ΕΛΛΑΔΑ

Έκτακτη σύσκεψη αφού για πέντε μέρες οι Θεσσαλονικείς είπαν το νερό… νεράκι - Οι αποκαλύψεις του Newpost

Δημοσίευση 31 Μαρτίου 2018, 10:46 / Ανανεώθηκε 31 Μαρτίου 2018, 16:38
Έκτακτη σύσκεψη αφού για πέντε μέρες οι Θεσσαλονικείς είπαν το νερό… νεράκι - Οι αποκαλύψεις του Newpost
Facebook Twitter Whatsapp

Συνεχίζονται οι διαδικασίες καθαρισμού του νερού

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Έκτακτη σύσκεψη πραγματοποιείται στο γραφείο του πρωθυπουργού στη Θεσσαλονίκη για το πρόβλημα υδροδότησης.

Στη σύσκεψη, που πραγματοποιείται με πρωτοβουλία του γραφείου του πρωθυπουργού στη Θεσσαλονίκη, συμμετέχει η προϊσταμένη του γραφείου, Κατερίνα Νοτοπούλου, η υφυπουργός Εσωτερικών Μαρία Κόλλια Τσαρουχά, εκπρόσωπος του αν. υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Σωκράτη Φάμελλου, εκπρόσωπος της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, ο πρόεδρος της ΠΕΔΚΜ Λάζαρος Κυρίζογλου, ο πρόεδρος της ΕΥΑΘ, Γιάννης Κρεστενίτης, τεχνικοί της εταιρείας, οι δήμαρχοι Θεσσαλονίκης, Γιάννης Μπουτάρης, Πυλαίας Χορτιάτη - Ιγνάτιος Καϊτετζίδης, Κορδελιού-Ευόσμου, Πέτρος Σούλας και Παύλου Μελά, Δ. Δεμουρτζίδης, Καλαμαριάς, Θεοδόσης Μπακογλίδης, αντίστοιχα.

Στο μεταξύ συνεχίζονται οι διαδικασίες καθαρισμού του νερού της Αραβησσού στο αντλιοστάσιο Δενδροποτάμου λόγω υψηλής θολότητας.

Καλαφάτης: Πολιτική ηγεσία που συγκαλεί συσκέψεις στο τέλος (;) της κρίσης, στερείται σοβαρότητας

Ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας, Σταύρος Καλαφάτης, δήλωσε πως «Πολιτική ηγεσία που συγκαλεί συσκέψεις στο τέλος (;) της κρίσης, στερείται σοβαρότητας».

«Κάθε ώρα που περνά με δικαιολογίες αντί για νερό, αποτελεί προσβολή για την πόλη!», υπογραμμίζει ο κ. Καλαφάτης.

Αναλυτικά η δήλωση του

Η Θεσσαλονίκη στερείται το νερό για 5η μέρα.

Η διοίκηση της ΕΥΑΘ που έχει εκτεθεί με κάθε ανακοίνωση που εξέδωσε, στερείται αξιοπιστίας.

Πολιτική ηγεσία που συγκαλεί συσκέψεις στο τέλος (;) της κρίσης, στερείται σοβαρότητας.

Κάθε ώρα που περνά με δικαιολογίες αντί για νερό, αποτελεί προσβολή για την πόλη!

Εργασίες καθαρισμού του νερού

Συνεχίζονται οι διαδικασίες καθαρισμού του νερού της Αραβησσού στο αντλιοστάσιο Δενδροποτάμου λόγω υψηλής θολότητας, με τα προβλήματα υδροδότησης να συνεχίζονται για πέμπτη ημέρα.

Η τροφοδοσία του αντλιοστασίου γίνεται ομαλά μετά την επιτυχή ολοκλήρωση των εργασιών στον κεντρικό αγωγό, ωστόσο ο υγιεινολογικός έλεγχος και ο καθαρισμός του νερού επιβάλλεται να συνεχιστούν μέχρι να εξασφαλιστούν τα προβλεπόμενα από τον νόμο όρια, ώστε να διασφαλιστεί ότι το νερό που τροφοδοτεί το δίκτυο του Πολεοδομικού Συγκροτήματος είναι απολύτως ασφαλές.

Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να συνεχίζονται τα σοβαρά προβλήματα υδροδότησης σε διάφορα σημεία του Πολεοδομικού, ανακοίνωσε η ΕΥΑΘ.

Την Παρασκευή ολοκληρώθηκε η αντικατάσταση του κατεστραμμένου τμήματος του αγωγού και ξεκίνησε η τροφοδοσία του με νερό των πηγών. Λίγο πριν τα μεσάνυχτα το νερό ήταν διαθέσιμο στο αντλιοστάσιο Δενδροποτάμου. Αυτήν την ώρα και καθ’ όλη τη διάρκεια της νύχτας το επιστημονικό και τεχνικό προσωπικό της ΕΥΑΘ συνεχίζει τις προσπάθειες για διοχέτευση του νερού στο δίκτυο της πόλης.

Οι αποκαλύψεις του Newpost.gr

Η βλάβη στην αρτηρία ύδρευσης έχει προκαλέσει τεράστια ταλαιπωρία στους πολίτες της Θεσσαλονίκης από την περασμένη Τρίτη, οι οποίοι έχουν εκφράσει την οργή τους στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Προκάλεσε όμως και τεράστια ερωτήματα για τη στάση της ΕΥΑΘ: Και αυτό γιατί ενώ είναι γνωστό πως ο αγωγός ήταν πάρα πολύ παλιός, γιατί δεν έγιναν οι απαραίτητες ενέργειες για την αντικατάστασή του. Μάλιστα, όπως παραδέχτηκε ο πρόεδρος της εταιρείας, σε παρέμβασή του στον ΣΚΑΪ, δεν μπορεί να εγγυηθεί ότι δεν θα ξανασυμβεί αντίστοιχη βλάβη.

Απαρχαιωμένος αγωγός

Όπως εξηγεί στο Newpost πρώην στέλεχος της ΕΥΑΘ που θέλησε να διατηρήσει την ανωνυμία του, ο αγωγός που έρχεται από την Αραβησσό κατασκευάστηκε το 1973 και σημειώνει πως δεν πρόκειται για μια απλή βλάβη.

«Κάτι αντίστοιχο είχε συμβεί το 2004 και μάλιστα τότε  υπήρξε αυτεπάγγελτη παρέμβαση του Εισαγγελέα όπου τότε κάλεσε σε απολογία όλο το διοικητικό συμβουλίου της ΕΥΑΘ. Είναι απορίας άξιο είναι λοιπόν πως προέκυψε ξανά το ίδιο θέμα από τη στιγμή που το πρόβλημα ήταν γνωστό, άρα υπήρξε αμέλεια» τονίζει.

Ο ίδιος όπως ενημέρωσε βρέθηκε σήμερα στο σημείο που διεξάγονται τα έργα αποκατάστασης. Τόνισε σε αυτό το πλαίσιο πως η βλάβη έχει αποκασταθεί και αναμένεται σταδιακά μέχρι αύριο να έχει επανέλθει το νερό σχεδόν σε όλα τα σπίτια και υπηρεσίες της πόλης. Ωστόσο, διευκρινίζει ότι πρόκειται για νερό που δεν θα είναι πόσιμο απευθείας. Επομένως, μόλις τα συνεργεία πιστοποιήσουν ότι τα ποιοτικά χαρακτηριστικά της ποσότητας είναι τα σωστά με τους απαραίτητους υγειονομικούς ελέγχους και ότι εάν η πίεση του είναι η επαρκής, τότε το νερό θα τροφοδοτήσει την πόλη.

Τα έργα επέκτασης δεν προχώρησαν ποτέ

Πάντως ο ίδιος εμφανίζεται βέβαιος ότι το πρόβλημα θα παρουσιαστεί ξανά καθότι και το 2004 που είχε εκδηλωθεί στο ίδιο σημείο αλλά σε διαφορετικό κομμάτι του αγωγού.

