current views are: 17

29 Αυγούστου 2018
Δημοσίευση04:30

Φωτιά στο πλοίο «Ελ. Βενιζέλος»: Μάχη με τις φλόγες στο γκαράζ – Κάηκαν αυτοκίνητα και φορτηγά – Αποκλειστικά βίντεο

Συγκλονίζουν οι μαρτυρίες των επιβατών

Δημοσίευση 04:30’

Συγκλονίζουν οι μαρτυρίες των επιβατών

Με χρήση αφρού αλλά και νερού επιχειρείται στο λιμάνι του Πειραιά η κατάσβεση της φωτιάς στο γκαράζ 3 του επιβατηγού οχηματαγωγού πλοίου «Ελευθέριος Βενιζέλος που εκδηλώθηκε εν πλω ενώ εκτελούσε δρομολόγιο για τα Χανιά. Το πλοίο αναγκάστηκε να επιστρέψει πίσω στο λιμάνι του Πειραιά και να αποβιβάσει με ασφάλεια τους 875 επιβάτες.

Ο αρχηγός του Πυροσβεστικού Σώματος αντιστράτηγος Βασίλειος Ματθαιόπουλος τόνισε ότι η φωτιά δεν έχει σβήσει, ενώ το έργο των πυροσβεστών δυσχεραίνει η στενότητα του χώρου, «καθώς υπάρχουν πολλά οχήματα και φορτηγά».

Ο ίδιος σημείωσε ότι έχουν καεί φορτηγά και αυτοκίνητα που βρίσκονται σταθμευμένα στο ισόγειο του πλοίου, ωστόσο, ξεκαθάρισε ότι δεν υπάρχει κίνδυνος για έκρηξη, καθώς τα φορτηγά δεν μεταφέρουν εύφλεκτα υλικά. Συνολικά, το πλοίο μετέφερε 80 φορτηγά και 152 ΙΧ οχήματα. 

Νωρίτερα, ένα τεράστιο σύννεφο καπνού σκέπασε την περιοχή μόλις άνοιξε ο καταπέλτης του πλοίου, όπως φαίνεται στα αποκλειστικά βίντεο του newpost.gr, ενώ συγκλονίζουν οι μαρτυρίες των επιβατών για την ολονύχτια περιπέτεια που έζησαν.

 
 

Ήταν λίγο μετά τα μεσάνυχτα όταν άρχισαν να βγαίνουν καπνοί από το γκαράζ και από τους αεραγωγούς μέσα στο καράβι. Στο εσωτερικό του καραβιού η ατμόσφαιρα ήταν αποπνικτική λόγω των καπνών, με το πλήρωμα άμεσα να δίνει εντολή στους επιβάτες να φορέσουν σωσίβια και να κατευθυνθούν στο επάνω μέρος του πλοίου.

 
 

Τελικά, περίπου στις 2:30, όταν η φωτιά ετέθη υπό έλεγχο το πλοίο άλλαξε κατεύθυνση και άρχισε να πλέει προς το λιμάνι του Πειραιά, όπου κατέπλευσε περίπου στις 4 τα ξημερώματα. Ομως η περιπέτεια των 875 επιβάτων, μεταξύ των οποίων και δεκάδες παιδιά, δεν τελείωσε εκεί. Η φωτιά στα γκαράζ του πλοίου δεν είχε ακόμη κατασβεστεί και έτσι κρίθηκε ότι δεν μπορούσε να γίνει η αποβίβαση των επιβατών από το πρυμναίο τμήμα, όπως συνήθως γίνεται υπό κανονικές συνθήκες.

Έτσι, χρειάστηκαν περίπου 40 λεπτά για να ξεκινήσει η αποβίβαση των επιβατών, που έγινε με τη χρήση ειδικής κλίμακας. 

«Η διαδικασία αποβίβασης των επιβατών του πλοίου Ελευθέριος Βενιζέλος ολοκληρώθηκε με επιτυχία, χωρίς προβλήματα και τραυματισμούς, μετά τη συντονισμένη επιχείρηση του λιμενικού σώματος, της πυροσβεστικής υπηρεσίας και του ΕΚΑΒ», τόνισε στο ΑΠΕ ο υφυπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, Νεκτάριος Σαντορινιός, ο οποίος πρόσθεσε πως θα ακολουθήσει έρευνα για τα αίτια της πυρκαγιάς.

