current views are: 7

19 Απριλίου 2018
Δημοσίευση05:00

Ξεκινούν οι 48ωρες απεργίες της ΓΕΝΟΠ ΔΕH – Το νομοσχέδιο για την πώληση των λιγνιτικών μονάδων

Έως τις 31 Μαΐου ο διαγωνισμός

Δημοσίευση 05:00’

Έως τις 31 Μαΐου ο διαγωνισμός

Ξεκινούν εντός της ημέρας οι επαναλαμβανόμενες 48 απεργίες της ΓΕΝΟΠ ΔΕΗ μετά την κατάθεση του σχεδίου νόμου στην Βουλή, που θα επιτρέπει την πώληση μονάδων και λιγνιτωρυχείων της επιχείρησης μέσα στο επόμενο 6μηνο σε ιδιώτες.

Οι μονάδες αφορούν την Μεγαλόπολη και τη Φλώρινα και πρόκειται να μεταβιβαστούν μετά από διαγωνισμό που θα διεξαχθεί έως τον Ιούνιο. 

Η κυβέρνηση έρχεται για πρώτη φορά σε ανοιχτή ρήξη με συνδικαλιστές που την υποστήριξαν για να εκλεγεί, ώστε να ακυρώσει το σχέδιο της πώλησης της μικρής ΔΕΗ που είχε ψηφίσει η προηγούμενη κυβέρνηση.

Πάντως πηγές του υπουργείου ενέργειας θεωρούν ότι δε θα υπάρξουν επιπτώσεις με διακοπές ρεύματος από τις απεργίες, καθώς μέρος των συνδικαλιστών ελέγχεται και δε θα ωθήσει την κατάσταση στα άκρα ώστε να επηρεαστεί το κοινωνικό σύνολο.

Από τη μικρή ΔΕΗ η κυβέρνηση ξεπουλά τη μισή ΔΕΗ δηλώνει η αντιπολίτευση και μιλά για χρήματα που θα προκύψουν που δε θα μπουν στα ταμεία της ΔΕΗ, αλλά στη μαύρη τρύπα των δημοσίων οικονομικών. 

Στην προσφατη ανακοίνωσή της η ΓΕΝΟΠ ΔΕΗ είχε προαναγγείλει τις κινητοποιήσεις: «Κατά τη συνεδρίαση συζητήθηκαν οι τελευταίες εξελίξεις στο ζήτημα της πώλησης των λιγνιτικών μονάδων, επαναβεβαιώθηκε η απόλυτη και ξεκάθαρη αντίθεση των εργαζομένων στο «Εθνικό έγκλημα» του ξεπουλήματος της ΔΕΗ , εξετάστηκε καλύτερη η οργάνωση του αγώνα απέναντι σε αυτή την καταστροφική επιλογή και ο συντονισμός των κινητοποιήσεων που σχεδιάζονται σε ολόκληρο τον Ομιλο ΔΕΗ.

Στο πλαίσιο αυτό αποφασίστηκε η ενημέρωση των πολιτικών κομμάτων και των Βουλευτών, η αποτελεσματικότερη πληροφόρηση των πολιτών για τις επιπτώσεις αυτής της επιλογής αλλά και η κλιμάκωση του αγώνα των εργαζομένων, των κοινωνικών οργανώσεων και των τοπικών κοινωνιών ενάντια στον ακρωτηριασμό της μεγαλύτερης βιομηχανικής επιχείρησης της χώρας».

Σστην ίδια ανακοίνωση η ΓΕΝΟΠ επεσήμανε: «Υπενθυμίζεται πως με βάση τις αποφάσεις του διοικητικού συμβουλίου της ΓΕΝΟΠ/ΔΕΗ με την κατάθεση του νομοσχεδίου στην Ολομέλεια της Βουλής ξεκινούν 48ωρες επαναλαμβανόμενες απεργίες. Η ΓΕΝΟΠ/ΔΕΗ και τα Σωματεία –Μέλη της προετοιμάζονται να δώσουν, με όρους κοινωνίας , έναν δυναμικό και ξεκάθαρο αγώνα για την ακύρωση των αποφάσεων που δίνουν τη χαριστική βολή στον Όμιλο ΔΕΗ και πλήττουν ανεπανόρθωτα το δημόσιο συμφέρον».