Το πρώην στέλεχος της ΕΥΑΘ καταγγέλλει ότι το 2013 είχε αποφασιστεί η επέκταση του διυλιστηρίου από τον Αλιάκμωνα προκειμένου να λειτουργήσει επικουρικά η Αραβησσός, ωστόσο κάτι τέτοιο δεν συνέβη ποτέ.

Τέλος εξέφρασε την απορία του, αφού η υπόθεση ήταν γνωστή στην ΕΥΑΘ από το 2004 γιατί η εταιρία ύδρευσης δεν κατέβαλε το απαιτούμενο ποσό για την διόρθωση της ζημιάς και άφησε την επίμαχη υπόθεση να διαιωνίζεται, προκαλώντας τεράστια οικονομικά ζητήματα στους πολίτες και τους επιχειρηματίες της πόλης.

Τι απαντά ο πρόεδρος της ΕΥΑΘ

Τα όσα καταγγέλλει το πρώην στέλεχος της ΕΥΑΘ στο Newpost, επιβεβαίωσε εμμέσως πλην σαφώς και ο νυν πρόεδρος της εταιρείας Ιωάννης Κρεστενίτης.

Παραδέχτηκε πως ενώ ήταν γνωστό εδώ και χρόνια το πρόβλημα με τον αγωγό, το έργο αντικατάστασης δεν έχει δημοπρατηθεί ακόμα. Και αυτό γιατί, όπως υποστήριξε, εάν προχωρούσαν τα έργα, η ταλαιπωρία των πολιτών θα ήταν ακόμη μεγαλύτερη.

«Για το διάστημα που έχω την ευθύνη της εταιρείας και αυτό που έχω διατυπώσει είναι ότι η Θεσσαλονίκη χρειάζεται επιπλέον νερό. Γι αυτό το λόγο ζητήσαμε και πήραμε τη μελέτη το έργου, έκανε την αναθεώρησή της, την ενέκρινε και έχει σήμερα την μελέτη έτοιμη για να δημιουργήσει το διυλιστήριο. Ζητάμε την έγκριση από τα ΕΣΠΑ της κεντρικής Μακεδονίας, και το έργο θα πάει αρκετούς μήνες», υποστήριξε και συνέχισε:

«Το έργο αυτό το μελέτησε το υπουργείο Υποδομών, το προκήρυξε, δεν ανέθεσε ποτέ τη μελέτη ενώ έγινε ο διαγωνισμός. Δεν είναι μια κοινή βλάβη, είναι ένας τεράστιος αγωγός, δεν είναι βλάβη ενός σωλήνα που περνάει από το δρόμο. Δεν γινόταν να διορθώσουμε νωρίτερα τη βλάβη». Μάλιστα, παραδέχτηκε πως εφόσον εξακολουθεί να υπάρχει αυτός ο αγωγός, «δεν μπορεί να εγγυηθεί κανείς ότι δεν θα ξανασυμβεί το ίδιο πρόβλημα».

Στο ερώτημα του δημοσιογράφου Τάκη Χατζή εάν ενημέρωσε κάποιον υπουργό για τη βλάβη, απάντησε πως οι κ.κ. Σκουρλέτης και Τσαρουχά ήταν ενήμεροι.

Όταν τελειώσουν οι εργασίες, τότε θα ψάξουμε τα αίτια της βλάβης, είπε στη συνέχεια και παραδέχτηκε πως το έργο αντικατάστασης του αγωγού δεν έχει προκηρυχθεί ακόμη. «Μέχρι τα μέσα του 2016 που ανέλαβα πρόεδρος, δεν είχε προκηρυχθεί το έργο αυτό. Περιμένουμε να ολοκληρωθεί η μελέτη για να δημοπρατήσουμε το έργο», κατέληξε.

Πηγή φωτογραφίας: RThess

Ακολουθήστε το Newpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο Newpost.gr