Πολλοί από τους επιβάτες με μέριμνα της πλοιοκτήτριας εταιρείας αναμένεται να καταλύσουν σε ξενοδοχεία, ενώ το δρομολόγιο του Ελευθέριος Βενιζέλος θα γινόταν αργότερα σήμερα το πρωί από άλλο πλοίο που θα το αντικαταστήσει.

Σημειώνεται πως στην επιχείρηση κατάσβεσης της πυρκαγιάς συμμετείχαν δέκα οχήματα με 48 πυροσβέστες και δύο ομάδες της ΕΜΑΚ.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της πυροσβεστικής: «Για πυρκαγιά που εκδηλώθηκε στο γκαράζ του ΕΓ/ΟΓ Ελευθέριος Βενιζέλος, ενώ βρισκόταν εν πλω, μεταξύ των νήσων Ύδρας και Αγ. Γεωργίου, ειδοποιήθηκε η Υπηρεσία μας στις 00:17 σήμερα. Για τον ασφαλή κατάπλου του πλοίου στο Λιμάνι του Πειραιά άμεσα κινητοποιήθηκαν τα πυροσβεστικά πλοιάρια Πούλιος και Κοκκινάκης μαζί με μια ομάδα, έξι διασωστών, από την 1η Ε.Μ.Α.Κ., καθώς και οκτώ πλοιάρια του Λιμενικού Σώματος. Σε πλήρη ετοιμότητα στο Λιμάνι του Πειραιά ανέμεναν 30 πυροσβεστικοί υπάλληλοι με δέκα οχήματα, δύο ομάδες, 18 διασωστών, από την 1η ΕΜΑΚ καθώς και επτά ασθενοφόρα του ΕΚΑΒ με μία κινητή μονάδα. Με την άφιξη του πλοίου, οι πυροσβεστικές δυνάμεις συνέδραμαν στην ασφαλή αποβίβαση των 875 επιβατών και συνεχίζουν να επιχειρούν μέχρι αυτή την ώρα για την πλήρη κατάσβεση της πυρκαγιάς».

Το Ελευθέριος Βενιζέλος, με 140 μέλη πληρώματος, είχε αναχωρήσει από το λιμάνι του Πειραιά στις 22.00 με προορισμό τα Χανιά.

Συγκλονίζουν οι μαρτυρίες: «Ακούγαμε φωνές και κλάματα»

Στις αποκλειστικές φωτογραφίες που εξασφάλισε το Newpost φαίνεται ξεκάθαρα η κατάσταση που επικρατούσε στο πλοίο τη νύχτα, ενώ οι μαρτυρίες των επιβατών για την περιπέτεια που έζησαν είναι ανατριχιαστικές.

«Κοιμόμουν στην καμπίνα και ξαφνικά χτύπησε συναγερμός και είπε ο καπετάνιος να πάμε όλοι πάνω στο κατάστρωμα. Εγώ δεν το άκουσα και με ξύπνησε η διπλανή μου στην καμπίνα και μου είπε ότι καίγεται το πλοίο», είπε επιβάτης.

«Ανεβήκαμε αμέσως αλλά είχε παντού καπνό και στο κατάστρωμα, τα μωρά έκλαιγαν, τα σκυλιά γάβγιζαν, άλλοι φώναζαν καιγόμαστε, άλλοι ήταν πιο ψύχραιμοι το πλήρωμα προσπαθούσε να μας καθησυχάσει λέγοντας μας να κάνουμε υπομονή», είπε επίσης.

Άλλος επιβάτης του πλοίου δήλωσε ότι «ήμασταν στη ντίσκο του πλοίου και είπαμε να βγούμε λίγο έξω, τότε αισθανθήκαμε τη μυρωδιά σαν να καίγεται λάστιχο. Μας είπαν ότι είναι μια εστία φωτιάς και ότι είναι υπό έλεγχο και μας είπαν να συγκεντρωθούμε εξωτερικά της ντίσκο, βάλαμε όλοι σωσσίβια. Μας έβγαλαν έξω από τη ντίσκο στον 9ο όροφο, δεν είχαμε πανικό γιατί το πλήρωμα ήταν πολύ εκπαιδευμένο μας είπαν να μην αγχωθούμε και μας ενημέρωναν διαρκώς».

