ΕΛΛΑΔΑ

Γ. Στασινός: Εκατοντάδες μηχανικοί δεν αξιοποιούνται από τις κρατικές υπηρεσίες

Δημοσίευση 1 Αυγούστου 2018, 11:05 / Ανανεώθηκε 1 Αυγούστου 2018, 11:07
Γ. Στασινός: Εκατοντάδες μηχανικοί δεν αξιοποιούνται από τις κρατικές υπηρεσίες
Facebook Twitter Whatsapp

«Η ντροπή και το φιλότιμο έχουν χαθεί»

Για εκατοντάδες εθελοντές μηχανικούς που δεν αξιοποιούνται από τις αρμόδιες κρατικές υπηρεσίες, κάνει λόγο σε ανακοίνωσή του ο Προέδρος του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας, Γιώργος Στασινός. Αφορμή στάθηκαν τα δημοσιεύματα που περιλαμβάνουν απόψεις ανώνυμων «στελεχών» της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας για το ΤΕΕ, τον Πρόεδρό του μετά την τραγωδία στο Μάτι Αττικής. 

Tα συναρμόδια υπουργεία αντί να ασχοληθούν με την ένταξη των ήδη άνω των χιλίων εθελοντών στον μηχανισμό ανακούφισης των πληγέντων, κάνουν τους γραμματοκομιστές μεταξύ τους για να αποφύγουν δεσμεύσεις και δουλειά, υπογραμμίζει Γ. Στασινός και σημειώνει: «Η ντροπή και το φιλότιμο έχουν χαθεί». 

Αναλυτικά η ανακοίνωση: 

«Το ότι η ντροπή και το φιλότιμο έχουν χαθεί τις τελευταίες ημέρες, το γνωρίζουν πλέον όλοι οι Έλληνες.

Κατήγγειλα δημοσίως και επωνύμως ότι εκατοντάδες εθελοντές μηχανικοί δεν αξιοποιούνται από τις αρμόδιες κρατικές υπηρεσίες. Αντί να ασχοληθούν με την ένταξη των ήδη άνω των χιλίων, αυτών εθελοντών στον μηχανισμό ανακούφισης των πληγέντων, καταγραφής και αποκατάστασης των ζημιών, τα συναρμόδια Υπουργεία κάνουν τους γραμματοκομιστές μεταξύ τους για να αποφύγουν δεσμεύσεις και δουλειά.

Η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας, μέσω ανώνυμων κύκλων, «διαψεύδει» τον Πρόεδρο του ΤΕΕ, μέσω διαρροής στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, λέγοντας ότι έχουν αποστείλει αρμοδίως την προσφορά των μηχανικών στο Υπουργείο Υποδομών. Εκτός του ότι δεν έχουν ιδέα περί εθελοντισμού και οργάνωσής του, δεν ξέρουν ούτε να διαβάζουν, ούτε να ακούν: η επιστολή μου είχε απευθυνθεί εξαρχής στους συναρμόδιους Υπουργούς – και στον Υποδομών – και το ήξεραν. Περιττή η δουλειά τους ως «γραμματοκομιστή». Για αυτή την δουλειά έδειξαν αντανακλαστικά. Για άλλες όμως, πιο σοβαρές δουλειές τους χρειαζόμαστε.

Επίσης, μας πληροφορούν ότι μας απάντησαν με επιστολή που στην πραγματικότητα αρνούνταν την παροχή εθελοντικών υπηρεσιών, δηλώνοντας αναρμοδιότητα και καμώνονται ότι δεν καταλαβαίνουν τί κάνουν λάθος. Αν καταλάβαιναν, θα είχαν καταλάβει και τί πήγε λάθος το βράδυ της τραγωδίας.

Σημειώνω επίσης ότι είναι αδιανόητο επίσημος φορέας του Ελληνικού Κράτους να απαντά σε άλλον δημόσιο φορέα μέσω ανώνυμων διαρροών σε κρατικό μέσο ενημέρωσης. Καλή η επικοινωνία, αλλά αυτό που χρειαζόμαστε είναι η ουσία.

Προκαλώ τον «εξαφανισμένο» Γενικό Γραμματέα Πολιτικής Προστασίας και φυσικά τους συναρμόδιους Υπουργούς (αναπληρωτή Εσωτερικών και Υποδομών) να δηλώσουν πλέον δημόσια και επώνυμα, όπως ήδη έχω κάνει, αν η Ελληνική Πολιτεία έχει ανάγκες εθελοντικής βοήθειας σε επιστημονικό προσωπικό μηχανικών. Το ΤΕΕ, επαναλαμβάνω, θέτει στη διάθεση του κράτους από την προηγούμενη Τετάρτη, εκατοντάδες, άνω των χιλίων ήδη, μηχανικούς για εθελοντική εργασία στην καταγραφή και συμβολή στην αποκατάσταση των περιοχών που επλήγησαν», τονίζει ο κ. Στασινός.