current views are: 9

14 Μαΐου 2018
Δημοσίευση11:45

Τιμήθηκε ο ελληνικής καταγωγής κοσμοναύτης Θ. Γιουρτσίχιν-Γραμματικόπουλος

ην εκδήλωση τίμησε με την παρουσία του ο πρώην Πρωθυπουργός κ. Κώστας Καραμανλής

Δημοσίευση 11:45’

ην εκδήλωση τίμησε με την παρουσία του ο πρώην Πρωθυπουργός κ. Κώστας Καραμανλής

 

Σε μία εξαιρετική εκδήλωση με θέμα «Πόντος Παντού» που πραγματοποιήθηκε στο Βασιλικό Θέατρο Θεσσαλονίκης παρουσία πλήθους κόσμου, ο Βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας Σάββας  Αναστασιάδης τίμησε τον πρώτο Έλληνα ποντιακής καταγωγής κοσμοναύτη Θεόδωρο Γιουρτσίχιν-Γραμματικόπουλο.

Στις πολλές τιμητικές διακρίσεις του Ελληνοπόντιου Κοσμοναύτη προστέθηκε και αυτή του «Οικουμενικού Αργοναύτη» που του απένειμε ο Αν. Τομεάρχης Εξωτερικών για θέματα Απόδημου Ελληνισμού.

Την εκδήλωση τίμησε με την παρουσία του ο πρώην Πρωθυπουργός κ. Κώστας Καραμανλής, ενώ τον Πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας  κ. Κυριάκο Μητσοτάκη εκπροσώπησε ο Γενικός Γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της  Νέας Δημοκρατίας  κ. Κώστας Τσιάρας και η εκπρόσωπος τύπου της Νέας Δημοκρατίας κ. Μαρία Σπυράκη.

Παρευρέθηκαν  Βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας, καθώς και  Δήμαρχοι, Δημοτικοί και Περιφερειακοί Σύμβουλοι, Εκπρόσωποι και μέλη Ποντιακών Σωματείων. Επίσης τίμησαν με την παρουσία τους τον Κοσμοναύτη, οι ολυμπιονίκες ποντιακής καταγωγής Πατουλίδου Βούλα,  Ακριτίδης Βαλέριος ,  κ. α.

«Είμαι πολύ χαρούμενος  και περήφανος που κατάφερα να διοργανώσω αυτή την εκδήλωση και να τιμήσω τον πρώτο Έλληνα ποντιακής καταγωγής Κοσμοναύτη Θόδωρο Γιουρτζίχιν – Γραμματικόπουλο που ανέβασε  την Ελληνική σημαία  στο πιο ψηλό σημείο και πήγε  τον «ΠΟΝΤΟ ΠΑΝΤΟΥ» ,  είπε  ο Σάββας Αναστασιάδης ανοίγοντας την εκδήλωση, αναφερόμενος στον κ. Γιουρτσίχιν.

« Τιμούμε σήμερα ένα άξιο τέκνο του  Ποντιακού Ελληνισμού, λίγες ημέρες πριν την 99η μαύρη  επέτειο της Γενοκτονίας του Ελληνισμού του πόντου. …..τιμούμε σήμερα, κόντρα στις ιδεοληψίες των σημερινών κυβερνώντων, έναν Έλληνα της Αριστείας, υποδεικνύοντάς τον στα Ελληνόπουλα ως πρότυπο ήθους, σεμνότητας, εργατικότητας, τόλμης και ευφυίας » συμπλήρωσε για να προσθέσει,

«Θόδωρε σε ευχαριστούμε για όλα, σε ευχαριστούμε που βρίσκεσαι εδώ. Ευχαριστώ πολύ  και  τον κόσμο για την ανταπόκριση»

«….πάντα μας βοηθούσε  να ανακαλύψουμε τον κόσμο. Μας παρακινούσε να βγάλουμε φτερά και να πετάξουμε, πριν ακόμα κάνει το πρώτο του ταξίδι» τόνισε ο ανιψιός του, Χριστόφορος Αϊβαζίδης, ο οποίος μίλησε για τον άνθρωπο, θείο, Θεόδωρο.

Ο  Γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Νέας Δημοκρατίας, Κώστας Τσιάρας, εκπροσωπώντας τον πρόεδρο του κόμματος, Κυριάκο Μητσοτάκη, στο σύντομο χαιρετισμό του μεταξύ άλλων είπε  ότι  πρόκειται για μια ξεχωριστή εκδήλωση  που πραγματοποιείται με πρωτοβουλία  του Σάββα  Αναστασιάδη και πως αποτελεί τιμή πρώτα για εμάς να τιμούμε έναν άνθρωπο σαν τον κ. Γιουρτσίχιν.

Ακόμη συμπλήρωσε  πως «….η ιστορία του ποντιακού Ελληνισμού πρέπει  να διδάσκεται στα σχολεία και πως πρέπει από την Πολιτεία να ανεγερθεί μνημείο για τη Γενοκτονία των Ποντίων».

«Νιώθω τρεις φορές ευτυχισμένος γιατί έχω τρεις πατρίδες, τη Ρωσία ,τη Γεωργία στην οποία γεννήθηκα και την Ελλάδα. Η καρδιά μου είναι εδώ και έρχομαι πάντα με πολύ  αγάπη γιατί η μητέρα μου και ο πατέρας μου ζουν, στη Σίνδο» είπε από το βήμα της εκδήλωσης  ο Θόδωρος Γιουρτσίχιν – Γραμματικόπουλος, ενώ πρόσθεσε ότι το πρώτο τηλεφώνημα από το διάστημα  το έκανε στη μητέρα του.

Επέλεξε το προσωνύμιο «OΛΥΜΠΟΣ» όταν ξεκίνησε ως διοικητής του πρώτου Σογιούζ γιατί  θυμίζει την Ελλάδα και τη  μυθολογία της, ενώ έδωσε το όνομα «ΑΡΓΩ» στο τελευταίο διαστημόπλοιο με το οποίο ταξίδεψε στο διάστημα, γιατί θυμίζει κυρίως τον Πόντο με όλη την ιστορία του,  με όλες τις τραγωδίες που πέρασε, εξήγησε στη συνέχεια.

Ο κ. Αναστασιάδης ρώτησε τον Κοσμοναύτη γιατί είπε  ότι είναι ο τρίτος Πόντιος κοσμοναύτης και όχι ο πρώτος , και ο ίδιος απάντησε ότι οι πρώτοι δύο ήταν ο Κωστίκας κι ο Γιωρίκας, προκαλώντας τα χειροκροτήματα και το γέλιο του κοινού.

«Παιδιά μη φοβάστε να έχετε μεγάλα όνειρα, και να θυμάστε ότι η ζωή σας είναι στα δικά σας χέρια», υπογράμμισε  ο Κοσμοναύτης, απευθυνόμενος στα παιδιά, και  αποδέχθηκε τη τιμητική πλακέτα που του προσέφερε  ο Σάββας Αναστασιάδης.

Την εκδήλωση παρουσίασε ο ποντιακής καταγωγής ηθοποιός Φάνης Μουρατίδης, ενώ συμμετείχαν, η  Διεθνούς φήμης σοπράνο Σόνια Θεοδωρίδου, στο ποντιακό τραγούδι ο  Γιάννης Τσιτιρίδης, στην ποντιακή λύρα ο  Φάνης Κουρουκλίδης, το Χορευτικό συγκρότημα του Ποντιακού Συλλόγου Αυγής Λαγκαδά.


σχετικα αρθρα