current views are: 13

16 Απριλίου 2018
Δημοσίευση14:43

«Ανεβάσαμε τη σημαία στη βραχονησίδα για τον Μπαλταδώρο»

Η αποκάλυψη ενός εκ των τριών Ελλήνων που ύψωσαν τη «γαλανόλευκη»

Δημοσίευση 14:43’

Η αποκάλυψη ενός εκ των τριών Ελλήνων που ύψωσαν τη «γαλανόλευκη»

Για ένα άγνωστο επεισόδιο στο Αιγαίο μίλησε τη Δευτέρα ο Τούρκος πρωθυπουργός, Μπιναλί Γιλντιρίμ, ισχυριζόμενος ότι Τούρκοι κομάντος κατέβασαν από βραχονησίδα ελληνική σημαία.

Πρόκειται για την βραχονησίδα μικρός ανθρωποφάς όπου τρεις Έλληνες ύψωσαν την ελληνική σημαία. Ένας από τους τρεις Έλληνες αποκάλυψε γιατί προχώρησε σε αυτή την ενέργεια.

«Το κάναμε για τον Γιώργο Μπαλταδώρο» είπε μιλώντας στο Star.gr. Όπως τόνισε, η παρέα των τριών ατόμων, θέλησε την περασμένη Παρασκευή – εκ μέρους όλων των Φούρνων – να τιμήσει τον ήρωα-σμηναγό που σκοτώθηκε την Πέμπτη 12 Απριλίου, όταν το Mirage που πιλόταρε συνετρίβη στο Αιγαίο.

Πρόσθεσε, μάλιστα: «Ρίξαμε και στεφάνι στη θάλασσα προς τιμήν του».

Ανέφερε ακόμα πως δεν έχει βάλει μόνο μία σημαία, στη βραχονησίδα μικρός ανθρωποφάς, αλλά συνολικά πέντε σε γύρω βραχονησίδες και νησάκια.

Παράλληλα, διέψευσε ότι Τούρκοι κομάντος ήταν αυτοί που κατέβασαν τη σημαία, όπως ισχυρίστηκαν ο υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου και τουρκικά μέσα. «Όταν πήγαμε για να ανεβάσουμε τη σημαία, είδα ένα γιοτ που έκανε βόλτες. Δεν του έδωσα σημασία. Ήταν κατασκοπευτικό πολιτικό σκάφος. Αυτοί την κατέβασαν την Κυριακή. Το Σάββατο που είχαμε πάει ήταν εκεί η σημαία» είπε.

Πρόκληση από την Άγκυρα

«Έγινε προσπάθεια να υψωθεί ελληνική σημαία σε βραχονησίδα. Η ακτοφυλακή μας έκανε τις απαραίτητες ενέργειες και κατέβασε τη σημαία», ισχυρίστηκε τη Δευτέρα ο Μπιναλί Γιλντιρίμ.

«Προτρέπουμε την Ελλάδα να απέχει από προβοκατόρικες ενέργειες που θα αυξήσουν την ένταση», πρόσθεσε.

Ο Τούρκος πρωθυπουργός είπε συγκεκριμένα: «Είμαστε ενήμεροι για κάποιες ενέργειες του γείτονά μας της Ελλάδας, η οποία προκαλεί την αύξηση της έντασης, κατά περιόδους στο Αιγαίο. Αυξήσεις σε αυτές τις εντάσεις πολλαπλασιάστηκαν το τελευταίο διάστημα ειδικά στα θέματα ιδιοκτησίας. Πάλι βλέπουμε ενέργειες που μοιάζουν με αυτές που γίνονται στα Ίμια (σ.σ. οι Τούρκοι τα αποκλαλούν Καρντάκ) και πάλι σε νησί  κοντά στο Ντιντίμ, έγινε μία απόπειρα να μπει ελληνική σημαία σε ακατοίκητο έδαφος. Η ακτοφυλακή παρενέβη με τις κατάλληλες ενέργειες και κατέβασε τη σημαία από εκεί».

«Τούρκοι κομάντος κατέβασαν τη σημαία από βραχονησίδα», είπε ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου και πρόσθεσε «αν χρειαστεί θα το ξανακάνουμε σε οποιοδήποτε σημείο».

Μίλησε για καλή ατζέντα που έχει δημιουργηθεί από την επίσκεψη του Τ. Ερντογάν και τη συνθήκη της Λωζάννης και πρόσθεσε πως «βεβαίως υπάρχουν νησίδες και βραχονησίδες που δεν έχει καθοριστεί η κυριαρχία τους. Εμείς λέμε ότι είναι δικά μας τα νησιά μας, οι Έλληνες λένε ότι είναι δικά τους. Χωρίς να υπάρχει ένταση μπορούμε να επιλύσουμε τα θέματα».

Υποστήριξε ακόμα πως ελληνικό σκάφος είχε προσπαθήσει να εμβολίσει το τουρκικό στα Ίμια και κατηγόρησε τον υπουργό Άμυνας, Πάνο Καμμένο.

«Τον χαρακτηρίζουν κάποιοι στην Ελλάδα καλό παιδί, κάποιο κακομαθημένο παιδί, αγαπάει τον λαϊκισμό όμως δεν πρέπει να χαλάσουμε τις σχέσεις λόγω αυτού του προσώπου», είπε ο Τσαβούσογλου σύμφωνα με τα όσα μετέδωσε ο ΣΚΑΪ

Η κυβέρνηση διαψεύδει τον Γιλντιρίμ

«Η δήλωση του κ. Γιλντιρίμ είναι απολύτως προκλητική και καταδικαστέα» τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Δημήτρης Τζανακόπουλος στην πρώτη επίσημη αντίδραση της ελληνικής κυβέρνησης για το επεισόδιο που φέρεται να συνέβη σε ελληνική βραχονησίδα.

«Η Ελλάδα δεν πρόκειται να αποδεχθεί ούτε τη θεωρία των γκρίζων ζωνών ούτε βέβαια οποιαδήποτε αμφισβήτηση της εδαφικής της κυριαρχίας», τόνισε κατά την ενημέρωση δημοσιογράφων ο κ. Τζανακόπουλος.

«Με βάση την τελευταία ενημέρωση που έχει ο Πρωθυπουργός από το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας και το Γενικό Επιτελείο Ναυτικού, δεν επιβεβαιώνεται κανένα περιστατικό παραβίασης σε ελληνικό έδαφος. Παρόλα αυτά συνεχίζουμε τη διερεύνηση του θέματος με ψυχραιμία και με απόλυτη σοβαρότητα», συμπλήρωσε. 

«Η ενημέρωση είναι ότι δεν επιβεβαιώνεται κανένα τέτοιο περιστατικό. Δεν έχω κάτι να προσθέσω», είπε ο κ. Τζανακόπουλος απαντώντας σε δημοσιογραφικό ερώτημα.


σχετικα αρθρα