current views are: 9

21 Μαΐου 2018
Δημοσίευση13:17

Συγκλονιστική εξομολόγηση για Χάρρυ Κλυνν: «Κατέρρευσε με τον χαμό του γιου του»

Ο Στέφανος Τανιμανίδης μιλά στο newpost.gr για την απώλεια του φίλου του.

Δημοσίευση 13:17’

Ο Στέφανος Τανιμανίδης μιλά στο newpost.gr για την απώλεια του φίλου του.

Είναι από τους ανθρώπους που έζησε όλη την πορεία του Χάρρυ Κλυνν από την επιστροφή του στην Ελλάδα το 1974 μέχρι σήμερα. 44 χρόνια φιλίας συνέδεαν τον κατά κόσμον Βασίλη Τριανταφυλλίδη με τον Στέφανο Τανιμανίδη, ο οποίος μιλά με συγκίνηση στο newpost.gr για την απώλεια του καλού του φίλου.

«Ο Χάρης ήταν ένα πηγαίο ταλέντο. Εκτός από τις σπουδές του είχε πολύχρονη παρουσία στα κόμεντι, στην Αμερική. Μία δεκαετία ήταν στον Καναδά και το Μόντρεαλ και μετα συνέχισε στις ΗΠΑ. Εκεί μεγαλούργησε κοντά σε μεγάλους καλλιτέχνες», μας λέει ο επίτιμος προέδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ποντιακών Σωματείων (ΠΟΠΣ) και νυν γενικός γραμματέας του Παγκόσμιου Συμβουλίου Ποντιακού Ελληνισμού (ΠΑΣΠΕ).

Μεγαλούργησε μαζί με τον Κακουλίδη

«Νομίζω, ότι είναι ο πατέρας της σάτυρας στη σύγχρονη ιστορία του ελληνισμού. Ήταν σπουδαίος καλλιτέχνης με πολυσχιδή προσωπικότητα. Ήταν ηθοποιός, σκηνοθέτης, σεναριογράφος, συγγραφέας και ζωγράφος», συμπληρώνει και συνεχίζει: «Έχω τη χαρά να διατηρώ δικούς του πίνακες στο σπίτι μου. Ο Χάρρυ Κλυνν ήταν ένας άνθρωπος που δόριζε απλόχερα σε όλους και τη διασκέδαση, τη χαρά και την υποστήριξή του. Ο Βασίλης Τριανταφυλλίδης μεγαλούργησε μαζί με τον Γιάννη Κακουλίδη, τον οποίο χάσαμε πριν μερικά χρόνια. Αυτό το δίδυμο μεγαλούργησε με πολύ σημαντικά πολιτικά κείμενα, τα οποία μας προετοίμασαν πριν από 30 χρόνια για το τι πρόκειται να συμβεί σε αυτήν τη χώρα. Δυστυχώς δικαιώθηκε».

Για τον Στέφανο Τανιμανίδη ο Χάρρυ Κλυνν εκτός από σπουδαίος καλλιτέχνης «ήταν πολύ μεγάλος Πόντιος. Είναι ο πρώτος καλλιτέχνης που βάζει το ποντιακό στοιχείο μέσα στο παίξιμό του την αναφορά στην καταγωγή, τη διάλεκτο, κινήσεις και σχόλια. Όλα αυτά σηματοδοτούν πολλά πράγματα για τις νέες γενιές που δεν τον γνώρισαν και θα τους συνιστούσα να μάθουν γι’αυτόν στο διαδίκτυο. Έτσι θα καταλάβουν το μέγεθος του καλλιτέχνη και την πρωτοπορία του σε πολιτικό επίπεδο».

Χρησιμοποίησε την αριστοφανική βωμολοχία

Ο Χάρρυ Κλυνν φαντάζει σύγχρονος Αριστοφάνης για τον Στέφανο Τανιμανίδη. Η βωμολοχία άλλωστε ήταν μερικά από τα χαρακτηριστικά του καλλιτέχνη. «Την αριστοφανική βωμολοχία τη μετέφεραν μέσα στον χρόνο οι Πόντιοι μέσω της διαλέκτου. Είναι βωμολόχοι οι Πόντιοι στον τρόπο που μιλούν. Αυτό χρησιμοποίησε και ο Χάρρυ Κλυνν αλλά δεν ήταν το σημείο αναφοράς του»,υποστηρίζει και σημειώνει: «Αξίζει τον κόπο να τον έχουμε πρότυπο. Χάραξε το τέλος του προηγούμενου αιώνα με την παρουσία του. Ήταν κωμικός και συγγραφέας. Πολλοί θέλουν να τον φτάσουν στα ίδια επίπεδα σάτυρας. Ήταν προοδευτικός αριστερός, ανεξάρτητα όταν κατέβηκε στην τοπική αυτοδιοίκηση και τον υποστήριξε η Νέα Δημοκρατία ως δήμαρχο Καλαμαριάς. Άνηκε στον χώρο της αριστεράς, ήταν γνωστό αυτό».

«Έδινε συμβουλές για την υγεία μου»

Ως παρέα ο Χάρρυ Κλυνν ήταν «σπουδαίος άνθρωπος, large, δοτικός, συνεναιτικός», όπως αποκαλύπει ο Στέφανος Τανιμανίδης, ο οποίος εξομολογείται τι του έλεγε ο αείμνηστος καλλιτέχνης στις συνομιλίες που είχαν. «Μέχρι προχθές επικοινωνούσε μαζί μου και μου έδινε συμβουλές για την υγεία μου, για την οικογένεια, τα παιδιά μου. Έτσι ήταν ο χαρακτήρας του. Θεωρώ ότι με τον αιφνίδιο χαμό του γιου του κατέρρευσε. Δεν μπορούσε να το ξεπεράσει. Και ποιος γονιός άλλωστε θα μπορούσε;», επισημαίνει.

«Η αγαπημένη γυναίκαι και σύντροφος Χαρίκλεια στάθηκε δίπλα του μια ζωή και θα τον θυμάται για πάντα. Τα παιδιά του ζούνε στο εξωτερικό και θα έλθουν στην Ελλάδα τις επόμενες ώρες. Ας τον θυμούνται για όσα προσέφερε», είπε ο Στέφανος Τανιμανίδης και κατέληξε μλώντας στο Newpost.gr:

«Ας είναι ελαφρύ το χώμα του. Καλό παράδεισο να έχει».

Ακολουθήστε τον συγγραφέα στα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης:

Facebook

LinkedIn


σχετικα αρθρα