current views are: 7

4 Ιουνίου 2018
Δημοσίευση09:06

Γ. Μπαμπινιώτης στο «Ακραίως»: Δεν ετέθη ποτέ θέμα αναγνώρισης της γλώσσας των Σκοπίων ως «Μακεδονικής»

«Πρόκειται για μια μεγάλη παρεξήγηση».

Δημοσίευση 09:06’

«Πρόκειται για μια μεγάλη παρεξήγηση».

«Δεν ετέθη ποτέ θέμα αναγνώρισης της γλώσσας των Σκοπίων ως Μακεδονική στη σύσκεψη του 1977 στο πλαίσιο συνεδρίου του ΟΗΕ» τόνισε ο καθηγητής γλωσσολογίας και πρώην πρύτανης του Πανεπιστημίου Αθηνών Γιώργος Μπαμπινιώτης στην εκπομπή «Ακραίως» με τον Τάκη Χατζή και πρόσθεσε: «Πρόκειται για μια μεγάλη παρεξήγηση».

Ο κ. Μπαμπινιώτης εξήγησε τι ακριβώς έγινε στη διάσκεψη του 1977. «Τότε έγινε στην Αθήνα, η συνέχεια των διασκέψεων με αντικείμενο την τυποποίηση των γεωγραφικών ονομάτων και τον μεταγραμματισμό τους, πως θα γράφονται δηλαδή, τα τοπωνύμιά τους, σε λατινικούς χαρακτήρες. Από πλευράς γιουγκοσλαβικής δημοκρατίας συμμετείχε ένας συνταγματάρχης από το Βελιγράδι. Μιλάνε για ένα σλαβικό αλφάβητο. Δεν μπορούμε να μιλάμε για αναγνώριση το ,77, γιατί ήταν άλλο το θέμα».

Και όπως τόνισε ο κ. Μπαμπινιώτης: «Μια βουλγαροσλαβική γλώσσα δεν μπορείς να την πεις μακεδονική, σε μεγάλη υποχώρηση μπορείς να την πεις σλαβομακεδονική».

Υπογράμμισε δε, ότι “πρέπει να ξέρει η ελληνική ότι δεν υπήρξε καμιά δέσμευση τότε. Και μοναδικός στόχος δικός μου είναι να βοηθήσω”.

Υπενθυμίζεται ότι ο υπουργός Ναυτιλίας, κ. Π. Κουρουμπλής στην εκπομπή «Ακραίως» στον ΣΚΑΪ δήλωσε πως: «Το 1977 στο πλαίσιο συνεδρίου του ΟΗΕ η Ελλάδα αναγνώρισε τη ‘’μακεδονική γλώσσα’. Η κυβέρνηση παλεύει για να αναγνωριστεί ως σλαβική γλώσσα».


σχετικα αρθρα