current views are: 720

6 Απριλίου 2018
Δημοσίευση04:27

Επιτάφιος στην Αθήνα! Οι 10+1 πιο γραφικοί

Ζήστε την μυσταγωγική εμπειρία της περιφοράς του Επιταφίου σε έντεκα εκκλησίες της Αθήνας που ξεχωρίζουν για την γραφικότητα, το φυσικό περιβάλλον, το ιδιαίτερο τυπικό ή τη χορωδία τους

Δημοσίευση 04:27’

Ζήστε την μυσταγωγική εμπειρία της περιφοράς του Επιταφίου σε έντεκα εκκλησίες της Αθήνας που ξεχωρίζουν για την γραφικότητα, το φυσικό περιβάλλον, το ιδιαίτερο τυπικό ή τη χορωδία τους

Θα ξεκινήσουμε την «περιφορά» μας από τη γειτονιά της Ακρόπολης όπου φωλιάζουν δύο από τις πιο γραφικές εκκλησίες της Αθήνας, ο Άγιος Δημήτριος Λουμπαρδιάρης και η Αγία Μαρίνα στον λόφο Νυμφών ή Αστεροσκοπείου, όπως τον γνωρίσουν οι περισσότεροι. Μικροσκοπική και ταπεινή η πρώτη, μεγαλοπρεπής και περίτεχνη η δεύτερη, συνδυάζουν κατανυκτική ατμόσφαιρα και σουλατσάδα σε μια από τις πιο φωτογενείς γειτονιές της πρωτεύουσας. Φυσιολογικά, συγκεντρώνουν και αρκετούς ξένους επισκέπτες της Αθήνας.


Πλήθος κόσμου ακολουθεί την περιφορά του Επιταφίου του Άγιου Δημήτριου Λουμπαρδιάρη


Λεπτομέρεια του Επιταφίου του Άγιου Γεώργιου Λουμπαρδιάρη

Μια ακόμα επιλογή με έντονο «τοπικό» χρώμα είναι η Πλάκα. Οι ναοί που ξεχωρίζουν και συγκεντρώνουν το μεγαλύτερο εκκλησίασμα κατά την περιφορά του Επιταφίου είναι η Αγία Αικατερίνη, Χαιρεφώντος και Λυσικράτους, και το Μετόχι του Πανάγιου Τάφου (Άγιοι Ανάργυροι) στην οδό Ερεχθέως. Η περιφορά του Επιταφίου γίνεται στα λιθόστρωτα στενά της περιοχής και συχνά πυκνά οι συγκεντρωμένοι πιστοί συνεχίζουν την «έξοδό» τους με ένα ποτό στα πολυάριθμα στέκια της γειτονιάς. Αξίζει κανείς να σημειώσει ότι στο Μετόχι του Παναγίου Τάφου ακολουθείται το τυπικό του Πατριαρχείου Ιεροσολύμων.


Από την περιφορά του Επιταφίου της Αγίας Αικατερίνης

Λίγο πιο πέρα, στο εμπορικό τρίγωνο της Αθήνας, οι εκκλησίες που συγκεντρώνουν το μεγαλύτερο ενδιαφέρον είναι η Καπνικαρέα (η σωστή ονομασία της είναι Ναός των Εσοδίων της Θεοτόκου), ο Άγιος Γεώργιος Καρύτσης και η Αγία Ειρήνη στην Αιόλου. Οι επιτάφιοι των δύο τελευταίων διασταυρώνονται στη διάρκεια της περιφοράς ενώ οι εξαιρετικές χορωδίες των δύο ναών συμβάλλουν στο κλίμα κατάνυξης και συγκίνησης.


Επιτάφιος στην Αγία Ειρήνη

Λίγο πιο πάνω, στη σκιά του Ιερού του Ολυμπίου Διός, η Αγία Φωτεινή Ιλισσού προσφέρεται για ηρεμία και περισυλλογή με θέα τον Ιερό Βράχο της Ακρόπολης.  Χτισμένος στα ερείπια του αρχαίου ιερού της Εκάτης, δίπλα στο ιερό του Πανός, ο ναός και περιβάλλων χώρος θυμίζουν νησίδα στο μέσο πελάγους και ένα χαμηλόφωνο  πλήθος που συγκεντρώνεται εδώ κάθε χρόνο για τον Επιτάφιο.


Η Αγία Φωτεινή


Επιτάφιος στο κέντρο της Αθήνας

Για τους κάτοικους του αθηναϊκού uptown ο Άγιος Νικόλαος Ρηγίλλης, το εκκλησάκι που βρίσκεται κρυμμένο πίσω από το Ωδείο Αθηνών, βασιλέως Γεωργίου και Ριζάρη, είναι η πιο «σικ» επιλογή για Επιτάφιο στο κέντρο της Αθήνας. Η περιφορά ξεκινάει από την οδό Ρηγίλλης, συνεχίζει στην οδό Μουρούζη με μια μικρή στάση στον πυροσβεστικό σταθμό της περιοχής, διέρχεται από το Μέγαρο Μαξίμου και το Προεδρικό Μέγαρο.


Ο Άγιος Νικόλαος Ρηγίλλης

Σε διαμετρικά αντίθετη κατεύθυνση, στο Πεδίον του Άρεως, μια ακόμα «κρυφή» εκκλησία περιμένει τους πιστούς τη Μεγάλη Παρασκευή. Οι Άγιοι Ταξιάρχες, είναι ένα μικρό αλλά πανέμορφο εκκλησάκι το οποίο θα βρείτε μπαίνοντας από την είσοδο της οδού Μουστοξύδη. Η περιφορά του Επιταφίου πραγματοποιείται στα μονοπάτια του πάρκου που τέτοια εποχή εκρήγνυνται από χρώματα και αρώματα.


Οι Άγιοι Ταξιάρχες

Και ένα Επιτάφιος στο φως της ημέρας. Στη Μονή της Καισαριανής στους πρόποδες του Υμηττού η περιφορά του Επιταφίου γίνεται το μεσημέρι, 14:00 με 14:30, ενώ ο στολισμός του ξεκινάει νωρίς το πρωί. Τα Εγκώμια ψέλνει χορωδία από παιδιά της Χριστιανικής Αδελφότητας Νέων.


Από την προσκύνηση του Επιταφίου στη Μονή Καισαριανής


Η περιφορά του Επιταφίου στο δάσος της Καισαριανής