ΕΛΛΑΔΑ

Άνεργοι δήλωναν οι Γεωργιανοί διαρρήκτες - Τι είναι ο κωδικός Vory

του Μιχάλη Τεζάρη - Δημοσίευση 23 Μαΐου 2018, 08:39 / Ανανεώθηκε 23 Μαΐου 2018, 08:41
Άνεργοι δήλωναν οι Γεωργιανοί διαρρήκτες - Τι είναι ο κωδικός Vory
Facebook Twitter Whatsapp

Σημαντικό ρόλο έπαιζαν οι οικιακές βοηθοί και αποκλειστικές νοσοκόμες που ενημέρωναν τα μέλη της σπείρας για τους επικείμενους στόχους.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Ως άνεργα εμφανίζονταν στον κοινωνικό τους περίγυρο, τα μέλη της σπείρας των Γεωργιανών που συνελήφθησαν για και κατηγορούνται πως εμπλέκονται σε 70 και πλέον διαρρήξεις και κλοπές. Εκτός απο τους «ταξιδευτές ληστές» που συμμετείχαν στις ληστείες, δείγμα της διεθνοποίησης του εγκλήματος, καθώς τα άτομα αυτά έρχονταν στην χώρα μας ως τουρίστες και προχωρούσαν σε κλοπές, σημαντικό ρόλο έπαιζαν οι οικιακές βοηθοί και αποκλειστικές νοσοκόμες που ενημέρωναν τα μέλη της σπείρας για τους επικείμενους στόχους.

Αξίζει να σημειωθεί πως σε ποσοστό 90%, οι δράστες απέφευγαν να έχουν φυσική παρουσία με τα θύματά τους και εισέβαλαν στα σπίτια όταν εκείνα έλειπαν.

Στο στόχαστρό τους δεν έμπαιναν άτομα με μεγάλη οικονομική επιφάνεια, αλλά με μεσαία, που γνώριζαν πως λόγω των capital control, διατηρούσαν σε χώρους του σπιτιού χρήματα. Σε αρκετές περιπτώσεις οι γυναίκες της σπείρας προμήθευαν τα μέλη της οργάνωσης με καλούπια κλειδιών από πλαστελίνη και οι δράστες έμπαιναν σαν κύριοι στα σπίτια των θυμάτων, ενώ κάποιες άλλες έδιναν τα προσωπικά τους αυτοκίνητα για επιχειρησιακούς σκοπούς της οργάνωσης.

Κύρια χαρακτηριστικά των μελών ήταν η διατήρηση διαπροσωπικών σχέσεων και διασυνδέσεων μεταξύ των μελών καθώς και η διαρκή δράση και τήρηση δομής και ιεραρχίας, σύμφωνα με πρότυπα της γεωργιανής μαφίας Vor V Zakone – Thief in law.  

Ο λόγος που τα μέλη της σπείρας δηλώνουν άνεργα, σχετίζεται με τον κώδικα vory στο οποίο επιβάλλεται τα μέλη της μαφίας, να μην εργάζεται καθώς είναι υποτιμητικό, ενώ σε περίπτωση που κάποιος αποκαλύψει στις αρχές πως είναι μέλος της οργάνωσης η τιμωρία του θα είναι παραδειγματική.