current views are: 12

11 Μαρτίου 2018
Δημοσίευση06:41

Μεγάλο συλλαλητήριο στην Ορεστιάδα για τους δύο στρατιωτικούς

«Εμπάργκο» Ελλήνων στην αγορά της Αδριανούπολης

Δημοσίευση 06:41’

«Εμπάργκο» Ελλήνων στην αγορά της Αδριανούπολης

Την ώρα που οι δύο Έλληνες στρατιωτικοί που συνελήφθησαν από τουρκική περίπολο στον Έβρο παραμένουν στις φυλακές υψίστης ασφαλείας στην Αδριανούπολη χιλιάδες Έλληνες συγκεντρώθηκαν στην Ορεστιάδα σε ένδειξη συμπαράστασης.

Η πλατεία της Ορεστιάδας πλημμύρισε από κόσμο κάθε ηλικίας που ζητούσε τον άμεσο επαναπατρισμό των δύο νέων από την Τουρκία.

Νωρίτερα, δεκάδες ποδηλάτες του ποδηλατικού συλλόγου «Ρήσος» Ορεστιάδας, συμμετείχαν σε ποδηλατοπορεία προς το τελωνείο Καστανεών, όπου βρίσκονταν από νωρίς το πρωί αστυνομικές δυνάμεις.

Άνθρωποι όλων των ηλικιών διαδήλωσαν ειρηνικά φωνάζοντας συνθήματα για τους δύο στρατιωτικούς ενώ η συγκέντρωση ολοκληρώθηκε μετά τις 3 το μεσημέρι με τον κόσμο να ψάλλει τον εθνικό ύμνο.

Εμπάργκο Ελλήνων στην αγορά της Αδριανούπολης

Μαύρες πλερέζες έχουν βάλει οι έμποροι και όλοι οι καταστηματάρχες της Αδριανούπολης, που είδαν τις προηγούμενες ημέρες να μην υπάρχουν καθόλλυ Έλληνες στην τουρκική πόλη, διαμαρτυρόμενοι γιατί  στις φυλακές της κρατούνται οι δυο Έλληνες στρατιωτικοί.

Είναι χαρακτηριστικό το ρεπορτάζ που δημοσιεύεται στην ιστοσελίδα της τουρκικής εφημερίδας HABER”, όπου αναφέρεται ότι: “Οι Έλληνες διαμαρτυρήθηκαν και δεν ήρθαν στην Έντιρνε. Ο Ulus Pazarı, Πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου Bülent Reisoğlu, δήλωσε ότι: «Κάθε εβδομάδα περίπου 1500 έλληνες πολίτες ήρθαν, αλλά κανένας αυτή την εβδομάδα».

Στο ρεπορτάζ που υπογράφει ο Μεσούτ Σινάρι, ανταποκριτής της εφημερίδας από την Αδριανούπολη, αναφέρεται ότι: “Οι Έλληνες που έρχονται στην πόλη μας για τα Σαββατοκύριακα για αγορές,  ζητούν να σταματήσει η συνεχιζόμενη κράτηση των δύο Ελλήνων στρατιωτικών για παραβίαση των συνόρων μας , οι οποίοι συνελήφθησαν και θα οδηγηθούν στο δικαστήριο.φτάνουν αυτή την εβδομάδα.

Ο Πρόεδρος της Διεθνούς Αγοράς Αδριανούπολης Μπουλέντ Reisoğlu είπε: «Μάθαμε ότι ακυρώθηκε η επίσκεψη των Ελλήνων μετά τα γεγονότα και στην αγορά οι Έλληνες δεν ήρθαν. Περίπου 1500 Έλληνες έρχονταν κάθε Παρασκευή, αλλά δεν είδαμε κανέναν αυτήν την εβδομάδα. Νομίζω ότι έκαναν μια τέτοια ενέργεια για αντίδραση επειδή είναι οι δυο στρατιωτικοί τους κρατούμενοι”.

Οι γονείς του λοχία Δημήτρη Κούκλατζη δεν είχαν καμία επαφή με το παιδί τους από το επισκεπτήριο της περασμένης Δευτέρας και μέχρι αύριο (όταν και είναι το επόμενο επισκεπτήριο) αποκάλυψε μιλώντας στον ΣΚΑΪ ο θείος του, Χρήστος Κούκλατζης, εκφράζοντας τη μεγάλη αγωνία που έχει η οικογένεια για την κατάστασή τους.

Ο Δημήτρης Κούκλατζης και ο ανθυπολοχαγός Άγγελος Μητραιτώδης κρατούνται στις φυλακές υψίστης ασφαλείας στην Αδριανούπολη.

Ο κ. Κούκλατζης εξέφρασε την ευγνωμοσύνη του για τη συγκινητική συμπαράσταση της κοινής γνώμης, λέγοντας ότι «μας δυναμώνει και μας δίνει αισιοδοξία και ελπίδα». «Ελπίζουμε, περιμένουμε, παίρνουμε δύναμη από τον κόσμο» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Χθες, Σάββατο, ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να «κρύβεται κάτι» πίσω από την είσοδο των δύο Eλλήνων στρατιωτικών σε τουρκικό έδαφος στον Έβρο.

Μιλώντας στον ιστότοπο της γερμανικής εφημερίδας Die Zeit την Παρασκευή, ο Tούρκος υπουργός Εξωτερικών ρωτήθηκε για τους Έλληνες στρατιωτικούς και ποτέ θα επιστρέψουν στη χώρα τους.

«Δεν ξέρω, πέρασαν παράνομα τα σύνορα… Αυτό το θέμα αφορά κι έχει σχέση με τους εισαγγελείς και δικαστές που πρέπει να μάθουν τι κρύβεται πίσω από την υπόθεση αυτή. Συνέβη κατά λάθος ή εσκεμμένα; Θέλουν να είναι σίγουροι» αναφέρει χαρακτηριστικά ο τούρκος υπουργός.

Ξεκαθάρισε ωστόσο πως δεν θέλει «παζάρι» για ανταλλαγή τους με τους «8».

*Με πληροφορίες από evros-news.gr


σχετικα αρθρα