Τι προβλέπει το νομοσχέδιο

Βάσει του νομοσχεδίου, ο διαγωνισμός για την πώληση των μονάδων θα διεξαχθεί με ευθύνη και δαπάνη της ΔΕΗ, την εποπτεία ωστόσο του διαγωνισμού θα έχει ανεξάρτητος διεθνής σύμβουλος τον οποίο θα προσλάβει και θα πληρώνει η ΔΕΗ κατόπιν εγκρίσεώς του από την Ε.Ε., αλλά θα ενεργεί ως «εντολοδόχος παρακολούθησης (monitoring Trustee) εκ μέρους της Ευρωπαϊκής Επιτροπής» των δεσμεύσεων που έχει αναλάβει η Ελληνική Δημοκρατία έναντι της αποεπένδυσης.

Σε σχέση με τα εργασιακά και παρά τις δεσμεύσεις του υπουργού Ενέργειας Γιώργου Σταθάκη για διασφάλιση των θέσεων εργασίας και των υφιστάμενων εργασιακών σχέσεων, το νομοσχέδιο το μόνο που διασφαλίζει είναι η προστασία των εργαζομένων που θα μεταβιβαστούν στις μονάδες που θα πωληθούν από απολύσεις για διάστημα έξι ετών. 

Η ΔΕΗ, σύμφωνα με το άρθρο 3 του νομοσχεδίου που ρυθμίζει το πλαίσιο της διαγωνιστικής διαδικασίας για την πώληση των μονάδων, θα πρέπει να προκηρύξει δημόσια διεθνή πρόσκληση έως τις 31 Μαΐου.

Θα έχει προηγηθεί η σύσταση δύο νέων ανώνυμων εταιρειών με μοναδικό μέτοχο τη ΔΕΗ και με κύριο σκοπό την εξόρυξη και την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργεια. Στην πρώτη εταιρεία η ΔΕΗ θα εισφέρει περιουσιακά στοιχεία, δικαιώματα και υποχρεώσεις που αφορούν τη λιγνιτική ηλεκτροπαραγωγική δραστηριότητά της στην περιοχή Μελίτης Φλώρινας και στη δεύτερη τα περιουσιακά στοιχεία, δικαιώματα και υποχρεώσεις που αφορούν τη λιγνιτική της ηλεκτροπαραγωγικής δραστηριότητας στην περιοχή της Μεγαλόπολης Αρκαδίας. Το άρθρο 1 περιγράφει εκτενώς και αναλυτικά τα περιουσιακά στοιχεία που μεταβιβάζονται στις νέες εταιρείες. Όσον αφορά τις κοινές υποδομές της μονάδας 4 της Μεγαλόπολης με τη μονάδα 5 που παραμένει στη ΔΕΗ, το νομοσχέδιο προβλέπει μεταβίβαση αυτών που μπορούν να αυτονομηθούν στη νέα εταιρεία και χρήση αυτών που δεν μπορούν να διαχωριστούν μέσω συμβάσεων μίσθωσης και παροχής υπηρεσιών μεταξύ ΔΕΗ και νέας εταιρείας.

Μέχρι τις 31 Μαΐου 2018 το διοικητικό συμβούλιο της ΔΕΗ θα πρέπει να εγκρίνει τους όρους των πράξεων απόσχισης των δύο κλάδων και τις λογιστικές καταστάσεις απόσχισης. Η διαδικασία της απόσχισης γίνεται με μια σειρά από νομικές παρεκκλίσεις αλλά και πρόσθετες, ενώ το νομοσχέδιο υποχρεώνει τις αρμόδιες διοικητικές και ανεξάρτητες αρχές να εκδώσουν, τροποποιήσουν ή παρατείνουν κάθε απαραίτητη άδεια για τη λειτουργία των μονάδων έως και τις 31 Δεκεμβρίου 2018.

Υπενθυμίζεται ότι οι εργαζόμενοι της ΔΕΗ διαφωνούν κάθετα με την πώληση των λιγνιτικών μονάδων. Μάλιστα η ΓΕΝΟΠ/ΔΕΗ έχει εξαγγείλει 48ωρες επαναλαμβανόμενες απεργίες από τη στιγμή που θα αρχίσει η συζήτηση του νομοσχεδίου στη Βουλή.


σχετικα αρθρα