«Κατά την έξοδο υπήρξε μια σύγχυση αλλά σε γενικές γραμμές ήταν όλα πολύ οργανωμένα. Υπήρχαν και άλλα πλοία κοντά μας και αισθανθήκαμε καλύτερα. Ο καπνός ήταν πολύ έντονος βοηθήσαμε και άτομα με μικρά παιδάκια», σημείωσε.

Πρόσθεσε μάλιστα ότι «το πλήρωμα ήταν σε ετοιμότητα και για το ενδεχόμενο να κατεβάσουν και τις σωσίβιες λέμβους», το οποίο ωστόσο στο τέλος δεν κρίθηκε αναγκαίο.

Οι ανακοινώσεις της ΑΝΕΚ 

«Στις 28/08 και ώρα 23:45 εκδηλώθηκε φωτιά στο γκαράζ νούμερο 3 με τα φορτηγά, στο πλοίο Ελευθέριος Βενιζέλος που εκτελούσε το δρομολόγιο Πειραιάς – Χανιά.

Οι μηχανισμοί πυρόσβεσης του πλοίου λειτούργησαν άμεσα και η φωτιά ετέθη υπό έλεγχο από το πλήρωμα. Το πλοίο επέστρεψε στον Πειραιά με ίδια μέσα» τονίζει σε σχετική ανακοίνωση η ANEK LINES και προσθέτει:

«Όλοι οι επιβάτες αποβιβάστηκαν ασφαλώς και η εταιρία μεριμνά για την εξυπηρέτηση των άμεσων αναγκών τους και την συνέχεια του ταξιδιού τους».

Θα αποζημιωθούν οι ιδιοκτήτες των ΙΧ που υπέστησαν ζημιές

Στο πλοίο βρίσκονται  80 φορτηγά και 152 ΙΧ οχήματα, ενώ στο λιμάνι του Πειραιά έχουν φτάσει στελέχη της πλοιοκτήτριας εταιρείας, τα οποία θα μεριμνήσουν για τα οχήματα των επιβατών.

Όσα οχήματα έχουν υποστεί ζημιές αναμένεται να αποζημιωθούν από την ασφαλιστική εταιρεία του πλοίου».

Λίγο αργότερα, η εταιρεία εξέδωσε και ευχαριστήρια ανακοίνωση: 

«Η οικογένεια της ΑΝΕΚ LINES, ο πλοίαρχος και το πλήρωμα του Ελευθέριος Βενιζέλος απευθύνουν ειλικρινείς ευχαριστίες σε όλους όσοι στάθηκαν στο πλευρό μας για την επιτυχή αντιμετώπιση του σημερινού συμβάντος στο δρομολόγιο Πειραιάς – Χανιά.

Πιο συγκεκριμένα, απευθύνουμε θερμά ευχαριστώ στο Λιμενικό Σώμα, την Πυροσβεστική, το Πολεμικό Ναυτικό καθώς και στην ομάδα της ΕΜΑΚ, για την άμεση κινητοποίηση και συμβολή τους, δίνοντας τον καλύτερό τους εαυτό για την ασφαλή αποβίβαση των επιβατών στο λιμάνι του Πειραιά.

Παράλληλα ευχαριστίες απευθύνουμε στον Υφυπουργό Ναυτιλίας & Νησιωτικής Πολιτικής, Νεκτάριο Σαντορινιό, ο οποίος με την παρουσία και την επίβλεψή του συνέβαλε στον αποτελεσματικό συντονισμό της επιχείρησης.

Ιδιαίτερη μνεία επίσης θα πρέπει να γίνει για τα πλοία και τα πληρώματα των Βlue Star 1, Knossos Palace, Blue Horizon για τη στήριξη, την αλληλεγγύη και την ταχύτατη ανταπόκρισή τους, αλλά και για τα μικρότερα βοηθητικά πλοία που έσπευσαν να παραπλεύσουν με το Ελευθέριος Βενιζέλος.

Και τέλος ευχαριστούμε θερμά όλους τους επιβάτες μας για τη συνεργασία, την ψυχραιμία και την κατανόηση που έδειξαν ακολουθώντας τις οδηγίες του πληρώματος».


σχετικα αρθρα