current views are: 7

17 Ιουνίου 2018
Δημοσίευση13:04

Τι γράφει ο διεθνής Τύπος για την ιστορική συμφωνία με τα Σκόπια

Τα μεγάλα μέσα ενημέρωσης φιλοξενούν εκτενή ρεπορτάζ

Δημοσίευση 13:04’

Τα μεγάλα μέσα ενημέρωσης φιλοξενούν εκτενή ρεπορτάζ

Στο μεγαλύτερο μέρος του ο διεθνής Τύπος αναφέρθηκε στη συμφωνία που υπογράφηκε στις Πρέσπες με τίτλους που έκαναν λόγο για μια “ιστορική συμφωνία”.

Διαβάστε πιο συγκεκριμένα τι γράφουν:

AFP: Το Γαλλικο Πρακτορείο Ειδήσεων (AFP) σε εκτενές του τηλεγράφημα φιλοξενεί τις δηλώσεις και των δύο πρωθυπουργών, αναφέρει λεπτομερή βιογραφικά στοιχεία του Ζάεφ και επισημαίνει ότι οι Ζάεφ και Τσίπρας “έχουν διαφορά μόλις λίγων μηνών και είναι αμφότεροι γεννημένοι το 1974 και ότι ενώ αντιμετώπισαν τις έντονα εχθρικές αντιδράσεις στην πατρίδα τους προχώρησαν και οι δύο στην υπογραφή της συμφωνίας”.

Reuters: Το διεθνές πρακτορείο ειδήσεων μνημονεύει, μεταξύ άλλων, τον βετεράνο διαμεσολαβητή των Ηνωμένων Εθνών Μάθιου Νίμιτς, ο οποίος επί ένα τέταρτο του αιώνα, ασχολήθηκε με την επίλυση του ονοματολογικού μεταξύ των δύο χωρών. Ο Νίμιτς χαρακτήρισε “αξιέπαινη” τη συμφωνία και εξήρε τόσο τους δύο πρωθυπουργούς όσο και τους δύο ΥΠΕΞ. Ήταν, όπως είπε ο Νίμιτς και αναφέρει το πρακτορείο, ένα παράδειγμα του “πώς οι γείτονες μπορούν να επιλύσουν ένα πρόβλημα αν ασχοληθούν πραγματικά με αυτό”. “Σήμερα είναι τα γενέθλιά μου”, είπε ο Νίμιτς, ο οποίος έκλεισε τα 79 του χρόνια. “Είπα στην οικογένειά μου ότι φέτος δεν θέλω δώρα, γιατί δύο πρωθυπουργοί θα μου κάνουν ένα μεγάλο δώρο”.

Οι δύο χώρες “αψήφησαν τις διαμαρτυρίες και έβαλαν σήμερα στην άκρη τρεις δεκαετίες διαμάχης καθώς συμφώνησαν σε ένα νέο όνομα για το βαλκανικό κράτος, που πιθανόν θα ανοίξει τον δρόμο για την ένταξή του στην ΕΕ και στο ΝΑΤΟ. Κάποιοι θα εγείρουν αντιρρήσεις”, σημειώνει το Reuters.

“Μια μεγάλη ανησυχία είναι η Ρωσία. Η Μόσχα έχει εμφανώς αρνηθεί να στηρίξει τη συμφωνία. Γνωρίζει ότι αυτό θα ανοίξει τον δρόμο για την ένταξη της ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ”, λέει ο Τζέιμς Κερ-Λίντσεϊ, καθηγητής πολιτικών επιστημών στο πανεπιστήμιο του Λονδίνου St. Mary’s, τον οποίο επικαλείται το πρακτορείο.

“Θα υπάρξουν φόβοι ότι η Ρωσία πιθανόν τώρα να επιχειρήσει με κάποιον τρόπο να επηρεάσει την ψηφοφορία. Δεδομένων των πρόσφατων κατηγοριών για ανάμειξη της Μόσχας στις εκλογές και τα δημοψηφίσματα άλλων χωρών, αυτή θα είναι μια σημαντική ανησυχία για το ΝΑΤΟ και την ΕΕ”, συνεχίζει.

