current views are: 6

18 Ιουλίου 2018
Δημοσίευση08:32

Στα… χέρια του Ερντογάν η τύχη των δύο στρατιωτικών – Φόβοι για φυλάκιση τουλάχιστον δύο χρόνων

Η τοποθέτηση του εισαγγελέα που βάρυνε το κλίμα

Δημοσίευση 08:32’

Η τοποθέτηση του εισαγγελέα που βάρυνε το κλίμα

Οι Τούρκοι συνεχίζουν να παίζουν παιχνίδια στις πλάτες των δύο Ελλήνων στρατιωτικών και ως φαίνεται αυτός που θα αποφασίσει για την τύχη τους θα είναι ο “παντοδύναμος” πλέον Τούρκος πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. 

Μπορεί μετά το ραντεβού Τσίπρα – Ερντογάν στη Σύνοδο του ΝΑΤΟ, να αναπτερώθηκαν οι ελπίδες για επίσπευση των διαδικασιών για τη δίκη των Ελλήνων στρατιωτικών και θετική έκβαση της υπόθεσης, ωστόσο η χθεσινή εισήγηση του εισαγγελέα έφερε απογοήτευση και ανησυχία. 

Παρά το γεγονός ότι ακόμα, 140 ημέρες μετά την κράτησή τους στις φυλακές υψίστης ασφαλείας της Αδριανούπολης, δεν τους έχουν απαγγελθεί κατηγορίες, το αδίκημα που εκτιμά ο εισαγγελέας ότι έχουν διαπράξει οι δύο στρατιωτικοί, αυτό της εισόδου σε απαγορευμένη στρατιωτική περιοχή, επιφέρει κατ’ελάχιστον φυλάκιση δύο χρόνια.

Στην χθεσινή συζήτηση, του πέμπτου αιτήματος αποφυλάκισης που απορρίφθηκε, ο Τούρκος δικαστικός λειτουργός ζήτησε τη συνέχιση της έρευνας του ψηφιακού υλικού από τα κινητά των δύο Ελλήνων στρατιωτικών. Μάλιστα ο ίδιος ανέφερε πως ως στρατιωτικοί, θα έπρεπε να είχαν στοιχειώδη γνώση πορείας της περιοχής και ως εκ τούτου κρίνει πως έχουν διαπράξει συνειδητά την είσοδο σε στρατιωτική περιοχή. “Λόγω του γεγονότος ότι το κατώτατο όριο της ποινής που προβλέπεται για το συγκεκριμένο έγκλημα είναι τουλάχιστον δύο έτη, στην παρούσα φάση κρίνεται σκόπιμη η συνέχιση της κράτησής τους», ανέφερε χαρακτηριστικά ο εισαγγελέας.

Στην απολογία του ο Δημήτρης Κούκλατζης, είπε πως δεν έχει να προσθέσει τίποτα περισσότερο από την αρχική του κατάθεση, ενώ ο Άγγελος Μητρετώδης, επανέλαβε πως δεν είχε πρόθεση να διαπράξει κάποιο αδίκημα. Παράλληλα, η τοποθέτηση των δύο Ελλήνων στρατιωτικών στην ελληνική πρεσβεία στην Άγκυρα, δεν… συγκίνησε την τουρκική δικαιοσύνη, καθώς το σκεπτικό της απορριπτικής απόφασης ανέφερε πως «δεν έχουν μόνιμη κατοικία στην Τουρκία, είναι πολίτες ξένης χώρας και υπάρχουν βάσιμες υποψίες πως ενδέχεται να διαφύγουν».

Οι δικαστικές αρχές της γείτονας χώρας ισχυρίζονται ότι δεν έχουν μεταβιβαστεί τα επίσημα έγγραφα μετάθεσής τους στην Άγκυρα, με τα οποία ορίζεται η ελληνική πρεσβεία ως μόνιμη κατοικία τους, ωστόσο η ελληνική πλευρά απορρίπτει τη θέση αυτή και όπως λένε “από 6 Ιουλίου υπηρετούν επισήμως στην Τουρκία”.

Στόχος της Ελλάδας και του υπουργείου Εθνικής Άμυνας είναι να κρατήσουν στην επιφάνεια το θέμα και ενημερώνουν συνεχώς όλους τους διεθνείς οργανισμούς. Παράλληλα, έχουν καθημερινή επικοινωνία με τους γονείς των δύο στρατιωτικών, και τους ενημερώνουν για οποιαδήποτε εξέλιξη.

Τι σημαίνει η άρση του καθεστώτος έκτακτης ανάγκης;

Αξίζει πάντως να αναφερθεί ότι σήμερα αίρεται το καθεστώς έκτακτης ανάγκης στην Τουρκία που τυπικά σημαίνει ότι όσοι βρίσκονται στη φυλακή χωρίς να τους έχουν απαγγελθεί κατηγορίες, όπως συμβαίνει και στην περίπτωση των δύο Ελλήνων στρατιωτικών, δεν μπορούν να κρατούνται.

Ωστόσο αυτό δεν γεννά πολλές ελπίδες, για τους Έλληνες αξιωματικούς, και ειδικά για το συγκεκριμένο θέμα, που ως φαίνεται θα αποφασίσει ο ίδιος ο Τούρκος πρόεδρος, Ταγίπ Ερντογάν.

Άλλωστε ας μην ξεχνάμε, ότι ο “σουλτάνος” έχει θέσει με κάθε τρόπο, την ανταλλαγή των δύο Ελλήνων στρατιωτικών, με τους “8” Τούρκους αξιωματικούς, που διέφυγαν στην Ελλάδα με ελικόπτερο τη νύχτα της απόπειρας πραξικοπήματος και εν συνεχεία τους χορηγήθηκε άσυλο στη χώρα μας. Το ζήτημα αυτό είναι “κόκκινο πανί” για τον Ερντογάν, και όπως είπε και στην ομιλία του την Κυριακή το βράδυ στην Κωνσταντινούπολη: “Το πραξικόπημα μας έδειξε ποιοι είναι οι φίλοι στις δύσκολες στιγμές. Έχουμε δυνατή μνήμη. Δεν θα ξεχάσουμε ποτέ όσους προστάτευσαν πραξικοπηματίες”. 

Διαβάστε επίσης:
►Απορρίφθηκε και το πέμπτο αίτημα αποφυλάκισης των δύο Ελλήνων στρατιωτικών
►Νέες εικόνες από τη μεταγωγή των δύο Ελλήνων στρατιωτικών στο δικαστήριο
►Ο πρέσβης της ΕΕ στην Τουρκία επισκέφτηκε τους δύο Έλληνες στρατιωτικούς

 


σχετικα αρθρα