current views are: 10

22 Απριλίου 2018
Δημοσίευση13:27

Φουντώνει η ανησυχία για «τσουνάμι» προσφύγων στον Έβρο

Στέλνουν εκτάκτως 150 συνοριοφύλακες, τα «στραβά μάτια» κάνουν οι Τούρκοι

Δημοσίευση 13:27’
Μετανάστες

Στέλνουν εκτάκτως 150 συνοριοφύλακες, τα «στραβά μάτια» κάνουν οι Τούρκοι

Διάχυτη είναι η ανησυχία των ελληνικών αρχών ότι οι πολιτικές εξελίξεις στην Τουρκία, σε συνδυασμό με τη ρευστότητα που επικρατεί στην ευρύτερη περιοχή λόγω του πολέμου στη Συρία, ενδέχεται να οδηγήσουν κύματα προσφύγων μέσω Τουρκίας στα χερσαία περάσματα των συνόρων στον Έβρο.

Μάλιστα λόγω του έντονου προβληματισμού ήδη στέλνονται 150 συνοριοφύλακες στη «γραμμή άμυνας» στο ποτάμι.

Όπως είχε καταγράψει το Newpost, η καταστολή στα ανατολικά σύνορα της ΕΕ και στο Αιγαίο ανάγκασε πρόσφυγες και μετανάστες να αναζητήσουν νέες και πιο επικίνδυνες οδούς προς τη γηραιά ήπειρο. Κυνηγοί και ψαράδες στον Έβρο βρίσκουν συνεχώς πτώματα.

Στη βορειοανατολική Ελλάδα ένα ελώδες τμήμα του ποταμού Έβρου αποτελεί τα σύνορα Ελλάδας-Τουρκίας. Πρόκειται για μια περιοχή με βάλτους, καλαμιές και άμμο, κάτι που την καθιστά ελκυστικό πέρασμα για πολλούς πρόσφυγες. Στην πράξη από τότε που η ΕΕ έκλεισε με την Τουρκία την προσφυγική συμφωνία, η οποία μπλόκαρε την πιο δημοφιλή οδό προς την Ευρώπη μέσω Αιγαίου, στα σχεδόν 200 χλμ. της ελληνοτουρκικής μεθορίου κατά μήκος του ποταμού Έβρου αυξήθηκαν οι προσφυγικές ροές, μετέδωσε η Deutsche Welle.

Μόνο πέρυσι, σύμφωνα με υπαλλήλους της Frontex, απετράπησαν 5.500 παράνομες διελεύσεις, 80% δηλαδή περισσότερες σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά. Την ίδια περίοδο οι τουρκικές αρχές, σύμφωνα με τον ΟΗΕ, παρεμπόδισαν την πορεία σε σχεδόν 21.000 ανθρώπους -τριπλάσιος αριθμός επίσης σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά.

Σύμφωνα με ρεπορτάζ της «Καθημερινής της Κυριακής» επί του παρόντος η κατάσταση χαρακτηρίζεται «διαχειρίσιμη», παρότι δεκάδες ή και εκατοντάδες πρόσφυγες από Συρία και Ιράκ μαζί με Τούρκους αντικαθεστωτικούς περνούν το ποτάμι και παραδίδονται στις ελληνικές αρχές.

Όλοι τους ελπίζουν να λάβουν το πολυπόθητο χαρτί που θα τους επιτρέψει – προσωρινά – την ελεύθερη μετακίνηση στο εσωτερικό.

Οι φόβοι όσο πλησιάζει το καλοκαίρι εντείνονται, αφού η στάθμη του ποταμού αρχίζει σταδιακά να πέφτει καθιστώντας ευκολότερη τη διάβαση του.

Στέλεχος της συνοριοφυλακής αποκάλυψε στην Καθημερινή πως οι πρόσφυγες – με τη βοήθεια των διακινητών – φτάνουν πολύ εύκολα στην τουρκική όχθη όπου σχεδόν ανενόχλητοι επιβιβάζονται σε βάρκες και διασχίζουν το ποτάμι.

Διέψευσε ακόμα πως στην πλευρά της Τουρκίας περιμένουν χιλιάδες πρόσφυγες και μετανάστες περιμένοντας να περάσουν στην Ελλάδα τονίζοντας πως αυτό δεν προκύπτει από πουθενά.

Όταν οι ελληνοτουρικές σχέσεις ήταν καλύτερες, λειτουργούσαν δίαυλοι επικοινωνίας, με αποτέλεσμα πρόσφυγες και διακινητές να συλλαμβάνονται πριν περάσουν το ποτάμι.

«Βλέπαμε σε πολλές περιπτώσεις, ειδικά τις νύχτες με τις ειδικές κάμερες, ομάδες ατόμων να κινούνται στην τουρκική όχθη ή να πλέουν με βάρκα στην από εκεί πλευρά του ποταμού, ειδοποιούσαμε απέναντι και τους συλλάμβαναν. Τώρα πια, ενώ τους στέλνουμε ηχητικά και οπτικά σήματα, δεν απαντάει κανείς…», διευκρίνισε.

Μάλιστα, μετά τη σύλληψη των δύο Ελλήνων στρατιωτικών οι περίπολοι του Στρατού και της Αστυνομίας είναι ιδιαίτερα προσεκτικές και αποφεύγουν να επιχειρούν συλλήψεις ή αποτροπή εισόδου στο ημέτερο τμήμα του ποταμού.

Όπως αναφέρει το σχετικό ρεπορτάζ το μεγάλο πρόβλημα εντοπίζεται στην άλλη πλευρά όπου οι πρόσφυγες προσεγγίζουν την τουρκική όχθη με μεγάλη ευκολία.

Να σημειωθεί πως ιδιαίτερα μετά το πραξικόπημα ο Ερντογάν έχει ενισχύσει ιδιαίτερα την ελληνοτουρκική μεθόριο εκτός των άλλων και με στρατοχωροφύλακες οπότε προκαλεί ιδιαίτερη εντύπωση πως περνούν τόσο εύκολα οι πρόσφυγες.

 Εξάλλου, στρατιωτικές και αστυνομικές πηγές που έχουν γνώση της κατάστασης λένε πως είναι αδύνατο η τουρκική πλευρά να μην βλέπουν τόσο συχνές και τέτοιου μεγέθους μετακινήσεις.

Θεωρούν δηλαδή σχεδόν βέβαιο πως η τουρκικές αρχές κάνουν τα «στραβά μάτια».


σχετικα αρθρα