current views are: 9

23 Μαρτίου 2018
Δημοσίευση14:37

Ποινική δίωξη στον Βαγγέλη Μαρινάκη για το Noor 1

Η δίωξη ασκήθηκε για την υπόθεση μεταφοράς δύο τόνων ηρωίνης από τη Μ. Ανατολή στη χώρα μας. 

Δημοσίευση 14:37’
αρθρο-newpost

Η δίωξη ασκήθηκε για την υπόθεση μεταφοράς δύο τόνων ηρωίνης από τη Μ. Ανατολή στη χώρα μας. 

Ποινική δίωξη στον Βαγγέλη Μαρινάκη για χρηματοδότηση και αποθήκευση ναρκωτικών ουσιών, λαθρεμπορία και ξέπλυμα μαύρου χρήματος καθώς και σύσταση εγκληματικής οργάνωσης, άσκησε σήμερα η προϊσταμένη της Εισαγγελίας Πειραιά Ειρήνη Τζίβα.

Η δίωξη ασκήθηκε για την υπόθεση του πλοίου Noor 1 που είχε μεταφέρει δύο τόνους ηρωίνη από τη Μ. Ανατολή στη χώρα μας. Μαζί με τον ισχυρό άνδρα της ΠΑΕ Ολυμπιακός διώκονται, επίσης, ο πρώην Διευθύνων Σύμβουλος της ναυτιλιακής εταιρείας Capital Νίκος Συντιχάκης, ο δικηγόρος Βαγγέλης Μπαϊρακτάρης και ο ναυτασφαλιστής, Ηλίας Τσακίρης.

Κατόπιν παραγγελίας της εισαγγελέως, το πόρισμα θα παραδοθεί σε ειδικό εφέτη ανακριτή ή σε ειδικό ανακριτή διαφθοράς, για περαιτέρω έρευνα ώστε να διαπιστωθεί αν οι κατηγορούμενοι διέπραξαν και το αδίκημα νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες (ναρκωτικές ουσίες) και της λαθρεμπορίας καυσίμων.

H εξέλιξη αυτή στη δικαστική υπόθεση του Noor1 αναμένεται να ρίξει βαριά της σκιά της όχι μόνον στο χώρο του ποδοσφαίρου αλλά και της πολιτικής ζωής της χώρας. 

Το ιστορικό της υπόθεσης

Το πλοίο Noor 1 κατασχέθηκε στην Ελευσίνα, τον Ιούνιο του 2014 φορτωμένο με δύο τόνους ηρωϊνης. Το σχέδιο της οργάνωσης προέβλεπε, μετά από πρόχειρη αποθήκευση της ηρωίνης, τη μεταφορά της οδικώς στο Βέλγιο και την Ολλανδία.           

Η τελική συμφωνία για τη συμμετοχή Ελλήνων επιχειρηματιών, που είχαν έδρα στο Ντουμπάι, στην μεταφορά ηρωίνης επιτεύχθηκε την 1η Μαρτίου 2014 σε γραφείο στην Κωνσταντινούπολη, που ανήκε στον 42χρονο ιρανικής καταγωγής Τούρκος Νάτσι Σερίφι Ζιντάστι. Ο Ζιντάστι είχε συλληφθεί ξανά για διακίνηση ναρκωτικών, αλλά και ως εμπλεκόμενος στην υπόθεση «Εργκένεκον» που είχε ξεκινήσει ύστερα από ένα τροχαίο δυστύχημα στο Σουσουρλούκ το 1996, όταν οι νεκροί επιβαίνοντες στο ίδιο όχημα διαπιστώθηκε ότι ήταν υψηλόβαθμοι αξιωματικοί της τουρκικής αστυνομίας και αρχιμαφιόζοι.

