ΕΛΛΑΔΑ

Συνθήκες ασφυξίας στους προσφυγικούς καταυλισμούς των νησιών

Δημοσίευση 6 Σεπτεμβρίου 2018, 16:49 / Ανανεώθηκε 6 Σεπτεμβρίου 2018, 19:15
Συνθήκες ασφυξίας στους προσφυγικούς καταυλισμούς των νησιών
Photo: ΑΠΕ/ΕΡΑ
Facebook Twitter Whatsapp

Ο Βίτσας παραδέχεται την άθλια κατάσταση

Σχεδόν 20.000 πρόσφυγες ζουν στοιβαγμένοι στα νησιά του Αιγαίου σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε την Πέμπτη το υπουργείο Εσωτερικών, τη στιγμή που η χωρητικότητα των δομών μετά βίας ξεπερνά τα 9.000 άτομα.

Ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Δημήτρης Βίτσας είχε παραδεχτεί λίγο νωρίτερα ότι η κατάσταση είναι «δύσκολη έως οριακή» στο κέντρο υποδοχής και ταυτοποίησης στη Μόρια της Λέσβου, όπου 8.345 πρόσφυγες όλων των ηλικιών στριμώχνονται σε χώρους σχεδιασμένους για μόλις 3.100 άτομα.

«Πραγματικά η κατάσταση στο Κ.Υ.Τ. Μόριας είναι πολύ δύσκολη έως οριακή» απάντησε ο κ. Βίτσας σε επιστολή διαμαρτυρίας του δημάρχου Λέσβου Σπύρου Γαληνού

«Το κύριο ζήτημα είναι πως ενώ η κοινή δήλωση ΕΕ - Τουρκίας ισχύει και λειτουργεί δυόμιση χρόνια οι ροές προς τη Λέσβο παραμένουν υψηλές. Έτσι δυσκολεύεται η προσπάθεια αποσυμφόρησης του νησιού. Συγκεκριμένα από 1η Μαΐου έως 31 Αυγούστου μεταφέρθηκαν από τη Λέσβο στην ηπειρωτική Ελλάδα 3.950 πρόσφυγες που είτε έλαβαν άσυλο είτε χαρακτηρίστηκαν ευάλωτοι. Συγχρόνως επεστράφησαν είτε με βάση την κοινή δήλωση είτε εθελοντικά 34.

»Όμως την ίδια περίοδο εισήλθαν στη Λέσβο από τα παράλια της Τουρκίας 5.450. Όπως καλά γνωρίζετε εξαρτιόμαστε από τις ροές αλλά σε κάθε περίπτωση δεν παραιτούμαστε από την προσπάθεια αποσυμφόρησης. Επιταχύνουμε τις διαδικασίες εξέτασης ασύλου, δημιουργούμε συνεχώς νέες θέσεις φιλοξενίας στην ηπειρωτική Ελλάδα, επιμένουμε στην ανάγκη ανακατανομής του βάρους σε όλη την Ευρώπη αλλά και στη διαχείριση του προσφυγικού - μεταναστευτικού και στις τρεις διαστάσεις του (εξωτερική - σύνορα - εντός ΕΕ)».

Το πρόβλημα του υπερσυνωστισμού όμως συνεχίζεται εδώ και μήνες.

Η Μόρια χαρακτηρίστηκε «ο χειρότερος προσφυγικός καταυλισμός του κόσμου» σε ρεπορτάζ του BBC, σύμφωνα με το οποίο οικογένειες ζουν σε χώρους με περιττώματα στο πάτωμα και απόπειρες αυτοκτονίας έχουν αναφερθεί ακόμα και για παιδιά δέκα ετών.

Αντίστοιχες συνθήκες υπερπληθυσμού επικρατούν και στις δομές των υπόλοιπων νησιών: Στη Χίο, 2.180 πρόσφυγες στοιβάζονται σε χώρους για 1.014 άτομα, στη Σάμο ο πληθυσμός φτάνει τους 3.876 ανθρώπους έναντι χωρητικότητας για μόλις 648, ενώ στην Κω «φιλοξενούνται» 1.212 άτομα σε χώρους σχεδιασμένους για 816.

Ο καταυλισμός της Λέρου είναι ο μόνος χωρίς υπέρβαση, καθώς φιλοξενεί 717 άτομα έναντι χωρητικότητας 860.

Ακολουθήστε το Newpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο Newpost.gr