ΕΛΛΑΔΑ

ΣτΕ: Κανένας περιορισμός κυκλοφορίας για τους εισερχόμενους πρόσφυγες

Δημοσίευση 17 Απριλίου 2018, 19:58 / Ανανεώθηκε 17 Απριλίου 2018, 21:18
ΣτΕ: Κανένας περιορισμός κυκλοφορίας για τους εισερχόμενους πρόσφυγες
Photo: Sooc
Facebook Twitter Whatsapp

Ελεύθερη κυκλοφορία για όσους εισέρχονται μετά τις 16 Απριλίου

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Οι πρόσφυγες που εισέρχονται στην Ελλάδα από εδώ στο εξής θα μπορούν να κινούνται ελεύθερα στη χώρα, ενώ το καθεστώς περιορισμού θα ισχύει μόνο για όσους βρίσκονται ήδη στα νησιά Λέσβος, Σάμος, Χίος, Λέρο, Ρόδος και Κω, αποφάνθηκε το Συμβούλιο της Επικρατείας. Το υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής ανακοίνωσε πως «θα μελετήσει την απόφαση»

Το ΣτΕ εξέτασε προσφυγή του Ελληνικού Συμβουλίου για τους Πρόσφυγες, το οποίο ζητούσε να ακυρωθεί η υπ΄ αριθμ 10464/31.5.2016 απόφαση της διευθύντριας της υπηρεσίας ασύλου, με οποία τέθηκε περιορισμός στην κυκλοφορία των αιτούντων διεθνή προστασία προσφύγων στα επίμαχα 6 νησιά.

Κατόπιν αυτού, το Δ΄ Τμήμα του ΣτΕ, με πρόεδρο τον αντιπρόεδρο Χρήστο Ράμμο και εισηγητή τον σύμβουλο Επικρατείας Διομήδη Κυριλλόπουλο, δημοσίευσαν την υπ΄ αριθμ. 805/2018 απόφασή του, με την οποία ακυρώθηκε η επίμαχη απόφαση της διευθύντριας της υπηρεσίας ασύλου.

Το δικαστήριο έκρινε ότι, εφόσον δεν προκύπτουν σοβαροί και επιτακτικοί λόγοι δημοσίου συμφέροντος και μεταναστευτικής πολιτικής, οι οποίοι θα μπορούσαν να δικαιολογήσουν την επιβολή του περιορισμού κυκλοφορίας για τους αιτούντες ασύλου που εισέρχονται στην ελληνική επικράτεια μετά την 20η Μαρτίου 2016, πρέπει να ακυρωθεί η προσβαλλόμενη απόφαση.

Όπως αναφέρεται στην δικαστική απόφαση, ο περιορισμός στην κυκλοφορία που επιβλήθηκε στα άτομα που αιτούνται διεθνή προστασία, έχει ως συνέπεια τον μη επιμερισμό των προσώπων αυτών σε ολόκληρη την ελληνική επικράτεια, αλλά αντιθέτως την άνιση συγκέντρωση τους σε ορισμένες μόνο Περιφέρειες, κάτι που επιφέρει σημαντική επιβάρυνση και υποβάθμισή τους σε σχέση με τις άλλες περιοχές της χώρας.

Τα 6 αυτά νησιά, αναφέρεται στην απόφαση του ΣτΕ, καλούνται να διαχειριστούν και να αντιμετωπίσουν με τις υπάρχουσες υποδομές και μάλιστα εν μέσω της σοβαρής δημοσιονομικής κρίσης που διέρχεται η χώρα, την είσοδο και παραμονή σε αυτές σημαντικού αριθμού προσώπων που αιτούνται διεθνή προστασία, με συνέπεια να υφίσταται σοβαρός κίνδυνος προκλήσεων κοινωνικών εντάσεων, με επιπτώσεις στη δημόσια τάξη και την οικονομική ζωή των επίμαχων Περιφερειών, οι οποίες αποτελούν και τουριστικούς περιορισμούς.

Εξάλλου, στην απόφαση του ΣτΕ αναφέρεται ότι από πουθενά δεν προκύπτουν οι νόμιμοι λόγοι που υπαγορεύουν την επιβολή του περιοριστικού μέτρου, προκειμένου να μπορεί να κριθεί εάν βρίσκεται εντός των ορίων των διατάξεων του άρθρου 41 του νόμου 4375/2016, βάσει του οποίου εκδόθηκε η προσβαλλόμενη απόφαση της διευθύντριας της υπηρεσίας ασύλου.

Πάντως οι διατάξεις αυτές «ερμηνευμένες υπό το φως της Σύμβασης της Γενεύης που αποτελεί τον ακρογωνιαίο λίθο του διεθνούς νομικού συστήματος για την προστασία των προσφύγων», επιτρέπουν την επιβολή περιοριστικών μέτρων στους αιτούντες διεθνή προστασία.

 Η μειοψηφία (Χρήστος Ράμμος, Όλγα Παπαδοπούλου και Χριστίνα Μπολόφη) υποστήριξε ότι η προσβαλλόμενη απόφαση είναι νόμιμη για δύο λόγους: Πρώτον, απαιτείται χρόνος για την εξέταση των αιτήσεων· και δεύτερον, λόγω της κοινής δήλωσης της Ευρωπαϊκής Ένωσης με την Τουρκία για σχέδιο δράσης για στήριξη των Σύρων υπηκόων.

Στην απόφαση του ΣτΕ διευκρινίζεται ότι τα αποτελέσματα της ακύρωσης της προσβαλλόμενης απόφασης ανατρέχουν από χθες 15 Απριλίου και όχι από την 20η Μαρτίου 2016.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε το Newpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο Newpost.gr