστι, όπου συναντήθηκε με τον Ρουμάνο ομόλογό του, ο κ. Καμμένος ανέφερε πως ζήτησε τη στήριξη της Ρουμανίας για «την άμεση απελευθέρωση των δύο Νατοϊκών, Ευρωπαίων και Ελλήνων στρατιωτικών».

Υπενθυμίζεται ότι οι δύο στρατιωτικοί βρίσκονται προφυλακισμένοι στην Αδριανούπολη με την κατηγορία της παράνομης εισόδου σε απαγορευμένη στρατιωτική ζώνη.

Η διαδικασία αναμένεται να συνεχιστεί με την κατάθεση του κατηγορητηρίου από την εισαγγελία, την αποδοχή ή η απόρριψή της από το δικαστήριο και στην συνέχεια τον ορισμό δικασίμου.


σχετικα αρθρα