ΕΛΛΑΔΑ

Πέθανε ο Σπύρος Μερκούρης - Αδελφός της Μελίνας

Δημοσίευση 24 Αυγούστου 2018, 11:45 / Ανανεώθηκε 24 Αυγούστου 2018, 12:39
Πέθανε ο Σπύρος Μερκούρης - Αδελφός της Μελίνας
Facebook Twitter Whatsapp

Σε ηλικία 88 ετών.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Την τελευταία του πνοή άφησε σήμερα  πλήρης ημερών, ο Σπύρος Μερκούρης, πολυαγαπημένος αδελφός της Μελίνας. Η είδηση του θανάτου σκόρπισε θλίψη στον πολιτικό κόσμο και όχι μόνο. 

Ο εκλιπών αισθάνθηκε μια αδιαθεσία και μεταφέρθηκε πριν δυο μέρες στο νοσοκομείο Νίμιτς, όπου σήμερα κατέληξε από καρδιοαναπνευστική ανεπάρκεια. 

Ο Σπύρος Μερκούρης προερχόταν από μία πολιτική οικογένεια. Είχε γεννηθεί το 1930. Γονείς του ήταν ο πολιτικός, βουλευτής και υπουργός Σταμάτης Μερκούρης και η Ειρήνη Λάππα, αδελφή του η Μελίνα Μερκούρη και παππούς του ο Σπύρος Μερκούρης, για πολλά χρόνια Δήμαρχος Αθηναίων.

Σπούδασε νομικά στο Πανεπιστήμιο Αθηνών. Στη διάρκεια της κατοχής έλαβε μέρος στην εθνική αντίσταση.  Μέλος της νεολαίας της ΕΠΕΚ, μέλος της Δημοκρατικής Άμυνας στη διάρκεια της απριλιανής δικτατορίας, ιδρυτικό μέλος του ΠΑΣΟΚ. Οργάνωσε περιοδεία της αδελφής του Μελίνας Μερκούρη σε 14 χώρες της Ευρώπης κατά την περίοδο του αντιδικτατορικού αγώνα (Μάρτης -Απρίλης 1968). Χρημάτισε Σύμβουλος του Υπουργείου Πολιτισμού (1981-1989), συντονιστής της πρώτης πολιτιστικής πρωτεύουσας της Ευρώπης (Αθήνα 1975), μέλος της Επιτροπής των Συντονιστών του Ευρωπαϊκού Πολιτιστικού Δικτύου για τις πόλεις της Ευρώπης.

Με πρωτοβουλία του πραγματοποιήθηκαν στην Ελλάδα και στο εξωτερικό από το υπουργείο Πολιτισμού εκθέσεις που πρόβαλαν τον ελληνικό πολιτισμό στην πορεία του από την αρχαιότητα ως σήμερα, σε συνεργασία με το Μουσείο Μπενάκη, με το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο, με το Βυζαντινό Μουσείο κ.λπ.

Συμμετείχε σε ελληνικές και ξένες παραγωγές, όπως στις ταινίες “Ο Χριστός ξανασταυρώνεται”, “Ποτέ την Κυριακή” (σκηνοθεσία του γαμπρού του Ζυλ Ντασέν) κ.ά. Γύρισε τις τηλεοπτικές ταινίες “Οι ποιητές τραγουδούν την Ελλάδα”, “Ταξιδεύοντας στο μύθο και στο χρόνο”, “Η πολιτιστική κληρονομιά του Ωνάση” και σειρά τηλεοπτικών ταινιών για το Βυζάντιο. Δεν σταμάτησε ποτέ να οργανώνει εκθέσεις με σκοπό να δείξει τον πολιτισμό της Ελλάδας (κυρίως τον αρχαίο) στα πέρατα της γης.