ΕΛΛΑΔΑ

Γερμανικά ΜΜΕ: Τελειωμένοι στα μάτια των Ελλήνων Τσίπρας και ΣΥΡΙΖΑ, μετά τη φωτιά

Δημοσίευση 2 Αυγούστου 2018, 12:29 / Ανανεώθηκε 2 Αυγούστου 2018, 15:46
Γερμανικά ΜΜΕ: Τελειωμένοι στα μάτια των Ελλήνων Τσίπρας και ΣΥΡΙΖΑ, μετά τη φωτιά
Facebook Twitter Whatsapp

Δύο δημοσιογράφοι ταξίδεψαν στην Ελλάδα και με την κάμερά τους αποτύπωσαν την κατάσταση λίγες ημέρες μετά την τραγωδία επιχειρώντας μια πρώτη προσέγγιση στις αιτίες που οδήγησαν εκεί.

Σκληρή γλώσσα κατά της κυβέρνησης και του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα μετά την καταστροφική φωτιά στο Μάτι χρησιμοποιούν τα μέσα ενημέρωσης της Γερμανίας.

Ειδικότερα, στηλιτεύουν την καθυστερημένη επίσκεψή του στον τόπο της τραγωδίας και υπογραμμίζουν ότι ο ελληνικός λαός δεν τον ανέχεται πλέον και περιμένει τις εκλογές για να τον αποπέμψει. 

"Οι Έλληνες περιμένουν να ρίξουν τον Τσίπρα στον κάλαθο των αχρήστων της ιστορίας" αναφέρεται σε άρθρο της γερμανικής εφημερίδας Nordwest Zeitung.

«Τα συναισθήματα μετά τη φωτιά στο Μάτι είναι τα εξής: Οι Έλληνες περιμένου να ρίξουν την κυβέρνηση Τσίπρα στον κάλαθο των αχρήστων της ιστορίας. Ο Τσίπρας και ο ΣΥΡΙΖΑ είναι τελειωμένοι στα μάτια των Ελλήνων. Πολιτικά. Πνευματικά. Νοητικά. Το μόνο ερώτημα είναι αν η Αθήνα θα ψηφίσει με αυτή τη σύνθεση τη συμφωνία με τα Σκόπια. Ο Τσίπρας θέλει να επιβιώσει πολιτικά μέχρι τον Ιανουάριο οπότε και αναμένεται να έρθει η συμφωνία των Πρεσπών στην ελληνική Βουλή. Αλλά με κάθε επιπλέον νεκρό στο Μάτι αυτό φαντάζει όλο και λιγότερο πιθανόν» σημειώνει η αρθρογράφος.

Αλγεινή εντύπωση έχει προκαλέσει το συντονιστικό σόου στο βράδυ της Δευτέρας, με τη δημοσιογράφο να σημειώνει ότι «η εντύπωση ότι ο Τσίπρας και η κυβέρνηση έκαναν μια προσπάθεια επικοινωνιακής διαχείρισης εξόργισε τους Έλληνες που ήταν ήδη σε κατάσταση ομαδικού σοκ. Το πώς ξεκίνησε η φωτιά στο Μάτι δεν παίζει κανέναν ρόλο. Ο Τσίπρας είναι ήδη το παιδί που έχει πέσει στη "θάλασσα" φωτιάς στο Μάτι», και υπογραμμίζει ότι ο πρωθυπουργός δεν ρώτησε ποτέ για το αν υπάρχουν νεκροί από την φωτιά , αλλά απλά το "πότε θα πετάξουν τα αεροσκάφη;" με έναν ανώτερο αξιωματικό να του απαντά "με το πρώτο φως της ημέρας κύριε πρωθυπουργέ"»!

 

Οι πυρκαγιές στην ανατολική Αττική ήταν το πρώτο θέμα στη χθεσινοβραδινή εκπομπή Auslandsjournal του δεύτερου δημόσιου καναλιού ZDF της γερμανικής τηλεόρασης, που μεταδίδεται σε ώρα μεγάλης τηλεθέασης. Δύο δημοσιογράφοι ταξίδεψαν στην Ελλάδα και με την κάμερά τους αποτύπωσαν την κατάσταση λίγες ημέρες μετά την τραγωδία επιχειρώντας μια πρώτη προσέγγιση στις αιτίες που οδήγησαν εκεί.

