ΕΛΛΑΔΑ

SZ: Σε τι οφείλεται η ξαφνική αποφυλάκιση των δύο Eλλήνων στρατιωτικών;

Δημοσίευση 16 Αυγούστου 2018, 07:31 / Ανανεώθηκε 16 Αυγούστου 2018, 10:50
SZ: Σε τι οφείλεται η ξαφνική αποφυλάκιση των δύο Eλλήνων στρατιωτικών;
Facebook Twitter Whatsapp

«Χειρονομία καλής θέλησης» η απελευθέρωσή τους

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Μετά τη μετάδοση της είδησης για την απελευθέρωση των δύο Eλλήνων στρατιωτικών από την Τουρκία, ο γερμανικός Τύπος αναφέρεται εκ νέου στο θέμα. Για «χειρονομία καλής θέλησης» εκ μέρους της Άγκυρας κάνει λόγο ανταπόκριση της Süddeutsche Zeitung από την Κωνσταντινούπολη. «Ξαφνικά όλα προχώρησαν ταχύτατα», σχολιάζει η Gερμανίδα αρθρογράφος για την αποφυλάκιση του Άγγελου Μητρετώδη και του Δημήτρη Κούκλατζη στην Αδριανούπολη, οι οποίοι, όπως επισημαίνεται, «πέρασαν 167 ημέρες εκεί σε μια φυλακή υψίστης ασφαλείας».

Η αρθρογράφος επιχειρεί να ανιχνεύσει ενδεχόμενη σχέση της απελευθέρωσης των δύο στρατιωτικών με την οξυνόμενη κρίση στις σχέσεις μεταξύ ΗΠΑ και Τουρκίας. «Η Ελλάδα και η Τουρκία είναι επίσης νατοϊκοί εταίροι, η μοίρα των στρατιωτικών επιβάρυνε σημαντικά τη σχέση των δύο κρατών. Η υπόθεση αυτή έχει παραλληλίες με την μακροχρόνια κράτηση του αμερικανού πάστορα Άντριου Μπράνσον στην Τουρκία.

Σε τι οφείλεται η ξαφνική αποφυλάκιση των δύο Eλλήνων στρατιωτικών;

Ο Aμερικανός πρόεδρος Τραμπ είχε απαιτήσει εν είδη τελεσιγράφου την απελευθέρωση του πάστορα, προκαλώντας έτσι τη νέα σοβαρή κρίση μεταξύ Άγκυρας και Ουάσιγκτον. Σύμφωνα με πληροφορίες από την Αθήνα, Aμερικανοί διπλωμάτες φέρονται να διατύπωσαν στις συνομιλίες τους με την Άγκυρα και ανησυχίες για τους δύο ;Eλληνες (στρατιωτικούς)».

Όπως γράφει η SZ, «η αποφυλάκισή τους ερμηνεύθηκε ως χειρονομία καλής θέλησης, ιδιαίτερα επειδή επήλθε τώρα με απροσδόκητο τρόπο». Η αρθρογράφος επισημαίνει ότι η τουρκική δικαιοσύνη επρόκειτο να επανεξετάσει την περίπτωσή της κράτησής τους στις 25 Αυγούστου. «Το γιατί τα πράγματα προχώρησαν τώρα ταχύτερα, έμεινε σε πρώτη φάση ανοιχτό», παρατηρεί η SZ και προσθέτει: «Η Άγκυρα αποσκοπούσε προφανώς και σε αυτήν την υπόθεση σε ένα είδος ανταλλάγματος: την έκδοση των οκτώ Τούρκων στρατιωτικών που είχαν διαφύγει στην Ελλάδα μετά την απόπειρα πραξικοπήματος πριν από δύο χρόνια. Από τις ΗΠΑ η Άγκυρα ζητεί την έκδοση του ιεροκήρυκα Φετουλάχ Γκιουλέν, τον οποίο θεωρεί υπαίτιο για την απόπειρα πραξικοπήματος», αναφέρει η εφημερίδα του Μονάχου.

Πηγή: DW

Ακολουθήστε το Newpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο Newpost.gr