current views are: 8

2 Απριλίου 2018
Δημοσίευση13:40

Κινητοποίηση κατόπιν εορτής από την ΕΥΑΘ για τη διακοπή υδροδότησης

Το πρόβλημα στον αγωγό ήταν γνωστό από το 2004

Δημοσίευση 13:40’

Το πρόβλημα στον αγωγό ήταν γνωστό από το 2004

Μια εβδομάδα μετά τη βλάβη σε κεντρικό αγωγό που στέρησε το νερό από μεγάλο μέρος της Θεσσαλονίκης, η εταιρεία ύδρευσης της πόλης ανακοίνωσε ότι θα παραγγείλει έρευνα για τα αίτια του προβλήματος αλλά και τη διαχείριση της κρίσης.

Ωστόσο ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας, Απόστολος Τζιτζικώστας και οι δήμαρχοι της Θεσσαλονίκης προσέφυγαν στον εισαγγελία για τυχόν ποινικές ευθύνες, ενώ η εκπρόσωπος Τύπου της ΝΔ Μαρία Σπυράκη κατέθεσε ερώτηση στην Κομισιόν σχετικά με συγχρηματοδοτούμενο έργο στη Θεσσαλονίκη μέσω του οποίου «θα μπορούσαν να είχαν εντοπίσει έγκαιρα πιθανά προβλήματα στο δίκτυο».

«Αναρωτιέμαι πόσο μεγάλη σύμπτωση ήταν τελικά να υποβληθεί αυτός ο φάκελος λίγες μέρες πριν σπάσει ο αγωγός» δήλωσε,στο Περιφερειακό Συμβούλιο Κεντρικής Μακεδονίας, ο περιφερειάρχης Απόστολος Τζιτζικώστας, σχετικά με τη μελέτη που υποβλήθηκε από την ΕΥΑΘ προς ένταξη στο ΕΣΠΑ, για την επέκταση εγκατάστασης επεξεργασίας νερού από τον Αλιάκμονα.

Ο διαγωνισμός για το έργο σχεδιάζεται να προκηρυχθεί φέτος.

«Ήταν μεγάλη σύμπτωση μια εκκρεμότητα επτά ετών να έρχεται προς ένταξη στο ΕΣΠΑ λίγες μέρες πριν τη μεγάλη κρίση, μια κρίση που δεν μπορεί να μην έδωσε σημάδια από πριν» είπε, και τόνισε πως «είναι η ώρα να αναζητηθούν ευθύνες».

Έκανε, δε, λόγο για «επισκέπτες υπουργούς», οι οποίοι «προσπαθούν, ενώ υπάρχει μια τεράστια κρίση στην πόλη μας, να αποφύγουν τις ευθύνες τους», ενώ «δεν ξέρουν ούτε καν πώς λειτουργεί η δομή μιας Περιφέρειας». Στο σημείο αυτό τόνισε ότι «στην ΕΥΑΘ δεν επιτρέπεται να μην συμμετέχει η αυτοδιοίκηση ενός τόπου».

Η υδροδότηση έχει αποκατασταθεί εν μέρει την Παρασκευή, με τα προβλήματα υδροδότησης να συνεχίζονται σε τμήματα του Πανοράματος και του Επταπυργίου.

Σύμφωνα με την Εταιρεία Ύδρευσης και Αποχέτευσης Θεσσαλονίκης, η ροή νερού προς την πόλη είναι «απολύτως ικανοποιητική», καθώς φτάνει τα 12.000 κυβικά μέτρα ανά ώρα, πάνω από τη συνηθισμένη στα 10.500 κυβικά ανά ώρα.

Η ΕΥΑΘ ανακοίνωσε ότι θα ζητήσει τεχνική πραγματογνωμοσύνη, πιθανώς από το Τεχνικό Επιμελητήριο τόσο για τα αίτια της ολικής θραύσης του αγωγού που φέρνει νερό από την Αραβησσό, καθώς και για τον τρόπο με τον οποίο αντιμετωπίστηκε το πρόβλημα.

Γνωστό το πρόβλημα

Πρώην στέλεχος της ΕΥΑΘ που θέλει να διατηρήσει την ανωνυμία του ανέφερε ωστόσο στο Newpost ότι αγωγός χρονολογείται από το 1974 και είχε ξαναπαρουσιάσει πρόβλημα το 2004. «Μάλιστα τότε  υπήρξε αυτεπάγγελτη παρέμβαση του Εισαγγελέα όπου τότε κάλεσε σε απολογία όλο το διοικητικό συμβουλίου της ΕΥΑΘ. Είναι απορίας άξιο είναι λοιπόν πως προέκυψε ξανά το ίδιο θέμα από τη στιγμή που το πρόβλημα ήταν γνωστό, άρα υπήρξε αμέλεια» δήλωσε.

Ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος ΕΥΑΘ ΑΕ, Γιάννης Κρεστενίτης, διαβεβαίωσε την Παρασκευή ότι τις μέρες διακοπής της υδροδότησης η εταιρεία προσπάθησε να εξασφαλίσει δίκαιη κατανομή του νερού «χωρίς πολιτική διαχείριση».

Λίγη ώρα νωρίτερα ο Απόστολος Τζιτζικώστας, περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας, καθώς και οι δήμαρχοι Θεσσαλονίκης, προσέφευγαν στον εισαγγελέα προκειμένου να διερευνηθούν τυχόν ποινικές ευθύνες.

Παρέμβαση εισαγγελέα

Η Εισαγγελία Πρωτοδικών Θεσσαλονίκης παρήγγειλε επείγουσα προκαταρκτική εξέταση για το εάν στοιχειοθετούνται τα αδικήματα της έκθεσης, της παράβασης καθήκοντος, της παρακώλυσης λειτουργίας κοινωφελών εγκαταστάσεων και της απιστίας.

Επίσης την Παρασκευή, η ευρωβουλευτής της ΝΔ και εκπρόσωπος Τύπου της ΝΔ κατέθεσε κατεπείγουσα ερώτηση στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή ζητώντας να μάθει για την πορεία σημαντικού συγχρηματοδοτούμενου έργου που είχε εγκριθεί για την ΕΥΑΘ.

Σύμφωνα με την κ. Σπυράκη, η ΕΥΑΘ «θα μπορούσε να είχε εντοπίσει έγκαιρα πιθανά προβλήματα στο δίκτυο» μέσω του έργου, το οποίο έχει τίτλο «Τηλεέλεγχος και αυτοματισμός του συστήματος ύδρευσης της περιοχής εξυπηρέτησης της ΕΥΑΘ» και προϋπολογισμό 4,15 εκατ. ευρώ.


σχετικα αρθρα