«Σφίγγει χέρια»

Το ρεπορτάζ ξεκινά με γνωστές εικόνες ολικής καταστροφής από το Μάτι και το Κόκκινο Λιμανάκι και με πυρόπληκτους να διηγούνται μπροστά από τα μισοκατεστραμμένα σπίτια τους τις τραγικές στιγμές που έζησαν εκείνη τη μοιραία Δευτέρα. «Μας πιάσανε στον ύπνο», λέει μια γυναίκα, «εάν συνέβαινε τη νύχτα, θα είχαμε πεθάνει όλοι. Ο κόσμος μας βοηθά πολύ, οι Έλληνες ξέρουν τι σημαίνει πόνος, είναι πονεμένος λαός, αλλά η κυβέρνηση δεν κάνει τίποτα για μας». Στο ρεπορτάζ επισημαίνεται ότι χρειάστηκε να περάσει μια εβδομάδα για να επισκεφθεί την καμένη περιοχή ο Έλληνας πρωθυπουργός παρά το γεγονός ότι το Μάτι απέχει μόλις 30 χιλιόμετρα από την Αθήνα. «Τώρα ο Τσίπρας σφίγγει χέρια και ευχαριστεί τους πυροσβέστες. Ωστόσο, πολλοί καταλογίζουν ευθύνες στην επαγγελματική πυροσβεστική, όπως μας λέει δημοσιογράφος της ελληνική τηλεόρασης» αναφέρεται στο ρεπορτάζ, που φιλοξενεί σχετικές δηλώσεις ρεπόρτερ του ΣΚΑΪ, λίγο μετά τη ζωντανή αναμετάδοση από την Αργυρά Ακτή του Ματιού. «Δεν υπήρχε κανένα σχέδιο εκκένωσης, καμιά προειδοποίηση, μέσα στον πανικό όλοι έτρεχαν να σωθούν από τη λαίλαπα στη θάλασσα» δηλώνει στην κάμερα του ZDF.

«Το ίδιο χάος βίωσαν και οι εθελοντές πυροσβέστες του Μαραθώνα», συνεχίζει το ρεπορτάζ. «Τα πυροσβεστικά οχήματα και ο εξοπλισμός τους είναι χορηγίες από τη Γερμανία, τη βενζίνη πληρώνουν μόνοι τους. Κανείς δεν τους κάλεσε να βοηθήσουν, αλλά εκείνοι ήρθαν από μόνοι τους με τα 3 πυροσβεστικά που διαθέτουν». Στην διάρκειας 8μιση λεπτών ανταπόκριση επισημαίνεται η έλλειψη διεξόδων προς τη θάλασσα ως ένα πρόβλημα που αφορά όχι μόνο το Μάτι, αλλά και άλλους παραθαλάσσιους οικισμούς στην Ελλάδα, η οικοδόμηση αυθαίρετων, την οποία ανέχθηκαν όλες οι κυβερνήσεις και η οργή εκείνων που έχτισαν τα σπίτια τους κανονικά με άδεια.

«Εάν ο Τσίπρας ενδώσει στην λαϊκιστική του ροπή…»

Με τον τίτλο «Ελληνικοί πειρασμοί» η Badische Zeitung με έδρα το Freiburg αναφέρεται στην επικείμενη έξοδο της χώρας από τα μνημόνια επισημαίνοντας ότι οι εορτασμοί που αναμένεται να γίνουν, επισκιάζονται όχι μόνο από τα θύματα της πυρκαγιά αλλά και από αμφιβολίες για το εάν η Ελλάδα μπορεί να σταθεί στα πόδια της. Ο αρθρογράφος της κάνει μια αναδρομή στα τελευταία 8μιση χρόνια της κρίσης αποδίδοντας εύσημα για τις επιτυχίες δημοσιονομικής εξυγίανσης, αλλά παραδεχόμενος παράλληλα ότι τα μέτρα λιτότητας ήταν πολύ σκληρά, ότι έριξαν τη χώρα στη βαθύτερη ύφεση ευρωπαϊκής χώρας σε περίοδο ειρήνης και ότι οι δανειστές παρέλειψαν να αναστρέψουν την τάση τη στιγμή που έπρεπε.

«Η Ελλάδα άφησε πίσω της την επικίνδυνη ζώνη, αλλά δεν βρίσκεται σε οικονομικό περιβάλλον σταθερότητας» επισημαίνει. «Σε αυτό συνέβαλαν όλες οι κυβερνήσεις που αντιστάθηκαν σε δομικές μεταρρυθμίσεις για την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας της οικονομίας. Γι' αυτό είναι πιο σημαντικό η νυν κυβέρνηση μετά την έξοδο από τα μνημόνια να εργαστεί για τη συνέχιση του μεταρρυθμιστικού προγράμματος. Δυστυχώς υπάρχουν ενδείξεις για το αντίθετο. Η ελληνική κυβέρνηση φαίνεται να σχεδιάζει την ακύρωση σημαντικών μέτρων στους τομείς εργασίας και το συνταξιοδοτικό, για να κερδίσει τις επόμενες εκλογές σε ένα χρόνο. Οι χρηματαγορές παρατηρούν τις εξελίξεις με μεγάλη προσοχή. Εάν ο Τσίπρας ενδώσει στη λαϊκιστική του ροπή, θα χάσει την εμπιστοσύνη των επενδυτών. Κι αυτό θα μπορούσε να φέρει την ελληνική κρίση πολύ γρήγορα πίσω» καταλήγει στο άρθρο της η γερμανική εφημερίδα.

Πηγή: DW

Ακολουθήστε το Newpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο Newpost.gr