ΕΛΛΑΔΑ

Τουρκική πρόκληση στη Ρω - Πυρά από την ελληνική φρουρά, έκτακτη σύσκεψη στο ΓΕΕΘΑ

Δημοσίευση 10 Απριλίου 2018, 08:59 / Ανανεώθηκε 10 Απριλίου 2018, 12:50
Τουρκική πρόκληση στη Ρω - Πυρά από την ελληνική φρουρά, έκτακτη σύσκεψη στο ΓΕΕΘΑ
Facebook Twitter Whatsapp

Τουρκικό ελικόπτερο έκανε χαμηλή πτήση

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Ένα ακόμα επεισόδιο ήρθε να προστεθεί τη Δευτέρα του Πάσχα στη μακρά λίστα των προκλήσεων της Άγκυρας, καθώς σύμφωνα με πληροφορίες τουρκικό ελικόπτερο έκανε χαμηλές πτήσεις πολύ κοντά στη νήσο Ρω, με τον ελληνικό στρατό να απαντάει σύμφωνα με τους προβλεπόμενους κανόνες εμπλοκής. Στη «σκιά» του σοβαρού αυτού επεισοδίου, αυτή την ώρα πραγματοποιείται έκτακτη σύσκεψη στο Γενικό Επιτελείο του υπουργείου Εθνικής Άμυνας.

Όπως έγινε γνωστό, στις 10:28 η φρουρά στη νήσο Ρω, στο νησιωτικό σύμπλεγμα του Καστελόριζου, άκουσε ένα ελικόπτερο χωρίς φώτα να έρχεται προς την πλευρά τους, χωρίς να μπορούν να διακρίνουν περί τίνος πρόκειται. Αμέσως επικοινώνησαν με τον διοικητή τους στη Μεγίστη, ο οποίος τους ενημέρωσε πως δεν υπάρχει κάποιο σχέδιο πτήσης στην περιοχή και τους έδωσε εντολή να ρίξουν τροχιοδεικτικά πυρά προς τον ουρανό, αλλά σε άλλη κατεύθυνση από το ελικόπτερο. Τελικά, το ελικόπτερο που σύμφωνα με πληροφορίες ήταν της τουρκικής ακτοφυλακής, αποχώρησε από την περιοχή. Ωστόσο, εντύπωση προκαλεί το γεγονός πως το ελικόπτερο πετούσε με σβηστά φώτα.

Οι πληροφορίες ποπυ έρχονται από το ΓΕΕΘΑ είναι, επί του παρόντος, ασαφείς ως προς το εάν το ελικόπτερο έκανε υπέρπτηση πάνω από το ελληνικό νησί ή εάν κινήθηκε κοντά και περιμετρικά αυτού.

Σε κάθε περίπτωση, υπήρξε απάντηση από την ελληνική φρουρά και, παράλληλα, ταχεία ενημέρωση της στρατιωτικής και πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας. Για το περιστατικό, που χαρακτηρίζεται από το Κέντρο Επιχειρήσεων του Πενταγώνου ως πολύ σοβαρό, ενημερώθηκε και ο Πρωθυπουργός. Πηγές του υπουργείου Εθνικής Άμυνας επισημαίνουν πως η αντίδραση ήταν σύμφωνα με τους εθνικούς κανόνες εμπλοκής.

«Είναι αδιανόητο να έχουν περάσει 12 ώρες και το υπουργείο Εθνικής Αμυνας να μην έχει ακόμη ενημερώσει τους πολίτες για το τι ακριβώς συνέβη» τονίζει σε ανάρτησή του στο Twitter ο τομεάρχης Άμυνας της ΝΔ, Βασίλης Κικίλιας, αναφορικά με το επεισόδιο στη νήσο Ρω.

Μπαράζ προκλήσεων και το Πάσχα

Ακόμα και ανήμερα του Πάσχα, η Άγκυρα δεν σταμάτησε να κλιμακώνει την επιθετικότητά της τόσο σε στρατιωτικό επίπεδο, όσο και σε επίπεδο δηλώσεων.

Ειδικότερα, δύο F-16 της γειτονικής χώρας, πέταξαν πάνω από την νησίδα Παναγιά των Οινουσσών, λίγο μετά την επίσκεψη του υπουργού Άμυνας Πάνου Καμμένου σε ακριτικά φυλάκια της περιοχής.

Όπως έγινε γνωστό από το ΓΕΕΘΑ, τουρκικό F-16 εισήλθε στο FIR Αθηνών χωρίς να καταθέσει σχέδιο πτήσης στις 11:11 το πρωί, πέταξε πάνω από την Παναγιά Οινουσσών στα 21.000 πόδια και εξήλθε του FIR Αθηνών ένα λεπτό αργότερα. Στις 11:20 το πρωί, άλλο τουρκικό F-16 εισήλθε στο FIR Αθηνών, πέταξε πάνω από την ίδια νησίδα σε μεγάλο ύψος και εξήλθε του FIR Αθηνών ένα λεπτό αργότερα.

Λίγες ώρες αργότερα, η Άγκυρα έβαζε στο στόχαστρό της εκ νέου τον υπουργό Εθνικής Άμυνας δια του υπουργού Ευρωπαϊκών Υποθέσεων Ομέρ Τσελίκ. Σε καταιγισμό αναρτήσεών του στο Twitter, ο Ομέρ Τσελίκ καλεί την ΕΕ να καταδικάσει τις δηλώσεις του Έλληνα υπουργού Άμυνας, «διαφορετικά, η αλληλεγγύη της ΕΕ δεν αποτελεί αρχή αλληλεγγύης, αλλά μοιάζει με κενό γράμμα του ψυχρού πολέμου».

Κι όλα αυτά συμβαίνουν την ώρα που οι δύο Έλληνες στρατιωτικοί εξακολουθούν να βρίσκονται στις φυλακές της Αδριανούπολης, όπου και κρατούνται από τις αρχές Μαρτίου.