current views are: 11

23 Μαρτίου 2018
Δημοσίευση17:48

Η διαφυγή της Μαρία Εφίμοβα από τη Μάλτα και η αντιδικία με την τράπεζα

Από την περασμένη Τρίτη η Εφίμοβα κρατείται στον Κορυδαλλό 

Δημοσίευση 17:48’

Από την περασμένη Τρίτη η Εφίμοβα κρατείται στον Κορυδαλλό 

Το χρονικό της άφιξης της Ρωσίδας πολίτη Μαρία Εφίμοβα καθώς και το το περιεχόμενο των δύο ευρωπαϊκών ενταλμάτων αποκαλύπτει σε δημοσίευμά της η Καθημερινή.

Σύμφωνα με την ηλεκτρονική έκδοση της εφημερίδας, ήταν 1.55, ξημερώματα της περασμένης Τρίτης, όταν η Ρωσίδα πολίτης Μαρία Εφίμοβα εμφανίστηκε στο Τμήμα Ασφαλείας Συντάγματος και ζήτησε προστασία. Ελέγχοντας τα στοιχεία της στο Σύστημα Πληροφοριών Σένγκεν, ο αστυνομικός υπηρεσίας διαπίστωσε ότι εκκρεμούσαν εις βάρος της δύο ευρωπαϊκά εντάλματα σύλληψης. Με αυτό τον απροσδόκητο τρόπο άρχισαν να ξεδιπλώνονται και στην Ελλάδα οι πτυχές μιας πρωτοφανούς υπόθεσης διαφθοράς που οδηγούν στη Μάλτα και στο παρασκήνιο της δολοφονίας της δημοσιογράφου Δάφνης Καρουάνα Γκαλιζία.

Σε ότι αφορά το περιεχόμενο των δύο ευρωπαϊκών ενταλμάτων σύλληψης που είναι σε γνώση της «Κ», η Εφίμοβα φέρεται να εργάστηκε στη μαλτέζικη τράπεζα Pilatus στο πλαίσιο τρίμηνης πρακτικής άσκησης. Εφόσον αποκτούσε νόμιμη άδεια εργασίας και διαμονής στη χώρα, η τράπεζα επρόκειτο να την προσλάβει ως γραμματέα. Η ίδια πάντως υποστηρίζει στους συνομιλητές της ότι λειτουργούσε ως το δεξί χέρι κορυφαίου στελέχους της τράπεζας και ότι είχε εξειδικευτεί κατά του ξέπλυματος χρήματος.

Όταν η Εφίμοβα διεκδίκησε τα δεδουλευμένα των τριών μηνών, ξεκίνησε και η αντιδικία με την τράπεζα. Οπως φαίνεται από το ένταλμα, η Pilatus την κατηγορεί για εταιρική δαπάνη 5.459 ευρώ σε αεροπορικά εισιτήρια δίχως έγκριση. Η ίδια υποστηρίζει ότι όλα τα ταξίδια έγιναν με συναίνεση της τράπεζας. Στις 10 Αυγούστου 2016 η Εφίμοβα συνελήφθη και ανακρίθηκε από δύο αστυνομικούς για την υπόθεση της υπεξαίρεσης. Δύο εβδομάδες αργότερα ο αρμόδιος εισαγγελέας τής επέβαλε περιοριστικούς όρους. Επρεπε κάθε Δευτέρα και Παρασκευή να εμφανίζεται στο αστυνομικό τμήμα της πόλης Σλιέμα.

Η ίδια δεν έμεινε αδρανής. Ηδη, από την επόμενη ημέρα της σύλληψής της, είχε καταγγείλει με επιστολή της κακομεταχείριση κατά την ανάκρισή της στο αρχηγείο της αστυνομίας στην πόλη Φλοριάνα. Στην υπόθεση εισήλθε η υπηρεσία εσωτερικών υποθέσεων που αξιολόγησε τις καταγγελίες της ως αβάσιμες. Η «Κ» επικοινώνησε με Μαλτέζο δικηγόρο που την είχε εκπροσωπήσει τότε, ο οποίος αρνήθηκε να σχολιάσει την υπόθεση.