Στο ραντεβού αυτό στην Κωνσταντινούπολη φέρεται να έδωσε παρόν ο αδελφός του Ζιντάστι που ζούσε στην Αγγλία. Επίσης στην ίδια συνάντηση στην Κωνσταντινούπολη ήταν παρών – όπως ανέφερε κι ο ίδιος στις ελληνικές αρχές αργότερα – κι ο 42χρονος επιχειρηματίας Ευθύμιος Γιαννουσάκης, που καταδικάσθηκε για το ταξίδι του Noor-1, χωρίς να του αναγνωρισθεί ότι ήταν πληροφοριοδότης των ελληνικών αρχών. Ως παραγγέλων και παραλήπτης της ηρωίνης θεωρείται από τις αρχές ο ήδη συλληφθείς 44χρονος βέλγος επιχειρηματίας, τουρκικής καταγωγής, που ονομάζεται Ορχάν Ουρμ κι ο οποίος θεωρείτο ύποπτος και για άλλες υποθέσεις μεταφοράς ναρκωτικών ουσιών από Μέση Ανατολή στην Ευρώπη.

Η δίκη για την πολύκροτη υπόθεση στην Ελλάδα ξεκίνησε τον Οκτώβριο του 2015, λίγους μήνες μετά μια σειρά μυστηριωδών θανάτων, που συνδέθηκαν με το «Noor 1». Οπως η δολοφονία της 19χρονης Αρχού Σερίφι Ζιντάστι, κόρης του Τούρκου επιχειρηματία που εφημολογείτο ότι είχε εμπλακεί στην υπόθεση, και η εκτέλεση του Ιρανού Αχμέτ Σαχίντ, που διέφυγε μυστηριωδώς από την Αθήνα τη νύχτα των συλλήψεων. Επίσης, στον Ερυθρό Σταυρό κατέληξε ο προφυλακισμένος στον Κορυδαλλό 41χρονος, τουρκικής καταγωγής, Σερχάν Μπασκάλ, που εθεωρείτο από τους «εγκεφάλους» της διακίνησης των 2,1 τόνων ηρωίνης, ενώ παρόμοια «τύχη» είχε και ο 32χρονος Ινδός μηχανικός του «Noor 1», Σιράσταβα Ντεμπράτ Kουμάτ, που κατέληξε στη μονάδα εμφραγμάτων του Τζανείου Νοσοκομείου.

Το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων έκρινε ενόχους για το αδίκημα της διαμετακόμισης των δύο τόνων ηρωίνης τον εφοπλιστή Μάκη Γιαννουσάκη και τον ναυλομεσίτη Γιώργο Μπουρδούβαλη, κρίνοντας ότι και οι δύο είχαν ενεργό ρόλο στη ναύλωση του «Noor 1» και τη μεταφορά του παράνομου φορτίου από τα Εμιράτα στην Ελευσίνα.

Για απλή συνέργεια ένοχοι κρίθηκαν οι Παναγιώτης Φάρος, Βασίλης Κουρούβανης και ο πρώην ποδοσφαιρικός παράγοντας Αιμίλιος Κοτσώνης, που συνδέθηκαν –κατά περίπτωση– με την ιδιοκτησία, τη μίσθωση και την εμπορική εκμετάλλευση του «Noor 1». Υπενθυμίζεται ότι, ενώπιον του δικαστηρίου, ο επικεφαλής της Ασφάλειας του Κεντρικού Λιμεναρχείου Πειραιά Γιώργος Κατσούλης είχε καταθέσει ότι ο Κοτσώνης είχε συστήσει εταιρεία στο Ντουμπάι, η οποία θα χρησιμοποιούνταν για τη μεταφορά των ναρκωτικών (δεν βρέθηκαν πάντως ίχνη συναλλαγής), ενώ η ιδιοκτήτρια του πλοίου Κωνσταντίνα Αλεξανδρή και ο σύζυγός της Παντελής Καλαφάτης (και οι δύο κρίθηκαν αθώοι) είχαν υποδείξει τον πρώην ποδοσφαιρικό παράγοντα ως το άτομο που έκανε όλες τις συμφωνίες για το «Noor 1» με τον καταδικασθέντα Γιώργο Μπουρδούβαλη.

Αντίθετα, αθώοι κρίθηκαν ο καπετάνιος και το πλήρωμα του «Noor 1» καθώς το δικαστήριο αποφάσισε ότι ενήργησαν υπό απειλή ή προσταγή. Των κατηγοριών απαλλάχθηκαν και η πρώην σύζυγος του Μάκη Γιαννουσάκη, η μητέρα της και η οικιακή βοηθός τους στη Φιλοθέη, όπου είχαν βρεθεί 500 κιλά ηρωίνης.


σχετικα αρθρα