FAZ: Πρώτο θέμα στη γερμανική FAZ η υπογραφή της συμφωνίας στη λίμνη των Πρεσπών. «Μετά από ένα τέταρτο του αιώνα, Ελλάδα και πΓΔΜ υπέγραψαν συμφωνία για την επίλυση του ονοματολογικού» γράφει η FAZ, τονίζοντας ότι «οι Υπουργοί Εξωτερικών των δύο χωρών υπέγραψαν μια ιστορική συμφωνία, που ανοίγει το δρόμο για τη Βόρεια Μακεδονία να ενταχτεί στην ΕΕ και στο ΝΑΤΟ».

«Η πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία θα πρέπει στο εξής να αποκαλείται Βόρεια Μακεδονία» γράφει η FAZ.

Η συμφωνία υπογράφηκε από τους υπουργούς Eξωτερικών των δύο γειτονικών κρατών στην παραμεθόρια περιοχή της λίμνης Πρεσπών. Παρέστησαν η επικεφαλής της εξωτερικής πολιτικής της ΕΕ, Φεντερίκα Μογκερίνι , ο Επίτροπος Διεύρυνσης της ΕΕ Γιοχάνες Χαν και εκπρόσωποι των Ηνωμένων Εθνών (ΟΗΕ). Η τελετή μεταδόθηκε απευθείας στην τηλεόραση και από τα δύο γειτονικά κράτη”.

Η γερμανική εφημερίδα σημειώνει τη ρήση του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα ότι «Κάναμε ένα ιστορικό βήμα», καθώς ανοίγει μια νέα εποχή συνεργασίας και σταθερότητας για τις δύο γειτονικές χώρες.

BBC: “Θύμιζε το σκηνικό για την τέλεση γάμου. Μια λευκή εξέδρα τοποθετημένη στις όχθες μιας γραφικής λίμνης. Και πράγματι, ένας από τους συμμετέχοντες συμφωνούσε σε αυτή την τελετή να αλλάξει το όνομά του”. Με αυτή την παρομοίωση ο ανταποκριτής του βρετανικού BBC στα Βαλκάνια, Γκάι Ντε Λόνεϊ, περιγράφει τους Ψαράδες των Πρεσπών, όπου έγινε σήμερα η τελετή υπογραφής της συμφωνίας για το ονοματολογικό της ΠΓΔΜ.

“Έπειτα από σχεδόν τρεις δεκαετίες διαμάχης, ο βόρειος γείτονας της Ελλάδας θα ονομάζεται σύντομα Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας. Ένας ηλικιωμένος άνδρας στο κοινό κάνει ένα νεύμα και χαμογελάει. Αυτός είναι ο Μάθιου Νίμιτς, ο διαπραγματευτής των Ηνωμένων Εθνών, ο οποίος πέρασε ένα τέταρτο του αιώνα προσπαθώντας να βρει μια κοινά αποδεκτή λύση και για τις δύο χώρες. Χαρακτήρισε τους πρωθυπουργούς και τους ΥΠΕΞ (της Ελλάδας και της ΠΓΔΜ) ‘τέσσερις εξαιρετικούς ηγέτες’ με ‘πολιτικό σθένος, όραμα και διπλωματικές ικανότητες ‘ “, συνεχίζει στο σχόλιό του ο δημοσιογράφος του ΒΒC.

RT: Στην ιστοσελίδα του το ρωσικό καλωδιακό τηλεοπτικό δίκτυο RT αναφέρεται στην υπογραφή της συμφωνίας για την επίλυση του ονοματολογικού και κάνει ιδιαίτερη μνεία στην έλευση στην εξουσία της ΠΓΔΜ του Ζόραν Ζάεφ, “ο οποίος διαδέχτηκε τον δεξιό εθνικιστή πρωθυπουργό” Νίκολα Γκρουέφσκι.

Το RT υπογραμμίζει μεταξύ άλλων, ότι σύμφωνα με πολλούς αναλυτές, οι ευρωπαϊκές ανησυχίες σχετικά με την ρωσική επιρροή στην περιοχή ήταν επίσης καθοριστικής σημασίας για την επίτευξη της συμφωνίας.


σχετικα αρθρα