Στην Ελλάδα

Δεν είναι ακόμη ξεκάθαρο ποια βήματα ακολούθησε έπειτα η Εφίμοβα. Ωστόσο, όπως γνωρίζει η «Κ», τουλάχιστον από τον Σεπτέμβριο του 2017 η 36χρονη Ρωσίδα βρισκόταν στην Κρήτη μαζί με τον Ελληνα σύζυγό της και τα δύο παιδιά τους ηλικίας 9 και 11 ετών. Ενδεικτικά, στις 15 Σεπτεμβρίου 2017 η Εφίμοβα κατέθεσε αίτηση για άδεια διαμονής στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση Κρήτης. Ενα μήνα αργότερα όμως εκδόθηκε εις βάρος της από τις Αρχές της Μάλτας ένταλμα σύλληψης για υπεξαίρεση. Ακολούθησε τον περασμένο Νοέμβριο και δεύτερο ένταλμα για την κατηγορία της ψευδορκίας, αναφορικά με τις κατηγορίες που είχε κάνει για κακομεταχείριση από αστυνομικούς.

Σύμφωνα με πηγή που θέλησε να διατηρήσει την ανωνυμία της, η Εφίμοβα υπήρξε δευτερεύουσα πηγή πληροφοριών της δολοφονηθείσας δημοσιογράφου Δάφνης Καρουάνα Γκαλιζία. Δηλαδή, της επιβεβαίωνε στοιχεία που είχε ήδη συλλέξει η δημοσιογράφος από δική της έρευνα. Η βασική πηγή της Μαλτέζας δημοσιογράφου παραμένει άγνωστη, ενώ το όνομα της Εφίμοβα και ο ρόλος της ως πληροφοριοδότριας φέρεται να διέρρευσαν από φιλοκυβερνητική εφημερίδα της Μάλτας.

Η Δάφνη Καρουάνα Γκαλιζία αποκάλυψε ότι η Pilatus Bank φέρεται να διευκόλυνε τις ύποπτες συναλλαγές της Ergant Inc., μιας παναμαϊκής επιχείρησης που ανήκε στη σύζυγο του πρωθυπουργού της Μάλτας, Τζόζεφ Μουσκάτ. Στις 16 Οκτωβρίου 2017, ενώ οι αποκαλύψεις της είχαν κλονίσει την πολιτική ζωή της Μάλτας, η δημοσιογράφος έχασε τη ζωή της όταν εξερράγη βόμβα στο αυτοκίνητό της. Ηδη όμως από τον Ιούνιο, η Εφίμοβα φαίνεται πως ανησυχούσε για την ασφάλεια συγγενών της. Σε email που φέρεται να έστειλε η ίδια στον Μαλτέζο πρωθυπουργό στις 15 Ιουνίου 2017 (το οποίο δημοσιεύθηκε στην ιστοσελίδα της Γκαλιζία), ζητεί να μην παρενοχλείται από ιδιωτικούς ντετέκτιβ ο 70χρονος χήρος πατέρας της στη Μόσχα. «Μιλήστε σε εμένα απευθείας και μην εμπλέκετε ηλικιωμένους συγγενείς μου», έγραψε.

Από την περασμένη Τρίτη η Εφίμοβα κρατείται στον Κορυδαλλό μέχρι να συζητηθεί στο Συμβούλιο Εφετών η παράδοσή της στη Μάλτα. Σύμφωνα με τον συνήγορό της, Αλέξανδρο Παπαστεριόπουλο, ο πλήρης φάκελος της δικογραφίας αναμένεται να σταλεί μέσα στις επόμενες 40 ημέρες. Στον Κορυδαλλό, η Εφίμοβα πληροφορήθηκε τη σχεδόν ταυτόχρονη σύλληψη στις ΗΠΑ του Ιρανού επικεφαλής της Pilatus Bank και άλλοτε προϊσταμένου της, Αλί Σαντρ Χασεμί Νεχάντ. Ο 38χρονος κατηγορείται ότι θα χρηματοδοτούσε με ιρανικά κεφάλαια (παραβιάζοντας τις οικονομικές κυρώσεις των ΗΠΑ) σχέδιο οικιστικής ανάπτυξης στη Βενεζουέλα.


σχετικα αρθρα