ΕΛΛΑΔΑ

Στο Πενταμελές Εφετείο η δίκη της Ηριάννα και του Περικλή

Δημοσίευση 21 Μαρτίου 2018, 13:01 / Ανανεώθηκε 21 Μαρτίου 2018, 13:06
Στο Πενταμελές Εφετείο η δίκη της Ηριάννα και του Περικλή
Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Facebook Twitter Whatsapp

Κρίνεται η ελευθερία τους

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Στο Πενταμελές Εφετείο της Αθήνας έχει οριστεί να αρχίσει σήμερα η δίκη της Ηριάννας Λ. και του Περικλή Μ., οι οποίοι σε πρώτο βαθμό έχουν κριθεί ένοχοι και έχουν καταδικαστεί σε ποινή κάθειρξης 13 ετών ο καθένας για συμμετοχή στην οργάνωση Συνωμοσία των Πυρήνων της Φωτιάς.

Συλλογικότητες της Αριστεράς και του αντιεξουσιαστικού χώρου καθώς και φοιτητικοί σύλλογοι με πανό που αναγράφουν συνθήματα «Να αθωωθεί η Ηριάννα», «Να καταργηθεί τώρα ο τρομονόμος» βρίσκονται έξω από το Δικαστήριο

Η ανακοίνωση της Διεθνούς Αμνηστίας για την Ηριάννα

Η Διεθνής Αμνηστία με ανακοίνωση που εξέδωσε παίρνει θέση υπέρ μιας δίκαιης δίκης για την Ηριάννα.

Ολόκληρο το κείμενο της ανακοίνωσης:

"Σήμερα αρχίζει στο Εφετείο Αθηνών η ακρόαση της έφεσης της Ηριάννας, της διδακτορικής φοιτήτριας, η οποία καταδικάστηκε σύμφωνα με την αντιτρομοκρατική νομοθεσία της Ελλάδας σε φυλάκιση 13 ετών. Η Ηριάννα καταδικάστηκε για την συμμετοχή της στην αναρχική ομάδα Πυρήνες της Φωτιάς, η οποία συνδέθηκε με δραστηριότητες όπως η αποστολή βομβών-δεμάτων σε Ευρωπαίους πολιτικούς.

Στο πλαίσιο ανησυχιών για το πόσο δίκαιη ήταν η πρώτη δίκη και, ειδικότερα, για την αξιοπιστία των αποδεικτικών στοιχείων που χρησιμοποιήθηκαν για την καταδίκη της, η Διεθνής Αμνηστία καλεί τις ελληνικές αρχές να διασφαλίσουν ότι η έφεση της Ηριάννας θα πληροί τα διεθνή πρότυπα δίκαιης δίκης, δίνοντας ιδιαίτερη προσοχή στο τεκμήριο της αθωότητας και στα πρότυπα αποδεικτικών στοιχείων.

Η καταδίκη της Ηριάννας φαίνεται να βασίζεται σε ένα αμφισβητούμενο δείγμα DNA και στη σχέση με τον σύντροφό της, ο οποίος κατηγορήθηκε επίσης για συμμετοχή στους Πυρήνες της Φωτιάς, αλλά έκτοτε κρίθηκε αθώος από το Εφετείο Αθηνών.

Ένας δικαστικός πραγματογνώμων που ειδικεύεται στην ανάλυση και ταυτοποίηση του DNA και ο οποίος εμφανίζεται τακτικά ως ειδικός μάρτυρας ενώπιον των ελληνικών δικαστηρίων, κατέθεσε ότι το δείγμα DNA ήταν τόσο χαμηλής ποσότητας και ποιότητας που δεν μπορούσε να ταιριάξει με το προφίλ του DNA της Ηριάννας.
Επιπλέον, το δείγμα κακής ποιότητας εξαντλήθηκε μετά από την αρχική αστυνομική ανάλυση, οπότε δεν μπορούσε να εξεταστεί ανεξάρτητα από τον εμπειρογνώμονα για λογαριασμό της υπεράσπισης της Ηριάννας.

Η Ηριάννα έχει επανειλημμένα δηλώσει ότι είναι αθώα και έχει λάβει ευρεία υποστήριξη από πολλά μέρη της ελληνικής κοινωνίας."